TERKINI :

Wednesday, January 13, 2016

Duhai "ORANG ATAS".. Keluar dari bilik dingin, lihat sendiri siswa lapar


Baru-baru ini Sekretariat Timbalan-timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (Hepa) telah melaporkan isu mahasiswa kelaparan dibuat tanpa pengesahan pihak berwajib universiti kononnya.

Sedangkan menjadi lebih baik jika isu ini sekretariat tersebut sendiri turun padang mencari mahasiswa yang memerlukan sebagai menunjukkan kebertanggungjawaban HEPA terhadap kebajikan mahasiswa.

Tidak cukup sekadar universiti awam mewujudkan mekanisme lapuk menangani masalah kewangan, ditambah kini keadaan ekonomi menekan.

Walaupun terdapat bantuan zakat, tabung kebajikan, dan pinjaman universiti tetapi pada hakikatnya bantuan ini perlu berhadapan dengan pelbagai birokrasi yang melelahkan dan sudah pastinya tidak menyelesaikan masalah yang bersifat segera ini.

Sebagai badan pentadbir universiti, TNC Hepa mempunyai autoriti untuk turun ke lapangan masyarakat mahasiswa bagi menyelidik dan mencari sendiri mahasiswa yang memerlukan makanan.

Usah hanya selesa bertali leher dalam bilik berhawa dingin dan menyalahkan mahasiswa dengan dakwaan kononnya tiada mahasiswa kelaparan.

Yang retak akan meledak.. apakah kita semua sedar bahawa perang dunia sedang dirancang?


Tahun 2016 baru sahaja masuk hari yang ke-13. Kali ini saya akan membawa surah dan ayat songsang kepada para pembaca. Saya bukan berniat untuk menakut-nakutkan pembaca. Saya juga tidak ada niat untuk menyesatkan pembaca. Tulisan saya hanya bertujuan untuk memberi ingatan dan pencerahan.

Kita lalui tahun 2015 dengan penuh keperitan – harga barang melambung, perbelanjaan harian untuk hidup mendadak naik. Pada tahun 2015 dahulu apa sahaja yang kita usik - semua harganya terus berubah-ubah menjadi lebih tinggi.

Walaupun harga bahan bakar petrol turun tapi ianya tidak membawa apa-apa makna hakiki. Ini kerana tangga gaji dan pendapatan kita masih di tahap lama.

Awas, tahun 2016 ini tidak akan menjanjikan keselesaan hidup. Tahun 2016 ini akan dirasai lebih perit dari perit. Akan dirasai lebih susah dari susah. Kos untuk hidup akan terus naik. Harga bahan makanan akan mendadak naik. Satu demi satu subsidi ditarik. Justeru tahun 2015 dan tahun-tahun sebelumnya akan dilihat dengan nostalgia, penuh dengan kemeriahan saperti musim buah yang lumayan.

AMANAH selar hujah 'bodoh' dakwa pemimpinnya Syiah


Pengarah Komunikasi Parti Amanah Negara (AMANAH) Khalid Samad hari ini tampil menjawab dakwaan yang mengatakan partinya itu dipimpin oleh individu berfahaman Syiah.

Dalam video di blognya, Khalid berkata, seorang ustaz yang mempunyai pangkat doktor memberikan ceramah di sebuah surau di Seksyen 9, Shah Alam dengan mendakwa beberapa pemimpin AMANAH sebagai penganut Syiah.

Menurut Khalid, ustaz berkenaan mendakwa Penasihat Umum AMANAH Ahmad Awang, Presidennya Mohamad Sabu dan Ketua Biro Undang-undang Mohamed Hanipa Maiden sebagai Syiah.

Sehubungan itu, anggota parlimen Shah Alam itu mempersoalkan kesahihan dakwaan tersebut memandangkan ustaz berkenaan tidak mengemukakan sebarang bukti.

"Kita dalam Islam ini, bukti mesti dikemukakan oleh orang yang membuat pendakwaan dan dia dakwa Mat Sabu (Mohamad) Syiah. Bukti tak ada.

‘Kabinet Malaysia dipenuhi lipas dan tikus’

Datuk-Mahfuz-Omar
PETALING JAYA: Kabinet Malaysia dipenuhi lipas dan tikut kerana gagal mengunjurkan bajet pada jangkaan penurunan harga minyak dunia sebenar.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar berkata, akibat daripada kelemahan ‘lipas dan tikus yang menggigit sabun cap kapak’ menyebabkan bajet tahunan yang dirangka untuk 2016 terpaksa disemak dan dibaiki semula.

“Malaysia hanya memiliki kabinet dapur yang dipenuhi dengan lipas dan tikus yang menggigit sabun cap kapak. Malaysia boleh, Malaysia habis.

“Kenapa kerajaan begitu lemah sewaktu merangka Bajet 2016 dengan bersandarkan pada harga minyak ASD48 satu tong, walhal dunia sedang menyaksikan penurunan harga minyak pada waktu itu dan sejak hujung tahun 2014 lagi,” katanya dalam satu kenyataan.

Jelasnya lagi, adalah lebih baik jika Kerajaan Persekutuan membuat unjuran pada harga yang lebih rendah kerana jika harga minyak dunia naik pada paras harga melebihi harga unjuran, maka ia adalah bonus buat negara.

