TERKINI :

Thursday, February 4, 2016

Mukhriz Di Antara Hak Bersuara Dan Tuntutan Taat Membuta Tuli - Muhyiddin

PETALING JAYA: Umno mungkin tidak terus kekal relevan atau mempunyai masa depan yang baik sebagai parti sekiranya keperluan rakyat diabaikan, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menerusi kenyataan di Facebook pada Rabu, bekas Timbalan Perdana Menteri itu berkata, sebagaimana dijangka, Mukhriz telah menerima tekanan berterusan daripada beberapa pihak yang mahukan beliau berundur walaupun menerima sokongan daripada majoriti rakyat.

"Saya amat dukacita dengan peristiwa ini. Beliau telah melalui badai politik hampir dua minggu.

"Saya yakin rakyat tahu apakah sebab sebenar beliau disingkirkan. Di antara hak menyuarakan yang benar dengan tuntutan taat yang membuta tuli," katanya.

Muhyiddin berkata, adalah mengecewakan bahawa Mukhriz terpaksa menarik diri walaupun mempunyai sokongan majoriti rakyat di Kedah.

"Saya percaya, ramai rakyat Kedah yang kecewa. Bahkan, rakyat Malaysia juga kecewa.

"Telah berakhir hari-hari di mana kita percaya bahawa pucuk pimpinan membuat keputusan berdasarkan kehendak rakyat. Nampaknya, dalam episod politik yang mutakhir ini, kehendak segelintir pihak mengatasi kehendak majoriti rakyat," katanya sambil menambah beliau bimbang dengan masa depan Umno.

Menurut Muhyiddin, 'mereka' mungkin lupa bahawa Umno merupakan sebuah parti politik yang mengharapkan sokongan rakyat untuk terus kekal relevan.

"Jika sesuatu keputusan dibuat tanpa mengambil kira sentimen dan kehendak rakyat terbanyak, saya bimbang masa depan Umno akan terjejas.

"Bukan mudah untuk memperolehi semula kepercayaan rakyat apabila mereka terasa dikhianati. Sesungguhnya, dugaan hebat sedang menanti pengganti Menteri Besar Kedah (Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah) untuk menarik kembali sokongan rakyat kepada Umno," katanya.

Tambah Muhyiddin, beliau yakin Mukhriz tabah menghadapi dugaan ini kerana beliau adalah seorang pemimpin berintegriti dan mempunyai karisma.

Apa erti krisis dan penggantian kerusi MB Kedah ?

Catatan Umum

1. Isu krisis jawatan MB di Kedah yang berakhir pagi ini sebenarnya bukan isu rakyat, ia isu Umno dan isu orang orang kaya. Mukhriz tidak akan miskin pun kalau dia tidak jadi MB dia adalah tauke Opcom Holdings Bhd yang ditubuhkan 1994 yang kaya raya dapat projek gentian optik semasa Mahathir dalam kerajaan lagi.

2. Mukhriz juga Pengerusi TBWA-ISC Malaysia Sdn. Bhd, Airzed Networks Sdn. Bhd. dan Bioven Holdings Sdn. Bhd. Juga merupakan Pengarah Opcom Niaga Sdn. Bhd., Ajiya Berhad, Kosmo Technology Industrial Bhd dan Reliance Pacific Bhd jadi makcik - makcik yang menangis sedih sangat tu elok berhenti sedih pasal orang, maka sedih pasal hidup sendiri dalam negara yang ekonomi dikuasai pemodal besar dan kroni yang diwariskan oleh Mahathir dan diteruskan sehingga zaman Najib ini.

3. Pertembungan ini adalah soal parti Umno kerana 'katanya' Mukhriz gagal menjaga kelompok Umno malah dia digelar Menteri Besar waktu pejabat sebab semua kena ikut waktu dia bekerja, itu sebab dia sendiri tak sedar serang hendap dalam negeri sendiri. Malah dia punya 'bossy' mengakibatkan beberapa kali mesyuarat exco kerajaan negeri dibuat di Kuala Lumpur. 

