TERKINI :

Sunday, February 28, 2016

Tolak NAJIB selamatkan NEGARA..bukan selamatkan UMNO..!!

Kenyataan Media

TURUNKAN NAJIB SEBAHAGIAN DARIPADA REFORMASI NEGARA.


1. Negara dan rakyat sudah tidak mampu bertahan menanggung beban maruah tercalar, ekonomi kewangan bernanar, rasuah berlegar menjadi makanan harian, salahguna kuasa bermaharaja lela, pembohongan makin menjadi-jadi, pembodek dihargai, yang salah disanjungi, yang benar dikeji dan beban hidup rakyat makin merempat akibat daripada keangkuhan Najib dan kerajaan Umno Bn memerintah negara tanpa menghirau benar atau salah dosa atau pahala.

2. Kedegilan dan keangkuhan Najib dan kerajaan Umno Bn untuk mengakui kesilapan dan kesalahan menjadikan negara ini terbabas daripada landasan keadilan dan demokrasi menuju menjerumus ke gaung kemusnahan. Serangan, pencerobohan dan pencabulan terhadap institusi perundangan dan kewangan negara PDRM, SPRM, PEGUAM NEGARA, BANK NEGARA dan sebagainya menjadikan negara sedang dikuasai oleh "INSTITUSI NAJIB".

TIADA REFORMASI NEGARA JIKA NAJIB SEORANG GAGAL DITURUNKAN.

Pemimpin berkualiti, bijak dan mesra rakyat, campak dimana pon tetap Hero Rakyat.

28 Februari 2016 | ARIF ATAN
Kawasan Parlimen Johor


Bekas Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa secara terbuka mengakui sedia bertanding di Johor pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) akan datang jika partinya tidak mengizinkan beliau berbuat demikian di Kelantan.

“Nasib saya rakyat yang tentukan. Bertanding di Johor, tak mengapa. Di mana-mana pun tidak mengapa. Keangkuhan pemimpin, kita jalan terus. Saya pernah berkorban bertanding di Putrajaya (pada PRU13 lalu).

“Saya belajar statistik. Cawangan Pas hanya tiga, macam mana nak menang tapi saya teruskan. Saya hanya berusaha naikkan mood,” katanya pada sesi dialog selepas Pidato Selamatkan Malaysia di Kulai, malam tadi.

Menghargai keprihatinan hadirin yang turut bertanyakan tentang masa depan politiknya di Kelantan, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Salor itu ketawa ringkas apabila terdapat sorakan audiens menggesa beliau supaya bertanding atas tiket parti Amanah.

“Nasib saya di Kelantan… kalau Pas bersama (Umno) untuk menongkat kemungkaran, komitmen peribadi saya bersama pembangkang,” tegasnya.

UMNO oh UMNO - Biar derhaka daripada setia melulu

oleh ku seman


Keyakinan saya terhadap krisis ketelusan UMNO kini semakin memuncak apabila sesuatu keputusan besar mengenai parti mendapat persetujuan "sebulat suara" daripada kepimpina tertinggi. Saya fikir hampir semua pemimpin UMNO khususnya yang menduduki kerusi Majlis Tertinggi tidak memahami implikasi keputusan "sebulat suara" yang mereka buat.

Saya ada juga membaca buku-buku tentang politik dan kepimpinan. Daripada pembacaan itu sebahagian besarnya menekankan debat sebagai satu kaedah untuk mendapat keputusan yang terbaik. Keputusan yang dibuat secara "sebulat suara" memperlihatkan sesebuah organisasi itu bukan sahaja tidak demokratik malah menghampiri ciri-ciri diktator.

Saya menyokong tradisi debat yang subur dalam politik di Amerika Syarikat. Melalui debat rakyat dapat melihat ketokohan atau kemuflisan pemikiran seseorang pemimpin. Tetapi di negara kita debat diberikan gambaran negatif, padahal mereka sebenarnya yang takut berdebat.

Oleh yang demikian saya yakin sebahagian besar pemimpin UMNO memilih "sokong" membuta tuli kepada pemimpin utama kerana menjaga kepentingan lain. Sikap "membuta tuli" inilah yang akhirnya terhasil semua keputusan yang dibuat adalah "sebulat suara."

Gantung jawatan Muhyiddin tidak selesai masalah Najib

MINDA SORE

Nazri Aziz yang selamanya dikenali kawan rapat dan sepermainan Najib Razak terus melakukan perang saraf (psywar) ke atas Muhyiddin Yassin, mahukan timbalan presiden Umno itu keluar dari Umno. Tampaknya Nazri ada pelan dan perancangan tersendiri dalam usaha untuk memberi ketenangan kepada rakan baiknya itu (Najib), dan sekaligus mengurangkan tekanan dalaman terhadap Umno yang kini kian parah dan lelah.

