TERKINI :

Saturday, February 27, 2016

Jika Anwar itu Muhyiddin, dia akan pimpin gerakan tuntut reformasi

 
Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli yakin Datuk Seri Anwar Ibrahim akan memimpin gerakan besar membabitkan semua pihak untuk melaksanakan reformasi jika ditakdirkan mengalami situasi serupa seperti apa yang dihadapi Tan Sri Muhyiddin Yassin sekarang.

Beliau yakin Anwar akan berjiwa besar dan mengenepikan perbezaan lampau untuk mengalu-alukan sesiapa pun menyertai gerakan besar ini sementara terus kekal pada prinsip menuntut reformasi dan perubahan sistem secara keseluruhan.

Mengulas keputusan Majlis Tertinggi Umno (MT Umno) menggantung jawatan Muhyiddin sebagai Timbalan Presiden Umno petang semalam, beliau melahirkan rasa sedih setelah meneliti kenyataan Muhyiddin yang dikeluarkan hari ini.

"Sesiapa pun yang telah menghabiskan masa dewasanya menyumbang kepada parti yang dianggotai tidak wajar diperlakukan begitu, apatah lagi setelah beliau cuba membetulkan sesuatu yang beliau rasa adalah salah.

"Sudah tentu pihak media bertanyakan reaksi saya kepada kenyataan beliau kerana saya pantas melahirkan kebimbangan apabila Dato’ Zaid Ibrahim menyeru rakyat Malaysia bersatu menyokong Tun Mahathir Mohamad untuk menjatuhkan Dato’ Seri Najib Tun Razak sebelum ini.

Ayuh.. Jom Tukar Sistem Bukan Hanya Tukar Orang....

 
Pakat riuh rendah kononnya Anwar Ibrahim bagi wasiat dari dalam penjara bahawa jangan hanya bertekad turunkan Najib tetapi jatuhkan keseluruhan dan tukar sistem.

Bagi aku yang kononnya wasiat tu bukan istimewa sangat pun kerana majoriti kita faham dan mempunyai niat & tujuan yang sama iaitu tukar, turunkan dan singkirkan Umno/BN dari pentadbiran Malaysia dan negeri seluruhnya.

Tiada apa yang istimewa melainkan kononnya dikeluarkan oleh Anwar Ibrahim. Kononnya apa saja yang Anwar Ibrahim buat, sebut itu sesuatu yang istimewa. Tidak. Biasa saja.

Aku nak tambah dan nak tunjukkan bukti jelas bahawa TUKAR ORANG BUKAN SISTEM tidak memberikan apa-apa kebaikan malah boleh menambah kecelakaan.

Buktinya bukan tukar Pak Lah kepada Najib kerana bukti melibatkan Umno ini juga bukan istimewa malah sudah basi. Aku nak tunjukkan bukti yang melibatkan PARTI REFORMASI. Parti yang kononnya perjuangkan perubahan.

Suatu ketika riuh seantero Malaysia strategi "Langkah Kajang" yang dibuat untuk menukar seorang Menteri Besar dari parti reform. Menteri Besar itu dikatakan mentadbir ikut suka hati dia dan kelompok dia tanpa mengambilkira pandangan parti dan rakan-rakan dalam pentadbiran. Menteri Besar itu dikatakan mentadbir bersendiri, angkuh, kedekut dan berbagai lagi tuduhan. 

Kurang Ajar Pada Timbalan Tak Boleh, Kurang Ajar Pada Presiden Boleh?

Marah sungguh seorang bekas Naib Ketua UMNO Bahagian, Dato’ Khairuddin Abu Hassan apabila Tan Sri Muhyiddin Yassin dicadangkan supaya digantung jawatan di dalam UMNO. Dia tempelak pula Ahli Majlis Tertinggi supaya ‘jangan kurang ajar’.

Hujahnya, Muhyiddin berjawatan Timbalan Presiden UMNO dan sesiapa pun tidak boleh berkurang ajar dengan pemegang jawatan nombor dua parti itu. Kononnya, lepas digugurkan dari jawatan Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin bebas untuk mengkritik apa saja.

Itu pandangan Khairuddin, seorang ‘bekas’ ahli UMNO. Dia kini bukan lagi ahli parti, tapi menyibuk tentang hal ehwal UMNO. Apa hak agaknya untuk dia bersuara untuk kepentingan parti keramat bangsa itu?

Merujuk kepada teori Khairuddin itu, penulis simpulkan bahawa mereka yang jawatannya lebih rendah tidak boleh kurang ajar pada Timbalan Presiden UMNO. Itu salah dari sudut pandang suami Umi Aida itu.

Jika merujuk pada hipotesis berkenaan, maka adalah kurang ajar juga bagi ahli, ketua cawangan, ketua bahagian, ahli majlis tertinggi, naib presiden mahupun Timbalan Presiden untuk mengkritik Presiden UMNO secara terbuka begitu, bukan?

Muhyiddin akan dipecat jika terus kritik Najib – Ku Nan

ku-nan-muhyidin
KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin `tidak mustahil’ akan dipecat daripada UMNO jika beliau tetap meneruskan kritikannya terhadap Presiden parti Datuk Seri Najib Razak, kata Setiausaha Agung parti itu, Datuk Seri Tengku Adnan Mansor.

“Kita sudah pun menghantar surat laporan kepada Lembaga Disiplin (UMNO).

“Kalau dia terus dengan kaedahnya (membuat kritikan) yang menjejaskan parti, saya yakin Lembaga Disiplin boleh ambil tindakan untuk memecatnya (sebagai ahli),” katanya ketika ditemui wartawan selepas merasmikan Karnival Makanan Warisan 2016 di sini, hari ini.