4. PKR cuba campur tangan dengan nyatakan sokongan pada Mukhriz di saat hujung usia jawatan MBnya. Ini tak ubah seperti Umno sokong Khalid Ibrahim di hujung usia MBnya di Selangor. Sama dan serupa, ini sangat memalukan seharusnya selaku parti progresif dan pro demokrasi tuntutan seharusnya mengembalikan semula kuasa kepada rakyat tetapi PKR telah menunjukkan sikap sama dan serupanya.

Dan tidak kreatif langsung sepatutnya ketika krisis seperti ini pembangkang harus tunjuk penyatuan dan ajukan nama bakal MB bukan Bn sendiri dan ajukan pada Istana... baru stylo.

5. Maka apa yang berlaku seminggu dua ni dan keputusan berjaya menurunkan Mukhriz dan menaikkan Basha ialah pasukan pembangkang yang pro Mahathir kalah ditangan Najib dan pasukan pembangkang yang pro Najib. Rakyat akan melihat analisis ini kerana masing - masing memilih untuk menunjukkan sikap berpihak pada kekuasaan dengan tidak ada pun suara ADUN yang pro demokrasi dan progresif ke arah memperkasa kuasa rakyat.

6. Kutukan terhadap Bashah kerana kononya tahap pendidikannya cuma SRP percayalah semakin menjauhkan kelompok pengundi tertentu. Bagi saya rakyat melihat Umno lebih praktikal dalam perkara ini. Ini beerti praktik untuk memilih pemimpin perlu sijil bergulung gulung adalah salah. Apa guna sijil bergulung - gulung kalau tak mampu menyusun massa dan penyokong di bawah tetapi ego dan terkongkong dengan teori semata - mata. Krisis di Kedah membuktikan Mukhriz yang kononya 'mengaji' tinggi tersungkur di kaki Bashah yang hanya SRP (jika benarlah tuduhan Bashah hanya lulus SRP) dan jika pembangkang terus bodoh memainkan isu ini maka yakinlah kelompok yang gagal meneruskan pelajaran atas perbagai alasan termasuk terhimpit dengan kehidupan maka akan lebih dekat dengan Umno dan menjadikan Bashah 'ikon' mereka.

Kalau saya Bashah saya sebut dengan mudah, saya tidak beranak dalam dulang emas seperti Mukhriz, saya orang kampung yang mak dan bapa saya susah. Mereka sudah sekolahkan saya semampu mereka. Jangan hina ibu bapa saya yang juga mewakili banyak ibu bapa melayu kampung yang susah. Bila saya sudah dewasa saya terlalu sibuk berkhidmat untuk rakyat , saya lupakan hasrat menyambung pelajaran kerana saya sudah mampu untuk terus kehidupan tapi saya pilih untuk pastikan anak - anak saya dan anak - anak Malaysia yang lain mampu meneruskan pendidikan dan tidak menjadi seperti saya. Jika ini dialog Bashah maka selamat tinggal buat pembangkang yang bermain isu tanpa strategi. Maka akan bersatulah pemilik SRP dan SPM menolak keegoaan pemilik kertas sijil bergulung - gulung.

7. Krisis ini juga menunjukkan istilah kehidupan ibarat roda itu betul. Ingat bapa Mukhriz memangsakan Anwar dengan kejam, malah Mukhriz sendiri menulis panjang lebar mendesak Abdullah berundur kini dia kena diri sendiri. Ingat ketika 1998 / 99 , Mahathir sebut dengan jelas Anwar hanya menang sorak, kini semua melihat anaknya kumpul penyokong hampir penuh stadium bersorak tetapi tetap tersungkur maka Mukhriz mangsa ludah ke langit bapanya.