Muhyiddin Yassin
Nazri Aziz
Bagi Nazri dia berpendapat selagi Muhyiddin berada dalam Umno, "menjadi duri dalam daging", selama itu kawannya tidak tenang dan terbuai-buai dengan kejelekan yang didakwa menyebabkan tidurnya tidak berapa "jenak". Dan Umno juga terus bekah dan pecah dari dalam perlahan-lahan serta membusuk gara-gara pemecatan Muhyiddin.

Sungguhpun Muhyiddin tidak menggerakkan serangan terhadap Najib secara terbuka, tetapi keberadaanya yang sekali sekala mengkritik Najib dengan mengungkit hal-ha belum beres (fatal) itu memedih dan menyakitkan Najib dan Umno. Kebenaran yang dituturkan Muhyiddin mulai ditelan oleh orang ramai.

Mungkin media massa milik Umno tidak memberi liputan meluas terhadap apa yang Muhyiddin katakan, kalau sekalipun benar dan bermutu, tetapi media sosial lain sangat mengambil berat dan menjadikan bahan laporan utama terhadap setiap isu yang Muhyiddin perkatakan tentang Najib dan masalahnya. Tengok sahaja twiter milik bekas TPM itu, sekali beliau membuat twiter puluhan ribu dijawab dan mendapat komen khasnya daripada anak-anak muda.

Mahkamah Persekutuan kekal keputusan TV3 bersalah fitnah Nizar

Mahkamah Persekutuan di sini hari ini memutuskan bahawa tiada unsur berat sebelah kehakiman dalam keputusan Mahkamah Rayuan yang mendapati Sistem Televisyen Malaysia Berhad (TV3) bertanggungjawab memfitnah bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Mohammad Nizar telah memfailkan saman fitnah RM50 juta terhadap stesen televisyen berkaitan komen beliau mengenai nombor pendaftaran kereta "WWW1", yang berjaya dibida dengan harga RM520,000 oleh Sultan Johor pada Mei 2012.


Panel lima anggota yang dipengerusikan oleh Hakim Besar Malaya Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinuddin dengan sebulat suara menolak rayuan TV3 dan memerintahkan stesen televisyen itu membayar kos perundangan RM20,000.

Peguam Liew Teck Huat yang mewakili TV3 berhujah bahawa keputusan sebulat suara oleh panel Mahkamah Rayuan yang ketika itu dipengerusikan oleh Hakim Mohamad Ariff Md Yusof (sekarang sudah bersara) yang memutuskan TV3 bertanggungjawab memfitnah Mohammad Nizar, harus diketepikan atas alasan bahawa terdapat unsur berat sebelah kerana hubungan hakim (Mohamad Ariff) sebelumnya dengan PAS.

Najib dan barisan pimpinan berjiwa fakir

oleh Aspan Alias


Kita sedang tercari-cari (soul searching) pemimpin yang berkualiti dalam kepimpinan untuk mendapatkan sebuah negara yang terurus dengan kepimpinan lurus dan ‘magnanimous’. Saya menyebut isu ini kerana apa yang sedang berlaku pada politik dan kepimpinan hari ini tidak mempunyai sedikit pun unsur yang ada dalam kepimpinan pemimpin terdahulu yang pernah dialami oleh rakyat. Rakyat yang sudah berusia mungkin masih ingat bagaimana pucuk pimpinan dahulu tidak mengambil teguran sebagai kesalahan. Tetapi untuk mendapatkan kepimpinan seperti ini ia tentulah datangnya dari seorng yang jujur dan berjiwa besar dan perjuangannya semata-mata untuk negara dan tidak ada kepentingan peribadi.

Saya masih teringat lagi semasa isu mengeluarkan Singapura dari Malaysia walaupun saya semasa itu masih terlalu muda pada waktu itu. Semasa Tunku Abdul Rahman mengambil keputusan untuk menolak Singapura dari gagasan Malaysia beliau mendapat tentangan dari Pemimpin Tertinggi UMNO sendiri dan pemimpin itu tidak lain dan tidak bukan adalah Tun Dr Ismail Abdul Rahman. Seorang lagi yang saya masih ingat ialah Syed Jaafar Albar. Kedua-dua pemimpin tersebut telah dengan cara terbuka telah menentang Tunku dan Tun Ismail yang bersifat tegas itu telah mengambil keputusan untuk meletakkan jawatan kerana tidak bersetuju dengan tindakan Tunku itu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...