TERKINI :

Thursday, April 7, 2016

Janganlah gemparkan Kelantan dengan kisah Adun lompat

JENGOK KELANTAN


Sudah lama saya dengar dan dihebuhkan kononnya ada beberapa orang Adun daripada Pas di Kelantan bersedia untuk tidak bersama parti mereka. Mereka dikatakan akan meninggalkan parti. Angkanya pula bervariasi ada, kata tujuh (7) orang ada kata sembilan (9) dan paling ramai sekali 10 orang. Mereka ini, kalau bertindak meninggalkan Pas menyebabkan kerajaan Pas Kelantan boleh jatuh "berdebak".

Kedudukan Pas kini 32 kerusi dicampur dengan PKR satu, jadi 33. Jika ditolak Umno 12 kerusi tinggal 21. Dengan jumlah itu ia boleh menyebabkan kerajaan Pas Kelantan tumbang, jika benar 10 Adun berpaling tadah tadi bergabung dengan Umno kerana Pas tidak lagi mendapat majoriti di Dun Kelantan.

Kalau yang 10 itu bergabung dengan Umno 12, ia menjadi 22 kerusi. Angka ini akan menjadi selesa kalau wakil tunggal PKR ikut sama bergabung, menjadikan 32 orang.

Jumlah ini sama banyak dengan kerusi yang diperolehi Pas pada pilihan raya 2008 semasa Nik Abdul Aziz Nik Mat meimpin Pas Kelantan. Kerana kedudukan itu boleh mengubah senario politik di Kelantan lah, maka desas desus kononnya ada wakil rakyat Pas hendak lari itu menjadi kecoh dan menjadi topik bualan kedai kopi popular di Kelantan. Tetapi praktikalnya tidak semudah teori yang diutarakan.

Guna OSA untuk keselamatan negara bukan keselamatan PM

Akta Rahsia Rasmi (OSA) tidak harus digunakan secara berwewenang (arbitrary) bagi menyelamatkan kedudukan Perdana Menteri malah perlu digunakan untuk keselamatan negara dan bukannya penyelewengan wang negara, kata Timbalan Ketua Pemuda Amanah Nasional Faiz Fadzil.

Mengutuk keras penahanan Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli untuk disiasat di bawah seksyen 8 Akta Rahsia Rasmi 1972, Faiz menyifatkan tangkapan yang dilakukan di pintu masuk parlimen itu sebagai tidak menghormati kesucian institusi legislatif yang menjadi tunggak utama sistem demokrasi negara.

"Keberanian YB Rafizi mendedahkan dokumen-dokumen yang dikaitkan dengan salah urus institusi kewangan negara termasuk LTAT, Tabung Haji, 1MDB dan sebagainya harus dipuji.

"Ketua Polis Negara sewajarnya menyambut baik pendedahan ini kerana ianya dilakukan demi menyelamatkan dana berbilion ringgit wang negara, dan bukan sebaliknya bertindak zalim terhadap beliau.

"Sebaliknya, Perdana Menterilah yang harus ditangkap dan disiasat berkenaan pelbagai skandal dan salahlaku yang dihadapi ketika ini," tegas beliau.

Video | Terima kasih Hadi kerana sahkan Amanah bukan khadam Najib & UMNO, kata Wan Rahim


SUMBER
Hakikatnya rakyat negara ini tidak perlu dilabel siapa khadam siapa kerana kita rakyat merdeka dan berhak membuat pilihan sendiri, kata Pengerusi Parti Amanah Negara (Amanah) Kelantan, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah mengulas dakwaan presiden Pas bahawa parti itu hanya khadam DAP.

"Kita pun tidak terlintas untuk kata Pas khadam Najib walaupun nampak jelas tindakan bekas parti saya itu begitu kuat memikul kerja Umno sekarang", katanya ketika ditemui selepas majlis sarapan pagi dengan sekumpulan industrialis di Kedai Nasi Katil, Jalan Bayam, Kota Bharu pagi ini.

Tuduhan seperti itu bagaimanapun katanya membersihkan Amanah daripada tohmahan liar yang sentiasa dilemparkan kepada Amanah kononnya penubuhannya adalah untuk menolong Umno mengalahkan Pas.

"Dalam politik demokrasi kita tidak guna perkataaan khadam tapi kita guna perkataan memihak iaitu memihak kepada kerajaan atau pembangkang," katanya.