8. Krisis pertukaran MB ini tidak ada ertinya pada rakyat, kita makin terhimpit susah. Cuma ia umpama satu 'moment' mengalihkan sekejap keperitan kehidupan seharian.

Akhirnya kalau Mahathir dan anaknya 'jantan' ini masa sesuai keluar sahaja Umno .... jika tidak ia bukan urusan rakyat kerana Mahathir itu Umno, Mukhriz itu Umno, Najib itu Umno begitu juga Muhyiddin, Shafie semua Umno... cukuplah ketika jatuhkan Abdullah Mahathir gunakan rakyat untuk perkukuh Umno .... ini masa rakyat lawan Umno sebagai Umno...

che'GuBard
Pengasas Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)

Ahmad Bashah perlu lawan aura Mukhriz

Mukhriz, Bashah
SHAH ALAM - Pertukaran Menteri Besar Kedah hari ini dilihat bukan penanda bahawa krisis di negeri itu bakal berakhir sebaliknya ia tanda bermulanya cabaran buat barisan kepimpinan baharu untuk menawan kembali hati ahli parti dan rakyatnya.

Pensyarah dari Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Madya Dr Sivamurugan Pandian berkata, menteri besarnya yang baharu, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah pula dilihat perlu 'melawan' aura yang ditinggalkan bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

"Mukhriz seorang menteri besar yang popular dalam kalangan rakyat Kedah khususnya dalam kalangan generasi muda dan sudah pasti krisis itu tidak akan berakhir begitu sahaja dengan berlakunya pertukaran baton kepimpinan.

"Cabaran besar untuk mereka iaitu sejauh mana mampu untuk menggunakan tempoh masa yang singkat ini untuk memulihkan bukan sahaja perpaduan dalam parti tetapi juga persepsi dalam kalangan rakyat Kedah," katanya kepada Sinar Online.

Semalam, Mukhriz telah mengumumkan peletakan jawatan sebagai Menteri Besar Kedah berkuat kuasa serta-merta selepas dimaklumkan beliau hilang sokongan majoriti di Dun Kedah.

Dalam pada itu, ketika ditanya kemampuan Ahmad Bashah dalam meraih kembali sokongan rakyat yang dahulunya bersama Mukhriz, Dr Sivamurugan berkata, perkara itu banyak bergantung sejauh mana Mukhriz tidak dipinggirkan tetapi turut masih diberikan ruang bersama dalam parti dan juga kepimpinan negeri.

"Jadi, seeloknya tidak berlaku pembunuhan karakter ataupun cantas mencantas. Barangkali itu sekurang-kurangnya boleh meminimumkan.

"Tetapi untuk pulih sepenuhnya, saya rasa memakan masa. Walaupun Ahmad Bashah mempunyai kedudukan di Pusat dan negeri tapi kesemua itu akhirnya akan mempengaruhi kedudukan beliau dalam parti," katanya.

Menyentuh soal kepimpinan Mukhriz yang dilihat mendapat tempat di hati generasi muda, beliau berkata, keputusan hari ini memang sukar untuk diterima golongan tersebut.

"Mukhriz tidak mengalah malah beliau sudah berjuang hingga ke akhir dan apa yang berlaku kita lihat, beliau tidak mendapat sokongan majoriti.

"Sudah pasti golongan muda sukar menerima keputusan ini memandangkan beliau dilihat bukan sahaja ikon tetapi juga model kepada mereka...beliau dianggap pemimpin pelapis jadi, sudah pasti akan ada protes ke atas keputusan ini," katanya.

Ahmad Bashah angkat sumpah MB

Ahmad Bashah angkat sumpah MB 
 
ALOR SETAR - Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Kedah yang ke-11, hari ini.

Majlis istiadat perlantikkan itu berlaku di Istana Anak Bukit kira-kira jam 10 pagi.

Adun Bakar Bata itu dilantik sebagai Menteri Besar Kedah selepas penyandangnya, Datuk Seri Mukhriz Mahathir melepaskan jawatan itu, semalam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...