TERKINI :

Thursday, February 25, 2016

Kami profesional dalam kes babitkan PM, kata panel SPRM


Panel Penilaian Operasi (PPO) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di bawah Tan Sri Dr Hamid Bugo berdepan tugas mencabar, terutamanya dalam mengendalikan siasatan melibatkan Datuk Seri Najib Razak yang terlibat dalam 2 skandal kewangan, kata salah seorang ahlinya.

"Saya boleh simpulkan, semuanya individu berintegriti yang mahu mengikut undang-undang," kata ahli panel itu, bercakap kepada The Malaysian Insider dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Beliau berkata, tidak mungkin mereka akan dilantik semula, setelah tempoh setahun mereka berakhir, berdasarkan pendirian yang tidak berbelah bahagi diambil PPO terhadap perdana menteri.

"Malang sekali jawatankuasa ini terpaksa berdepan dengan perkara seperti ini ketika skandal itu pertama kali dihebahkan Julai lalu.

"Tetapi, ahli PPO melakukan tugas mereka secara profesional dan ia kini disedari orang awam," katanya.

Kes saman Presiden Amanah berlaku ketika beliau dalam Pas


Semua pihak disaran berlaku adil ketika mengulas isu bayaran pampasan RM200,000 membabitkan Pesiden Amanah, Mohamad Sabu kerana ia melibatkan proses perbicaraan yang panjang dan berlaku ketika Mohamad menyandang Timbalan Presiden Pas.

Setiausaha Agung Amanah, Mohd Anuar Tahir berkata, keputusan mahkamah yang mengarahkan Mohamad membayar RM200,000 kepada bekas Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar atau berdepan risiko muflis perlu dilihat dalam konteks yang betul.

"Ingin saya jelaskan bahawa kes tersebut adalah berkaitan laporan yang disiarkan akhbar Harakah edisi Jumaat, 1-3 Februari 2013 berhubung isu 'Projek IC Sabah', selepas beliau ditemu bual oleh akhbar itu pada 29 Januari 2013.

"Malah turut disaman dalam kes itu adalah bekas Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali yang juga Pengerusi Harakah ketika itu.

"Perlu dijelaskan bahawa setiap komen yang dibuat Tuan Haji Mohamad Sabu dalam temu bual itu adalah atas kapasitinya ketika itu sebagai Timbalan Presiden PAS. Ia juga sebagai mengambil tanggung jawab beliau sebagai orang nombor dua dalam PAS ketika itu," ujarnya dalam satu kenyataan media hari ini.

Potong bajet JPM untuk selamatkan pendidikan negara – PKR

sim-tze-tzin_idris-jusoh_jpm_600
PETALING JAYA: Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh tidak boleh bersembunyi di sebalik alasan penamatan 156 profesor di universiti awam (UA) baru-baru ini ialah kuasa autonomi universiti.

Pengarah Strategi PKR, Sim Tze Tzin berkata, penamatan itu jelas disebabkan pengurangan bajet untuk UA yang terkandung dalam Bajet 2016.

Dalam Bajet 2016, pemotongan peruntukan kepada UA adalah sebanyak RM1.4 bilion, dan Universiti Malaya (UM) mengalami pemotongan terbesar iaitu pengurangan 27.3% berbanding peruntukan tahun sebelumnya.

“PKR telah menyeru kerajaan agar tidak memotong peruntukan kepada UA tetapi seruan itu langsung tidak diendahkan. Ahli-ahli Parlimen kami juga cuba menghalang bajet yang tidak mesra rakyat itu daripada diluluskan di Parlimen tetapi tidak berjaya kerana sokongan kuat daripada Ahli Parlimen BN terhadap Bajet 2016.

“Natijahnya, yang menjadi mangsa sekarang ialah kaum pelajar kita di UA kerana bilangan profesor telah berkurangan, dan di antara profesor yang dipecat itu sudah tentu termasuk mereka yang sudah bersara tetapi sangat berpengalaman,” katanya dalam kenyataan hari ini.

FBI siasat 1MDB – New York Post

fbi-1mdb
PETALING JAYA: Pegawai Biro Siasatan Persekutuan (FBI) Amerika Syarikat (AS) semakin hampir membongkar skandal kewangan berkaitan Goldman Sachs and 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Penyiasat antarabangsa, L Burke Files memberitahu New York Post, FBI dalam usaha memperoleh dokumen sensitif dan mengenalpasti saksi dalam siasatan kes yang membabitkan pengerusi sebuah bank di Asia Tenggara iaitu Tim Leissner, 45

Perkara itu dilaporkan Bloomberg semalam, bahawa Leissner sudah meninggalkan firma perbankan dan ia disahkan jurucakap Goldman Sachs tanpa mengulas lanjut sebarang perkembangan mengenainya.

Sementara itu, Files dilaporkan sebagai berkata, “sumber memberitahu saya bahawa Kerajaan AS juga sedang menyiasat 1MDB meliputi pelbagai aspek dan aktif dalam mendapatkan dokumen dan mengenalpasti saksi berpotensi dari seluruh dunia.”

Pakatan Harapan akan mendapat manfaat sekiranya berlaku pertandingan 3 penjuru antara BN, Pas dan PH


Bekas Ketua Penerangan Pas Datuk Mahfuz Omar meramalkan Pakatan Harapan (PH) adalah gabungan yang paling mendapat manfaat sekiranya berlaku pertandingan tiga penjuru antara BN, Pas dan PH dalam pilihan raya umum (PRU) ke 14 kelak.

Mahfuz berkata, pemimpin tertinggi Pas dan PKR tidak perlu menyembunyikan realiti pergolakan politik pembangkang daripada para penyokong. Idea meneruskan tahaluf siyasi antara Pas dan PKR atau mewujudkan dua front politik PH dan Pakatan Rakyat menghadapi PRU 14, katanya, adalah tindakan merendah-rendahkan kebijaksanaan berfikir rakyat.

“Adakah parti pembangkang sekarang mahu menjadi pelawak untuk ditertawakan rakyat dengan aksi lawak mereka?

Atas perkiraan ini, PKR tidak akan sanggup meninggalkan PH yang diusahakannya. Inilah yang dijangka berlaku di mana Pas akan bersendirian. Inilah yang akan menyebabkan undi Melayu berpecah tiga.

“Jika undi Melayu berpecah tiga, ini akan memberi peluang pada PH untuk menang kerana PH mendapat kelebihan besar sokongan undi bukan Melayu Islam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...