TERKINI :

Thursday, March 31, 2016

NAJIB laksanakan AES di MALAYSIA, manakala LIM GUAN ENG laksanakan AES di P/PINANG

PULAU PINANG SATU-SATUNYA NEGERI DI MALAYSIA YANG BERI BANTUAN BULANAN KEPADA KELUARGA MISKIN TEGAR SEJAK 2009


Salam sejahtera

Melalui program yang dikenali sebagai Agenda Ekonomi Saksama (AES) sesebuah keluarga yang telah menetap sekurang2nya selama 5 tahun (3 tahun untuk zakat) di Pulau Pinang akan dibantu bagi memastikan pendapatan keluarga tersebut melepasi Paras Garis Kemiskinan (PGK: lihat jadual dibawah). 

Syarat permohonan ketua keluarga mestilah warganegara Malaysia. Borang permohonan boleh didapati di pejabat daerah atau melalui JKKK, Pegawai Penyelaras Kadun (PPK) atau ADUN masing2.

Apabila terdapat permohonan, 3 agensi akan turun serentak iaitu zakat penang, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan penghulu. Setelah bantuan dari zakat dan JKM ditentukan barulah kerajaan negeri akan "top-up" selebihnya bagi memastikan jumlah keseluruhan adalah mencapai PGK. Contoh sebuah keluarga dengan 4 ke 5 ahli maka PGK yg ditetapkan ialah rm790. Jika zakat setuju beri bantuan rm300 sebulan dan JKM pula rm200 sebulan maka kerajaan negeri akan tambah sebanyak rm290 lagi. Minima sumbangan AES ialah RM100 dan maksima RM790.

Mulai 2015 program AES ditambah baik menjadi AES bersyarat dimana penerima dikehendaki memastikan anggota2 keluarganya menjalani pemeriksaan kesihatan berkala di hospital kerajaan dan juga anak2 mereka pergi ke sekolah. Bantuan AES adalah untuk setahun sahaja dan penerima hendaklah membuat permohonan menyambung jika masih memerlukan. Tim penilaian akan turun dan menyiasat samada bantuan untuk pemohon wajar disambung, dikurang, ditambah atau dihentikan.

Politik Islam Pas makin abstrak

SESUDAH SUBUH
 
 
Apa sudah jadi dengan parti agama (Pas). Apakah ini tanda-tanda parti itu makin tidak berkualiti, terhakis wibawa apabila hampir seluruh golongan profesional yang celik dan arif politik sudah lari daripada parti berusia 65 tahun itu kerana dihalau secara berpasukan penuh taktikal pada akhir tahun lepas?

Tindakan, keputusan dan pendirian politik parti itu sukar untuk difahami dan berkedut-kedut macam jubah dan serban tidak digosok. Apa yang sudah terjadi kepada parti itu yang pernah menjadi harapan umum sebelum ini sebagai alternatif kepada Umno.

Takiyuddin Hassan
Tuan Ibrahim Tuan Man
Ia semacam tidak ada fokus, naif berpolitik dan "kementot" dalam memahami siasah moden menyebabkan Pas kehilangan punca dan menjadi macam koleh "pok pik". Seolah-olah pimpinan baharu parti itu tidak tahu sifir politik dan tenggelam punca dalam politik Islami ciptaan mereka yang abstrak pula untuk difaham generasi baharu.

Ketidakonsisten dalam sesuatu pegangan dan pendirian sangat jelas dan meletakkan parti itu ke tahap dangkal. Percanggahan pendapat dalam mentafsir isu sesama sendiri bukan sahaja dikesan oleh pengkaji dan penganalisa politik, tetapi oleh ahli bawahan sendiri di kampung. Pergilah ke kedai kopi atau kedai gunting ahli dan penyokong akan bertanya sesama sendiri mengenai pendirian dan pandangan pemimpin parti itu. Mereka akan bertanya apa sudah jadi dengan Pas?

