TERKINI :

Sunday, February 21, 2016

PAS nak jadi ketua macamana.. menang kerusi pun ciput..!!

 

Ala DAP lawan 50 kerusi jaa PAS tu bodoh dari dok boleh lock DAP jangan lawan lebih bilamana PAS keluaq PR maka DAP berpeluang ada 70 lebih kerusi PAS untuk ditandingi...skrg siapa yg bagi peluang untuk DAP berkuasa....kerusi selamat parlimen PAS skrg cuma dalam 15shj ada lagi 55 kerusi yg terbuka untuk berentap semasa pru14 nanti...PAS tiada hak nak halang mana2 parti berlawan dikerusi mereka kerana PAS skrg sudah bersendirian...jadi siapa yg cerdik dalam percaturan politik ini...

Zaman TGNA dulu dia nak DAP dalam satu gagasan antaranya sebab inilah dimana DAP kita bagi dia tanding kerusi dia sahaja..dan kerusi tersebut dah ditetapkan 50 maka 50 itulah kerusi DAP yg layak bertandingnya... dan PAS ada 70 lebih untuk bertanding dan kerusi ini juga dah dilock hak milik PAS...DAP tak boleh nak mai ambil dah....

tapi disebabkan kecerdikan pimpinan PAS yg ada hanya nampak satu hala sahaja sampai sanggup berpatah arang dan dengan apa dilakukan itu DAP berpeluang menjadi dominan sekiranya mereka bertanding di 70 kerusi PAS dan menang.....

kalau menang banyak bukan kata ketua PM pun boleh jadi tapi nak buat camna dah bodoh sombong...

PAS setelah setengah tahun muktamar yang ke 61 dibawah pimpinan baru

 – Muammar Qaddafi 

Setelah lebih 7 bulan PAS dipimpin satu kepimpinan baharu yang majoritinya muka baru berlatar belakang pendidikan agama menggantikan tokoh profesional,tidak ada satu tindakan parti yang dilihat mampu berdepan Umno Barisan Nasional menjelang Pilihan raya Umum ke-14 (Pru14).

Bahkan walaupun lebih setengah tahun berlalu,satu kajian mendapati pemimpin muka baharu Pas majoritinya tidak dikenali ahli akar umbi dan rakyat kebanyakan.

Barisan kepimpinan profesional yang tersingkir sepenuhnya pada muktamar tahun lepas seperti Mohamad Sabu,Salahudin Ayub, Hanipa Maidin,Mazlan Aliman dan Khalid Samad lebih dikenali umum dan dikenang berbanding barisan baru kerana mereka adalah tokoh yang sentiasa di depan menjuarai rakyat.

Manakala tokoh seperti Mujahid Yusof Rawa dan Dr.Dzulkifly Ahmad pula adalah tokoh pemikir dan yang menghubungkan PAS dengan bukan Muslim turut digantikan dengan individu yang tidak berpengalaman.

Pimpinan baru juga tidak berusaha untuk menjadi lebih ke depan dengan muncul menjuarai dan membela isu rakyat sebaliknya mereka lebih gemar di depan dalam pertahankan sosok presiden mereka.

Bekukan pendatang Bangla - dengar boleh, nak percaya nanti dulu..!!

Shahbudin Husin,

Daripada beberapa komen dalam blog ini,  berbual dengan rakan-rakan dan luahan yang didapati di media sosial, ternyata banyak sekali keraguan berhubung pembekuan pengambilan pekerja asing sebagaimana yang diumumkan oleh Ahmad Zahid Hamidi,  semalam.

Kesimpulan yang boleh diambil daripada semua suara-suara itu ialah, "dengar bolehlah, nak percaya nanti dulu."

Ramai yang tanpa ragu-ragu menyatakan penangguhan itu sebenarnya tiada kaitan sama sekali dengan sebarang kajian mengenai keperluan pekerja asing, sebaliknya hanya untuk "menanti kabus berlalu pergi" sahaja.

Paling-paling dua tiga bulan selepas ini, kata mereka, akan keluarlah semula kenyataan kononnya banyak industri kekurangan pekerja dan belia kita masih tidak minat merebutnya. Walhal, tiada usaha pun yang dibuat untuk menggalak dan merangsang golongan belia dan anak muda tempatan mengambil alih ruang pekerjaan itu.

Jika ada yang rajin, simpanlah keratan kenyataan atau rakaman video Zahid sejak beberapa hari yang lalu dan cuba bandingkan dengan apa yang bakal dikatanya dua atau tiga bulan akan datang nanti.

UMNO Sedang Menukar Tabung Haji Menjadi Skim Pak Man Telo


Surat Gabenor Bank Negara mengesahkan bahwa Tabung Haji sekarang ini mempunyai liabiliti yang melebih aset.

Secara mudahnya, kalau kita ambil contoh orang meniaga, wang yang masuk ke perniagaan tu kurang dari wang yang keluar.

