TERKINI :

Wednesday, March 16, 2016

PAS adakan kerjasama dengan PARTI IKATAN membentuk blok ke 3

IKATAN, PAS bersekutu bentuk blok baru pembangkang

PAS hari ini mengesahkan pembentukan "blok baru pembangkang" dengan mengadakan kerjasama dengan Parti Ikatan Bangsa Malaysia (IKATAN).

Perkara itu diumumkan di sidang media di Kuala Lumpur hari ini.

Bercakap kepada media, Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan berkata, pertemuan hari ini "membuka ruang ke arah pembinaan kumpulan persefahaman" yang lebih tersusun.

Katanya, PAS membawa model politik matang, terbuka, bertanggungjawab, bersih dan sejahtera bersama parti-parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan yang ingin turut serta dengan idea berkenaan.

"Pendekatan ini juga menuntut kami supaya bergerak di atas teras penyelesaian dan politik membina, di samping menolak budaya politik oportunis, kasar dan perkauman sempit," katanya.

Di atas prinsip itulah, kata Takiyuddin, maka pada hari ini "bermulalah satu kerjasama politik di antara PAS dan IKATAN.

IKATAN adalah sebuah parti baru diketuai bekas menteri, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir yang ditubuhkan pada 2012 tetapi hanya didaftarkan pada 2015.

Sebelum itu Abdul Kadir yang pernah menjadi anggota Majlis Tertinggi Umno mengheret Pendaftar Pertubuhan (ROS) ke mahkamah.

Parti itu didakwa bertujuan untuk memperjuangkan idea perdana menteri pertama negara, Tunku Abdul Rahman Putra.

Terdahulu rancangan PAS mengadakan sidang media mengumumkan pakatan berkenaan tergendala apabila bekalan elektrik terputus kira-kira 10 minit.

Keadaan ruang sidang media yang tidak mencukupi berbanding jumlah wartawan juga memaksa sidang media berkenaan dipindahkan ke sebuah hotel berhampiran Ibu Pejabat PAS di Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur.

Sebelum ini Takiyuddin mengumumkan pembentukan “blok ketiga politik” yang diharap setanding dengan Pakatan Harapan untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Mukhriz - 'Sampai satu tahap kita tak boleh bertoleransi lagi'

PUCHONG - Bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, sampai satu tahap dirinya tidak boleh bertoleransi dengan pihak atasan lagi.

‎Oleh sebab itu katanya, beliau memberanikan diri untuk menandatangani Deklarasi Rakyat bertujuan untuk menyelamatkan negara.

"Skandal yang berlaku ke atas negara kini mempunyai kaitan yang cukup rapat dengan kita kerana yang terima bahananya bukan kita sahaja tetapi sampai ke anak cucu kita.

"Hutang skandal RM42 bilion  bukan satu angka yang kecil hasil kutipan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) RM30 bilion sebahagian terpaksa pergi ke arah beban hutang GLC kerajaan,  duit yang  sepatutnya dibelanjakan ke arah yang lebih penting iaitu bina sekolah, bina lebuh raya tanpa tol tapi...

"Oleh itu, sampai satu tahap saya tidak boleh berteloransi dengan penyelewengan yang berlaku di peringkat atas. Apa yang kita lakukan adalah mahu menyelamatkan keadaan daripada terus rosak," katanya dalam program Sepetang Bersama Mukhriz di sini, hari ini.

‎Deklarasi Rakyat yang ditandatangani awal bulan ini mendakwa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah melakukan kerosakan kepada negara di bawah pentadbirannya.

Najib didakwa telah menyebabkan negara jatuh tersenarai sebagai salah satu daripada 10 negara yang paling banyak mengamalkan rasuah mengikut laporan Ernst and Young Asia Pacific Fraud Survey Report Series 2013.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...