TERKINI :

Tuesday, February 23, 2016

PAKATAN HARAPAN - Kata nak selesai masalah berbangkit secara dalaman tapi hakikatnya masih guna media

ذوالحزم شاريف

MASALAH.

Masalah kita sekarang ialah terlalu banyak masalah. Masalah diri sendiri yang kita sendiri cari dan masalah diri yang bukan dicari tapi diletakkan kepada kita.

Setiap hari kita dihidangkan dengan masalah. Tak kira masalah baru atau masalah lama yang diperbaharui sehingga kita jadi menyampah, cemuih, melugai dan akhirnya kita jadi tak ambil peduli.

Masalah terbesar kita sekarang ialah Umno/BN. Lebih khusus ialah Umno. Umno pembuat segala masalah yang berlaku dalam Malaysia. Ya betul Umno membina dan memajukan negara tapi kalau orang lain parti lain yang memerintah, negara tetap dibina dan dimajukan.

Umno membina negara dan memajukan negara di samping membina dan memajukan kelompok tertentu malah membina dan memajukan diri sendiri. Kita kerugian masa dan khazanah negara dgn pembinaan negara oleh Umno. Ini masalah yang semua orang tau.

Tapi ada satu lagi masalah yang orang tau cuma buat-buat tak tau ialah masalah tidak menyelesaikan masalah.

Kronologi pemecatan 2 Adun PKR di Pulau Pinang dan disebalik apa yang berlaku

Kronologi pemecatan 2 Adun PKR di Pulau Pinang
– Muammar Qaddafi | 21 February 2016 10:46 PM


Ketua Menteri Pulau Pinang hari ini dilaporkan memecat 2 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PKR yang memegang jawatan pengarah syarikat berkaitan kerajaan negeri (GLC) berikutan kegagalan mereka berdiri menyokong pentadbiran kerajaan negeri dalam isu tebus guna tanah di Pulau Pinang.

Kronologi isu ini tidak boleh dinilai pada peringkat usul yang dibawa Adun Umno untuk menangguhkan projek tebus tanah yang memudaratkan alam sekitar lalu beberapa Adun PKR bertindak untuk berkecuali dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) demi kepentingan alam sekitar membelakangi kerajaan negeri seterusnya membawa kepada pemecatan mereka secara diktator Lim Guan Eng.

Sebaliknya isu ini perlu dinilai pada peringkat awal ia diluluskan dan kesan jika ia ditangguhkan.

Rakyat perlu tahu yang meluluskan projek ini demi kepentingan kroni adalah Umno dan Barisan Nasional (BN) sewaktu mereka memerintah Pulau Pinang.

Ya, BN sebenarnya meluluskan projek ini dan yang menyokong kelulusan dulu adalah parti Adun sama membawa usul penangguhan ini iaitu Umno.

Rakyat perlu tahu juga asalnya seluas 3,241 ekar diluluskan untuk projek ini oleh BN namun kerajaan Pakatan Harapan di bawah pimpinan Guan Eng hanya 744 ekar sahaja boleh ditebus guna.

MP Merbok buat laporan polis, team Ahmad Bashah bertelagah sesama sendiri?

Satu laporan polis telah dibuat membabitkan Ketua Umno Bahagian Merbok Datuk Tajul Urus Mat Zain kerana didakwa memfitnah timbalannya dalam satu program bersama ketua-ketua cawangan bahagian itu.

Timbalan Ketua Umno Bahagian Merbok Prof Dr Ismail Daut membuat laporan polis kerana berasa terancam dan difitnah oleh Tajul Urus.

Tajul Urus yang juga Exco Kerajaan Negeri Kedah didakwa memfitnah Dr Ismail ketika berucap di hadapan ketua cawangan dalam satu program yang diadakan di Sungai Petani, 12 Februari lalu.

Ismail mendakwa ketika berada di Pekan Merbuk beliau menerima maklumat daripada beberapa individu yang merujuk kepada ucapan Ketua Bahagian Merbok yang mempertikaikan kewibawaannya sebagai Ahli Parlimen Merbok.

Menurut sumber Malaysia Dateline, Tajul Urus yang juga Adun Tanjong Dawai, dalam ucapannya dihadapan ketua-ketua cawangan telah mempertikaikan kewibawaan Dr Ismail yang didakwa tidak melaksanakan tugas sebagai ahli parlimen.

Kajiselidik memihak Mukhriz, Dr Haniff ditukar jawatan?


Bekas Pengarah Jabatan Penerangan Negeri Kedah Dr Haniff Hassan menafikan khabar angin beliau ditukarkan ke Putrajaya ekoran tersebarnya kajiselidik dilakukan Jabatan Penerangan Negeri Kedah di media sosial ketika berlaku krisis kepimpinan Menteri Besar Kedah pada Januari lalu.

Dr Haniff yang berkhidmat selama empat tahun di Jabatan Penerangan Negeri Kedah berkata, pertukarannya adalah prosedur biasa bagi seorang penjawat awam.

“ Saya sudah empat tahun di Kedah pertukaran dalam perkhidmatan awam adalah pertukaran biasa walaupun orang kata pertukaran itu bersebab.

“ Ini spekulasi orang, macam-macam mereka boleh nak kata,” ujarnya ketika dihubungi Malaysia Dateline hari ini.

Menurut Dr Haniff lagi, prosedur biasa fungsi Jabatan Penerangan adalah untuk melakukan kajiselidik terhadap isu-isu semasa dan keselamatan.

Tan Cheng Hoe - Belum taraf tiki-taka tapi cuba kawal bola


Sejak mula mengendalikan Kedah Tan Cheng Hoe faham benar apa yang diingininya.

Dia mahu setiap pemainnya memberi fokus kepada aspek penguasaan bola pada setiap perlawanan kerana ia akan membuka peluang lebih besar untuk mereka membina gerakan dan memburu jaringan.

Sebab itu, kata Cheng Hoe, sejak mula lagi dia menekankan gaya hantaran-hantaran pendek di atas padang.

"Kaedah itu juga diambil sebab kami tidak mempunyai ramai pemain tinggi lampai.

"Dengan hantaran pendek, pemain lebih mudah menerima bola dan tidak kehilangannya dengan mudah," katanya kepada Malaysiakini.

Kedah menjadi antara pasukan tumpuan pada musim ini kerana beberapa faktor.

Satu daripadanya ialah kerana status mereka sebagai naib juara Piala Malaysia 2015.

Kemampuan skuad Helang Merah juga dikagumi ramai. Bermain di Liga Perdana, Kedah muncul membawa cabaran besar dan menumbangkang satu demi satu lawannya untuk tiba di perlawanan akhir Piala Malaysia dan mendepani Selangor.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...