Dalam game (pentas) demokrasi, jelas beliau bila kita memasukkan satu entiti dengan pembangkang maka secara automatik entiti itu berlawan dengan kerajaan.

"Sekarang ini dengan meletakkan kita (Amanah) di pihak DAP kita gembira kerana kita tidak lagi terpalit dengan kerajaan Najib yang begitu dibenci rakyat sekarang," katanya.

KALAU SEDEKAH SETIN BISKUT PUN PASTI TAHU SIAPA MENGARAHKANNYA, INIKAN PULA....

Shahbudin Husin,

Ini satu lagi lawak antarabangsa...

Dalam jawapan bertulis yang diberikan Najib Razak selaku Menteri Kewangan di Parlimen, beliau memberitahu, SRC International tidak mempunyai maklumat mengenai siapa yang memberi arahan untuk menyalurkan RM42 juta daripada dana syarikat itu ke dalam akaun peribadinya.

Jawapan itu diberikan Najib kepada pertanyaan Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin yang meminta Najib mendedahkan siapakah individu dalam SRC International yang mengeluarkan arahan mengenai penyaluran wang sebanyak RM42 juta itu.

Kohkohkoh....

Seluruh dunia dan isinya, termasuk beruk, kera dan monyet di hutan serta lintah dan pacat pun pasti ketawa sekali dengan jawapan Najib kali ini.

Tidakkah ini sesuatu yang pelik dan paling menggelikan hati? Ia bukan melibatkan RM1 atau RM10 tetapi RM42 juta, bagaimana ia boleh tidak diketahui siapa yang memberi arahannya sehingga sekarang?

Kalau ada rumah kebajikan tiba-tiba didapati menerima setin biskut daripada sebuah kedai runcit misalnya, adakah logik siapa yang mengarahkan pemberian itu  tidak diketahui sama sekali?

Sudah tentu, jika ia bukan dilakukan oleh taukenya sendiri, ia mungkin diarahkan oleh isteri, anak atau sesiapa saja yang berkuasa dalam menguruskan kedai tersebut.

Laporan PAC ‘tertinggal’ laporan Ketua Audit Negara

lim-kit-siang_Hasan-Arifin_pac_600
PETALING JAYA: Lim Kit Siang mahu Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), Datuk Hasan Arifin menjelaskan kenapa laporan interim Ketua Audit Negara dan laporan terakhirnya bulan lalu mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tidak dimasukkan dalam laporan jawatankuasa itu.

Bercakap dalam bengkel dan taklimat mobilisasi Pilihan Raya Negeri Sarawak anjuran DAP, Kit Siang berkata, Hasan gagal dalam menjalankan tugasnya sebagai Pengerusi PAC, kerana tidak menyertakan laporan Ketua Audit Negara dalam laporan PAC hari ini.

“Apabila Ketua Audit Negara menyerahkan laporannya, ia bukan harta pengerusi (Hasan), ia adalah harta Parlimen.

“Hasan perlu bangga beliau dapat membentangkan laporan itu, sebaliknya beliau ‘jatuh sakit’.

“Jadi, bukankah PAC ada timbalan pengerusi? Biar beliau adakan sidang media dan buat penjelasan,” katanya yang merujuk kepada Dr Tan Seng Giaw.

Mahathir: Najib tahu, kenapa hukum bekas CEO 1MDB


Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berasa sedih apabila Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara meletakkan tanggungjawab berhubung kelemahan 1MDB kepada bekas Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Shahrol Azral Halmi.

"Saya rasa sedih pada (bekas) CEO itu, dia tidak mengasaskan 1MDB, 1MDB dimulakan perdana menteri (Datuk Seri) Najib Abdul Razak.

"(Najib) penasihatnya, apa saja yang berlaku kepada 1MDB dia mesti tahu.

"Sebenarnya tiada apa boleh dibuat tanpa persetujuannya, jadi kenapa hukum lelaki (bekas CEO) ini," kata Mahathir.

Antara kelemahan yang dipetik dalam laporan PAC mengenai 1MDB adalah pengurusan yang melanggar keputusan dan nasihat daripada lembaga pengarah, atau bertindak sebelum ahli Lembaga membuat keputusan tertentu.

Lembaga pengarahnya dalam satu kenyataan kemudian menawarkan diri untuk meletakkan jawatan.

Ketika diminta mengulas mengenai perkara ini, Mahathir menjawab bahawa seluruh 1MDB perlu dibubarkan.

"Mereka tidak melakukan apa-apa yang baik sama sekali," katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...