Majlis Tertinggi (MT) UMNO semalam memutuskan untuk menggantung Muhyiddin daripada jawatan Timbalan Presiden sehingga pemilihan parti akan datang atas alasan gagal menjalankan tugas selaku Timbalan Presiden berdasarkan fasal 9.8.1 Perlembagaan UMNO.

Muhyiddin dalam satu kenyataan hari ini menyifatkan pemecatan itu tidak mengikut prosedur, memandangkan beliau tidak diberi surat tunjuk sebab dan peluang untuk membela diri.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu juga sekali lagi berkata yang beliau dihalang untuk menjalankan tugas sebagai timbalan presiden, seperti disekat untuk menghadiri program parti.

Gantung Muhyidin : Politik negara dalam bahaya bila berbeza dan kritik sang penguasa

Kenyataan Media

GANTUNG MUHYIDIN : POLITIK NEGARA DALAM BAHAYA, TIADA SIAPA BOLEH BERBEZA DAN KRITIK DENGAN ORANG YANG BERKUASA.

1. Pengantungan Tan Sri Muhyidin Yassin sebagai Timbalan Presiden Umno selepas penyingkiran beliau dari jawatan Timbalan Perdana Menteri adalah sangat tidak wajar dalam negara yang mendukung prinsip demokrasi.

2. Alasan penyingkiran dan pengantungan bermula daripada perbezaan pendapat serta kritikan Muhyidin terhadap penyalahgunaan kuasa Najib selaku PM menangani Skandal 1MDB. Muhyidin di gantung kerana terus menyentuh 1MDB khususnya skandal "derma" RM2.6 dan kes SRC RM42 juta selepas Peguam Negara memutuskan yang tiada kes ke atas Najib.

NAJIB DAN UMNO DIDAHULUKAN RAKYAT DAN NEGARA DITINGGALKAN.

3. Persoalannya, salahkah Muhyidin untuk bercakap secara terbuka demi untuk menyelamatkan negara dan rakyat? Sedangkan tindakan Najib dan Umno menyingkir  Muhyidin sebagai TPM dan mengantung beliau sebagai Timbalan Presiden Umno hanya atas perkiraan kerana hendak "SELAMATKAN NAJIB DAN UMNO". Bahaya apabila kepentingan melindungi Najib, Pemimpin dan parti mendahului negara dan rakyat yang ditinggalkan. Sedangkan Muhyidin mendakwa pernah mendapat taklimat khas atas isu skandal derma RM2.6 bilion dan kes SRC RM42 juta daripada bekas Peguam Negara Tan Sri Ghani, Tan Sri Abu Kasim, SPRM dan Tan Sri Zeti, Gabenor Bank Negara. Tentu Muhyidin mempunyai maklumat dan bukti yang cukup.

4. Kini PPO SPRM menggesa SPRM mengemukan semula kertas siasatan kes SRC RM42 juta kepada Peguam Negara serta meneruskan siasatan Skandal Derma RM2.6 bilion. Bukankah keputusan PPO itu bercanggah dengan keputusan Peguam Negara? Bukankah dengan pengarahan mengemukakan semula kertas siasatan kes SRC RM42 juta kepada Peguam Negara menunjukkan PPO mendapati ada bukti  yang mencukupi untuk mendakwa Najib?

DISIPLIN UMNO : BIAR PECAH DIPERUT JANGAN PECAH DIMULUT.

5. Salahkah Muhyidin terus mempersoalkan secara terbuka yang menyentuh kepentingan negara dan rakyat? Nampaknya Disiplin Umno kini mengkehendaki ahli umno mendiamkan diri walaupun pemimpin bersalah. Jangan riuh dan bising simpan rahsia jenayah pemimpin elok elok. "BIAR PECAH DIPERUT JANGAN PECAH DIMULUT". Inilah peraturan disiplin Umno dalam dunia politik baru Malaysia yang mahu Timbalan Presiden Umno membantu, menunaikan dan menjayakan tanggung jawab Presiden melakukan rasuah, salahguna kuasa dan  merompak wang rakyat atas nama GST, "Derma" serta 1MDB.

6. Politik mengenepi dan menyingkir pengkritik Najib yang berkuasa tanpa asas sangat merbahaya kepada masa depan negara. Apatah lagi adanya pemimpin sekeliling menjadi pengampu dan pembodek untuk kepentingan diri konon hendak jaga dan selamatkan parti. Pada siapa lagi rakyat bergantung harap untuk memperbaiki negara dan kehidupan rakyat? Paling dibimbangi Virus Bodek Najib sebagai pemimpin yang tak boleh dikritik, bebal dan salahguna kuasa merebak kepada parti-parti pembangkang. Siapa saja yang bertentangan dengan pemimpin yang berkuasa dalam kerajaan dan parti akan disingkir daripada kerajaan dan diambil tindakan atas nama kononnya disiplin. Hilanglah tempat untuk rakyat mengharap.

7. Rakyat perlu bangkit. Datuk Seri Anwar Ibrahim di sebalik jeriji besi terus berlawan. Tun M, Mukhriz dan pemimpin  pembangkang, budayawan, artis, pekerja, ulamak, petani, penoreh dan pekebun getah, nelayan, peneroka dan semua kelompok masyarakat tanpa mengira ideologi politik, kaum dan agama perlu bersatu bangkit demi negara dan rakyat. Jauhi dari Virus Najib menjangkiti parti, organisasi dan diri. Tan Sri Muhyidin perlu bangkit. Untuk apa ada jawatan digantung tugas. Ayuh bertindak bersama rakyat untuk "SELAMATKAN MALAYSIA".

#SelamatkanMalaysia
#SelamatkanRakyat.

DATO' HJ MAHFUZ HJ OMAR
Ahli Parlimen Pokok Sena
27 Februari 2016/18 Jamadilawal 1437H

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...