TERKINI :

Tuesday, February 9, 2016

Enam bulan pasca GST, sikap beli belah rakyat berubah

PETALING JAYA: Satu kajian menunjukkan selepas enam bulan perlaksanan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), sikap membeli belah rakyat berubah.

Menurut Pengarah Urusan Ipsos Malaysia Katharine Davis, walaupun terdapat cadangan supaya rakyat Malaysia mengurangkan perbelanjaan dan menabung dengan lebih banyak, tetapi jelas ia tidak dapat dilaksana.

“Mereka terpaksa menghabiskan lebih banyak wang untuk mengekalkan keperluan semasa.

“GST telah memberi kesan yang besar dalam kehidupan rakyat Malaysia,” katanya menerusi satu kenyataan.

Kajian tersebut dibuat oleh Ipsos Malaysia terhadap 1,002 rakyat Malaysia di Semenanjung yang mempunyai pelbagai latar belakang.

Ia menunjukkan 61% rakyat Malaysia terkesan dari segi keupayaan mereka untuk membeli belah ekoran GST.

Dalam kajian yang sama juga, sebanyak 28% menyatakan mereka kini berbelanja lebih dan 33% menyatakan bahawa kurang berbelanja manakala selebihnya, tiada perubahan dalam perbelanjaan membeli belah.

Sebanyak 28% yang berbelanja lebih adalah disebabkan kenaikan harga oleh GST (50%) manakala peningkatan harga disebabkan penurunan nilai ringgit (31%).

Manakala daripada 33% rakyat Malaysia yang kurang berbelanja pula, 27% menyatakan bahawa mereka terpaksa berbuat demikian kerana GST dan 18% kerana ekonomi yang tidak menentu.

Kerajaan guna institusi agama, Raja tutup kelemahan

PETALING JAYA: Kerajaan Barisan Nasional (BN) didakwa menjadikan institusi agama dan Raja-Raja untuk meyelamatkan kedudukan mereka.

Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad, berkata pihak pemerintah cuba memperalatkan institusi Raja Arab Saudi, kononnya derma RM2.6 billion yang diberikan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak adalah dari keluarga diraja Arab Saudi.

“Dalam keadaan terdesak, terkini sebuah institusi diraja asing Arab Saudi telah diperalatkan. Kononnya ‘derma’ RM2.6 billion adalah dari keluarga diraja Arab Saudi.

“Yang perlu diingat institusi tersebut pada masa itu dikuasai oleh Almarhum Raja Arab Saudi yang telah mangkat. Orang putih kata ‘dead man tell no tales’, orang yang telah mati tidak boleh berhujah untuk pengesahan.

“Bagaimanapun seorang menteri kanan, Menteri Luar Arab Saudi, Adel Al-Jubeir menyatakan beliau tidak berfikir RM2.6 billion yang dimasukkan dalam akaun peribadi Najib bukan derma politik atau daripada pemerintah Arab Saudi.

“Beliau menyatakan bahawa wang tersebut adalah untuk satu pelaburan dan bukan derma. Siapa yang tidak bercakap benar dalam hal ini? Apabila tidak boleh memperalatkan institusi diraja tempatan, institusi Raja Arab Saudi menjadi sasaran,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau yang juga Pengerusi Biro Antarabangsa AMANAH berkata, dengan tercetusnya pelbagai kontroversi melibatkan pemerintah, khususnya isu derma RM2.6 billion serta skandal 1MDB, reputasi Malaysia di peringkat antarabangsa tercemar teruk.

“Tunku Abdul Rahman Putra telah mengharumkan nama negara dalam kalangan negara Islam sebagai pengasas dan peneraju Pertubuhan Kerjasama Negara Islam (OIC),Tun Mahathir dikagumi sebagai Perdana Menteri yang memodenkan ekonomi dan menjadi contoh kepada negara Islam yang sedang membangun.

“Tapi pentadbiran Najib menjerumuskan Malaysia ke dalam pelbagai kontroversi antarabangsa seperti isu skandal rasuah kapal selam Scorpene Perancis, pembunuhan Altantuya, derma RM2.6 billion daripada penderma Arab dan skandal antarabangsa 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang melibatkan Switzerland, Singapura, Kepulauan Caymen, Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Amerika Syarikat. FMT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...