TERKINI :

Friday, April 8, 2016

Sticker Badut Mulut & Hidung Merah punya pasal........

Fuziah Salleh added 3 new photos.


Lawak hari ini...
Satu orang punya kerja tampal poster !!!
Berapa orang yg di perlukan untuk turunkan .. Cuba kira ???
WANG BUKAN LAGI RAJA BILA "RAJA" UMNO JUMPA HADI

Apakah yang dibincangkan oleh Datuk Raja dan Datuk Seri Haji Hadi ?

Pertemuan bekas Timbalan Ketua UMNO Bahagian Selayang, Datuk Raja Ahmad Niza Raja Ismail dengan Presiden Pas, Datuk Seri Haji Hadi Awang di Kampung Rusila, Kuala Terengganu baru-baru ini dan keputusan syarikat penerbitannya BYG Publisher menerbitkan buku Haji Hadi "Prinsip Haji Hadi" menimbulkan banyak persoalan.

Raja Niza sendiri adalah seorang novelis dan penulis politik yang terkenal.

Khabar mengenai pertemuan ini yang tersebar di kalangan UMNO Selangor telah menimbulkan kembali cerita sumbangan Raja Ahmad Niza kepada UMNO lebih 40 tahun yang tidak dihargai.

Pucuk pimpinan UMNO memilih orang lain bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri Kuang pada Pilihan Raya Umum 2004 sedangkan beliau adalah Timbalan Ketua UMNO Bahagian Selayang dan menetap di DUN berkenaan.

Menurut rakan-rakannya di Kuang, walaupun beliau tidak dipilih untuk bertanding tetapi beliau tetap turut berkempen memastikan calon yang bertanding memperolehi kemenangan dan beliau sedikitpun tidak melahirkan perasaan kecewa kerana tidak dipilih.

6 Kesalahan Besar 1MDB Yang Kita Tidak Tahu


Mujur ada siasatan terhadap macam-macam dakwaan salah laku syarikat pelaburan negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sejak beberapa tahun.

Dengan siasatan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), dibantu laporan Ketua Audit Negara, sebahagian syak wasangka dan tuduh-menuduh selama ini sedikit sebanyak terungkai.

Walaupun isu ini belum tuntas, banyak dakwaan terus dilontarkan dan siasatan masih dijalankan oleh beberapa negara lain, berikut isi-isi utama laporan PAC yang diumumkan hari ini.

1. Ingkar keputusan dan arahan lembaga pengarah

Menurut laporan PAC, pihak pengurusan 1MDB beberapa kali tidak mematuhi keputusan dan arahan lembaga pengarah ataupun mengambil tindakan sebelum mendapat kelulusan khusus daripada lembaga pengarah.

Terdapat beberapa pelaburan dan pinjaman besar yang dibuat tanpa penilaian terperinci, termasuk penelitian kesannya terhadap aliran tunai syarikat. Banyak pula keputusan penting hanya dibuat melalui resolusi bertulis tanpa perbincangan dalam mesyuarat.

2. Bayar US$1.4 bilion ke Aabar Ltd, syarikat yang tidak pasti

1MDB membayar deposit cagaran sekitar US$1.4 bilion (RM5.5 bilion) kepada Aabar Ltd tanpa persetujuan lembaga pengarah.

PAC tidak mampu sucikan nama Najib dari skandal 1MDB

ULAS ISU


Pembentangan laporan mengenai 1MDB oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) di parlimen Khamis lepas tidak mudah menamatkan persoalan mengenai syarikat pelaburan strategi Kerajaan yang bermasalah itu. Persoalan skandal yang mengelilinginya tidak gampang dibuang. Ia seperti kekabu yang terkena air, tidak mudah untuk dianginkan semula.

Laporan itu dibahas hangat di Palimen kononnya secara terbuka dan adil. Apa diharap dengan pembenatangan laporan yang disiapkan dalam tempoh setahun itu akan menghentikan tuduhan terhadap 1MDB amnya penglibatan Najib dalam skandal itu khususnya. Najib mahu "di"baptis"kan dengan laporan berkenaan.

Kenyataan salah seorang anggota PAC yang mengulas berdasarkan laporan PAC dibentangkan itu bahawa tidak ada kaitkan nama Najib dalam skandal itu diperbesar-besarkan dan dijadikan fokus utama oleh media PB. Walhal anggota dari oposisi itu hanya menyebut berpandukan apa yang dilaporkan sedangkan ada dokumen lain yang dikatakan disembunyikan.

Mungkin dalam dokumen lain yang tidak disertakan itu ada menyebut nama Najib? Salah satu dokumen yang tidak dikempilkan dalam laporan itu ialah laporan intrim Ketua Audit Negara dan juga laporan terakhir mengenai 1MDB. Begitu juga kegagalan atau keenganan PAC untuk memanggil sama pihak Bank Negara dan bekas CEO 1MDB Mohad Azem Abd Rahman dilihat suatu kecacatan laporan tersebut.

NAJIB BELUM BERSIH LAGI - MAKLUMAN KEPADA PENYOKONG2NYA

Shahbudin Husin,


Sesiapa yang mengatakan Najib Razak sudah bersih daripada kemelut 1MDB hanya berdasarkan Laporan PAC yang dibentangkan di Parlimen Khamis lalu, sebenarnya lebih menyerlahkan mereka tidak membaca dan meneliti sepenuhnya laporan tersebut.

Oleh yang demikian, khususnya kepada penyokong Najib, daripada menteri hinggalah kepada blogger berbayar, jika masih malas juga membaca laporan setebal 106 muka surat itu, ada baiknya mereka meneliti kenyataan salah seorang anggota PAC, Tony Pua ketika mengadakan sidang akhbarnya pagi tadi.

Antara yang disebut oleh beliau yang boleh dijadikan pencerahan ialah:-

- "Apa yang disebut oleh Naib Pengerusi PAC, Tan Seng Giaw bahawa Najib tidak dikaitkan dengan sebarang kesalahan sebenarnya adalah khusus berdasarkan dokumen 1MDB yang kita lihat setakat ini dan bukannya berdasarkan keseluruhan dokumen milik syarikat pelaburan itu.

"Dokumen yang ada (sudah disiasat) memang tidak ada penglibatan Najib. Dokumen yang tidak ada (tidak diberikan oleh 1MDB kepada PAC), kita tak tahulah.

KLIDC buka mulut di tengah 'perang' Lim-Rahman

Kuala Lumpur International Dental Centre (KLIDC) akhirnya membuka mulut berhubung status syarikat itu yang membawa kepada pertikaman lidah antara Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan menteri pusat Datuk Rahman Dahlan.

KLIDC, yang tersepit di tengah-tengah perbahasan kerana menguasai tanah Taman Manggis yang dibeli daripada kerajaan negeri dengan harga RM11.6 juga pada 2012, hari ini menolak dakwaan ia sudah dijual kepada pihak ketiga.

Rahman pada Isnin mendedahkan perjanjian jualan saham yang menunjukkan KLIDC dijual sebanyak RM18.6 juta kepada pembeli tidak dinamakan dan ia turut bermakna jualan tanah Taman Manggis secara tidak langsung.

Kerajaan negeri berulang kali menegaskan bahawa tanah Taman Manggis tidak akan dijual kembali.

Pemegang saham majoriti KLIDC Tang Yong Chew dalam wawancara dengan Nanyang Siang Pau mengakui kewujudan perjanjian jualan saham tetapi berkata rundingan itu tidak menjadi kenyataan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...