Dengan kata lain, Tabung Haji dah mula mengalami kerugian yang nyata.

Dengan kata lain juga, Tabung Haji tidak ada wang untuk bayar keuntungan kepada pencarum lagi.

Bagaimana nak bayar dividen kalau duit keluar lebih banyak dari duit masuk?

Ertinya, segala dividen yg dibayar oleh Tabung Haji sekarang ini adalah dari duit yang disimpan oleh pencarum juga.

Maksudnya, Tabung Haji dah mula menyerupai Skim Pak Man Telo.

Dalam Bahasa Inggeris, ia dipanggil sebagai "Ponzi Scheme"

Dana RM2.6 billion dan MH370..???

SELOKA SORE


Wang dana RM2.6 billion yang tidak dinafikan Najib Razak ianya dimasukkan ke dalam akaun peribadinya menjadi satu seloka perkara benar yang berlaku dalam negara ini. Kenapa dikatakan seloka sebab perbicaraan mengenainya ada kalanya penuh sinisme, lelucoh dan memelikkan.

Buat masa ini kejadian ini suatu seloka yang sama tarafnya dengan nasib pesawat Mas MH370 yang hilang dan masih belum dijumpai sampai kini yang juga sudah menjadi seloka.

Rakyat Malaysia teringat-ingat akan pesawat berkenaan, apa lagi daripada kalangan anggota yang waris warahnya menjadi mangsa. Mereka bermimpi-mimpi dan berharap pesawat malang itu akan ditemui dan semua yang berada dalam pesawat itu pulang dengan selamat penuh dengan girang gembira.

Mereka juga mencari-cari dan tercari-cari pesawat itu. Ia jadi igauan dan phobia. Ia jadi mimpi dan harapan. Sebab itulah pantang ada berita penemuan serpihan besi buruk hanyut atau bersepahan yang berupa anggota pesawat dilaporkan, mereka akan obses dan mendoakan semoga ianya adalah bangkai pesawat itu. Mereka mahukan kepastian. Itu sahaja, kandati pun harapan untuk mangsa hidup sudah musnah.

PKR bela ADUN di PP yang disingkirkan daripada jawatan lantikan kerajaan negeri.


Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata biro politik parti berkenaan mempertahankan keputusan mereka membela dua ADUN di Pulau Pinang yang disingkirkan daripada jawatan lantikan kerajaan negeri.

Bercakap kepada media di majlis sambutan Tahun Baru Cina PKR Bukit Lanjan sebentar tadi Azmin berkata keputusan biro itu dibuat kerana kedua-dua ADUN terbabit memainkan peranan mereka sebagai wakil rakyat.

November lalu lima daripada wakil rakyat PKR di Pulau Pinang mengambil sikap berkecuali pada sesi undian terhadap rancangan kerajaan negeri melaksanakan projek tebus guna tanah pinggir laut di negeri berkenaan.

Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil berkata kelima-lima wakil rakyat parti itu "mengikut suara hati" untuk mengambil pendirian berkenaan kerana ia melibatkan isu alam sekitar yang rumit.

Pada masa sama parti itu tidak bersetuju mengenai usul dibawa Umno di DUN Pulau Pinang.

Mukhriz dijerut langkah Berani Berubah?

  

Apa khabar 'otai' Kedah?

Sudah hampir sebulan Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah menduduki kerusi menteri besar dan sudah hampir sebulan juga kelibat Datuk Seri Mukhriz Mahathir tersingkir daripada pentas politik ketara negeri itu.

Berbanding Mukhriz, Ahmad Bashah adalah pilihan yang lebih digemari ketua-ketua bahagian Kedah - dibuktikan apabila mereka bersekutu untuk mendesak perdana menteri menggantikan Mukhriz.

Ketika anak Tun Dr Mahathir Mohamad itu mendakwa dia mendapat sokongan rakyat terbanyak Ahmad Bashah pula menggunakan dukungan ketua-ketua bahagian untuk mengabsahkan tuntutan kepada kepimpinan di Putrajaya.

Realitinya - ketika ini - bagaimana?

Seorang ahli jawatankuasa bahagian Umno Kedah memberitahu sebenarnya kebanyakan pemimpin peringkat negeri 'terkejut' dengan cara baru dibawa Mukhriz di Wisma Darul Aman.

"Sebab itu, barisan exco kerajaan negeri yang dipilih Mukhriz sebelum ini dibarisi muka-muka baru. Mengapa? Sebab Mukhriz cuba membentuk gaya kepimpinan baru," katanya.

Namun ironisnya "gaya baru" itulah yang mendorong Mukhriz terkorban di pentas politik arus perdana.

Sumber dari Pemuda Umno bahagian pula memaklumkan pedekatan Mukhriz menyebabkan sesetengah pemimpin di Kedah sukar 'mencari makan' melalui projek kerajaan negeri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...