Selalu dikaitkan Pas tidak sekemas dan semantap semasa Nik Aziz ada. Sudah berubah dan berkecamukan. Ilusi ini sangat berbahaya kepada Pas kerana ia melemahkan semangat pendokong bawahan Pas.

Setahun GST: Kita makin senang atau susah?

 Oleh: Shazni Munir Mohd Ithnin

Genap setahun pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) pada 1 April ini. Belanjawan 2016 mencatatkan jumlah ‘pemerasan’ kerajaan daripada kantung poket rakyat keseluruhannya sebanyak RM27 billion. Jangkaan kutipan untuk tahun ini menurut Anggaran Hasil Kerajaan Persekutuan dijangka melonjak hingga RM39 billion. Luar biasa! Bila jangkaannya meningkat, bermakna makin besar jumlah cukai yang sedang dibayar rakyat, berkadar langsung dengan pertambahan jenis barangan dan perkhidmatan yang sedang dicukaikan.

Logik fikiran kita, apabila setahun telah dikorbankan segala bentuk keselesaan hidup, taraf hidup kita sepatutnya semakin baik. Lebih RM30 billion yang telah dikutip dan jangkaan RM39 billion yang sedang dikutip sepatutnya mampu menjana kehidupan lebih baik untuk rakyat. Seharusnya kita pada hari ini telah mampu merancang perbelanjaan keluarga dengan lapang dada dan tidak sesak kepala. Sewaan rumah yang murah, barang gantian kereta dan motor yang murah, harga makanan di warung-warung yang murah, pekerjaan serta gaji yang setimpal dengan pengorbanan yang telah dilakukan setahun lalu.

Malangnya kita pada hari ini tidak sebagaimana begitu. Kesusahan hidup setahun yang lalu masih kita jalani pada hari ini. Bahkan lebih buruk. Jika setahun lalu jutaan anak muda pelbagai kaum tidak mempunyai peluang pekerjaan, hari ini berduyun-duyun anak muda pelbagai sektor dibuang kerja. Perniagaan-perniagaan bermodal sederhana seperti jualan makanan di pinggir jalan, jualan burger di pasar-pasar malam dan jualan air sejuk pelbagai perisa di tengah-tengah terik mentari bukan lagi pilihan yang mudah rentetan barang-barang mentah yang kian mencanak tinggi harganya.

Jawapan USTAZ AZHAR IDRUS apabila ditanyakan soalan bolehkah joint Parti AMANAH..?


Bolehkah PM yang ada beribu-ribu juta dalam akaun peribadi dikekalkan lagi?

Shahbudin Husin,

Najib Razak hanya mula menjadi Perdana Menteri sejak 2009 atau kira-kira lebih enam tahun sehingga hari ini, tetapi barangkali rekodnya sukar ditandingi oleh mana-mana ketua negara dalam dunia ini dari segi kemasukan wang ke dalam akaun peribadinya.

Dalam hal yang satu itu, Najib bukan saja dianggap "juara" di antara semua Perdana Menteri Malaysia yang ada, bahkan boleh dinobatkan juga sebagai yang "terbaik" di peringkat dunia dan antarabangsa.

Jika sebelum ini,  kita mengetahui hanya RM2,600 juta yang diterimanya, konon dalam bentuk derma, namun hasil siasaan media antarabangsa menunjukkan jumlah yang lebih besar daripada itu.

Angka terbaru oleh ABC News menunjukkan jumlah yang dipercayai telah masuk ke akaun peribadi Najib sudah mencecah RM4,200 juta.

Wang itu pula bukan mula mengalir masuk pada 2013, tetapi sejak 2011 lagi iaitu tidak sampai pun dua tahun beliau memanaskan kerusi Perdana Menteri.

Pernahkah kita mendengar mana-mana Perdana Menteri ada rekod kemampuan seperti itu?

Sepanjang dunia ini wujud, sudah tentu Najiblah penerima derma tunggal terbesar yang pernah ada. Tidak pernah ada sebelum ini dan tidak mungkin ada selepasnya.

Itu, kalau kita mahu menerima bulat-bulat wang itu sebagai derma, bagaimana kalau ia bukan derma?

Oleh itu, bolehkah kita bayangkan jika Najib lebih lama menjadi Perdana Menteri atau terus kekal lagi selepas pilihanraya 2018 nanti?

Malaysia dalam bahaya, Baju Merah jangan buang masa

oleh Edry Faizal Eddy Yusof
31 Mac 2016 | Roketkini.com

http://www.roketkini.com/wp-content/uploads/2016/03/edry_rencana-650x340.jpg 

Tengah hari tadi, kumpulan yang menggelarkan diri mereka Gerakan Baju Merah 1Malaysia yang diketuai Ali Tinju telah datang ke Ibupejabat DAP untuk menyerahkan satu memorandum. Saya telah diamanahkan menerima memorandum itu mewakili Ibupejabat DAP dan parti.

Melihat pertemuan ini merupakan peluang untuk mengajak pihak Gerakan Baju Merah agar melakukan sesuatu yang manfaatnya jauh lebih besar demi kebaikan rakyat kebanyakan, saya membawa bersama saya satu memorandum untuk diserahkan kepada Gerakan Baju Merah melalui Ali Tinju.

Memorandum saya itu bertujuan mengajak Gerakan Baju Merah untuk melihat permasalahan negara ini dari sudut pandang yang lebih luas. Selain memahami bahaya yang sedang mengancam negara ini.

Di bawah adalah kandungan memorandum saya itu:
31 Mac 2016
Memorandum Kepada Gerakan Merah Untuk Bersama-Sama Selamatkan Malaysia

Keadaan politik, ekonomi dan masyarakat Malaysia sedang tenat. Hal ini bukan sahaja difahami dan dirasai oleh watak-watak utama politik, tetapi turut menghantui kebanyakan rakyat negara tercinta ini. Keluh resah rakyat boleh didengar dari segenap peringkat. Malah melangkui sempadan usia, kaum, kepercayaan, tempat, parti dan kecenderungan politik.

Tanpa sedikit pun berganjak dari kepercayaan bahawa sistem politik sekarang yang merosakkan perlu melalui reformasi menyeluruh, kita tidak boleh menutup mata daripada hakikat bahawa sistem politik itu ada penggeraknya. Penggerak yang akan terus mempergunakan sistem politik sedia ada dengan lebih dahsyat dan melampau serta menjadi penghalang paling besar kepada usaha-usaha memperbaiki keadaan Malaysia. Selagi tidak dialihkan penghalang paling besar itu, sebarang usaha adalah ibarat membandarkan air ke bukit, sia-sia tiada berguna.

Najib PM paling huduh dan menyusahkan rakyat

PANDANGAN
 

Najib Razak mencatatkan sebagai seorang perdana menteri paling huduh dan menyusahkan rakyat di negara ini mungkin sehingga abad ini. Hari ini bukan sahaja rakyat Malaysia terpaksa memikir mengenainya, tetapi dunia lain juga memberi perhatian kepadanya.

Dunia jagi geger dengannya.

Semua benua memberi tumpuan kepada Najib dan menanti apakah kesudahannya nanti. Najib bukan sahaja menarik pemerhati politik dalam negaranya, tetapi di luar juga. Dia menjadi seolah penggerak baru dunia.

Tengoklah laporan media massa dunia semua melapor dan memperkatakan hal Najib.

Kedudukan Najib hari ini juga boleh menyapu rekod cemerlang yang dicatat oleh bapaknya Razak Husein sebagai PM Malaysia yang ke-2.

Najib dan Malaysia tercemar apabila beberapa isu yang mengelilingi dirinya seperti skandal kewangan membabitkan jumlah yang banyak. Angka popular dikaitkan dengan Najib RM2.6 bilion, dan angka itu bertambah menjadi sekali ganda, di mana hari ini nilai skandal membabitkan Najib berjumlah lebih RM4 billion. Itu laporan atau "fitnah" terbaharu. Isu Najib berpanjang memasuki tiga tahun.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...