Dua rakyat Malaysia sah bom dirinya sendiri

Hishammuddin
SUBANG: Dua pengebom berani yang dilaporkan menyebabkan lebih 30 orang maut di Iraq dan Syria disahkan sebagai rakyat negara ini.

Pengesahan itu dibuat oleh Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Menurutnya, setakat ini tiga orang rakyat Malaysia sudah terbabit dalam pengeboman berani mati.

“Kalau sudah kira lagi satu sebelum ini, sudah tiga orang yang sanggup bukan sahaja tak takut mati tetapi berhasrat untuk melakukan sesuatu sebelum ini tak terfikir untuk kita lakukan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang medianya selepas majlis penerimaan pesawat kedua Airbus A400 di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Hishammuddin berkata, Kementerian Pertahanan akan bermesyuarat mengenai ancaman serantau dari selatan Filipina dan Thailand, Jumaat ini.

Ekonomi jatuh: Kumpulan Najib jangan cuci tangan

http://media.themalaysianinsider.com/assets/uploads/articles/RAFIZI_RAMLI_1MDB_191114_TMIAFIF_005.jpg
SHAH ALAM - Pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak sewajarnya cuci tangan dengan menyalahkan faktor luaran khususnya kejatuhan harga minyak dunia yang mempengaruhi ekonomi negara.

Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli berkata prestasi ekonomi negara sebenarnya berada dalam kawalan kerajaan Umno-BN susulan setiap keputusan yang memberikan keuntungan atau kerugian kepada negara dibuat oleh pentadbiran Najib dan setiap Perdana Menteri sebelum itu.

“Bagi negara yang ada kekayaan minyak, masa kaya, wang itu perlu disimpan dengan baik untuk menghadapi harga jatuh. Ketika harga minyak naik selama 11 tahun lalu, dia (Najib) telah berbelanja dengan boros wang yang sepatutnya digunakan untuk berhadapan masa susah.

“Bila harga minyak jatuh, mereka tak boleh nak ubah keborosan itu, jadi terpaksa menyusahkan rakyat dengan mengenakan GST (Cukai Barang dan Perkhidmatan) dan menaikkan harga barang dengan memotong subsidi,” katanya kepada Sinar Online, hari ini.

Kerajaan MUKHRIZ buat projek di KUALA KEDAH tak ikut peraturan sampai menyusahkan rakyat jelata

KENYATAAN MEDIA - 13.1.16 : ADAKAH MENTERI BESAR KEDAH TIDAK PERLU IKUT PERATURAN?


1. Kenyataan yang dibuat oleh Datuk Bandar Alor Setar Dato’ Mat Noh Ahmad bahawa projek pembangunan pesisir pantai di Kuala Kedah adalah tidak mengikut peraturan kerana pemaju tidak pernah memohon “kebenaran merancang” dari Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) adalah mengejutkan; setelah projek menambak laut dibuat sewenang-wenangnya oleh pemaju.

2. Saya mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada Datuk Bandar di atas tindakan tegas beliau mengarah dihentikan projek yang telah dimulakan itu, sehingga pihak pemaju mematuhi semua peraturan yang ditetapkan.

3. Rupanya projek yang dianggap misteri oleh penduduk sekitar itu adalah sebuah projek haram (tanpa kebenaran pihak berwajib) yang telah meresahkan banyak pihak, khususnya penduduk Kampung Tepi Laut. Projek itu juga telah membawa mala petaka kepada ramai pesawah yang tidak dapat mengusahakan 35 hektar tanah sawah apabila saliran MADA terganggu oleh projek tersebut. Para petani terpaksa menanggung kerugian kira-kira RM300 ribu untuk musim ini.

RISIKO Ekonomi Lembab yang NAJIB katakan sewaktu PRU13 dahulu sudah jadi kenyataan...Sebelum PRU13, Najib Tun Razak yang berbangsa MELAYU berkata :

Perubahan mendadak dalam pentadbiran sesebuah negara akan memberikan kesan buruk antaranya :

a) kejatuhan nilai matawang;
b) inflasi meningkat;
c) sektor pelancongan lumpur;
d) keselamatan negara tidak terjamin.

Termakan gertakan MELAYU bernama Najib, maka sekonyong-konyong Melayu memberikan undi menyebabkan NAJIB bersama Melayunya masih mentadbir sehingga hari ini.

Sekarang, nilai matawang RM jatuh berbanding Dollar Amerika, kalau banding dengan Baht Thailand pun RM berada di bawah. Ekonomi negara terumbang ambing, skandal pengurusan bersepah-sepah.

Semalam Melayu bernama NAJIB berkata keadaan ekonomi Malaysia tidak boleh dipersalahkan atas diri dia. Habis nak salahkan siapa? Siapa bertanggungjawab dengan kelembapan ekonomi Malaysia??

Benarkah PAS rela KALAH asalkan UMNO menang pilihanraya..???

Abe Awang Malaya

INILAH MAKSUD TAA'WUN, AGAKNYA......


Kenapa PAS merahsiakan ketetapan mengenai isu kerjasama dengan UMNO.... Kenapa rundingan dengan UMNO dilakukan secara sulit.....? Muslihat apakah yang sedang dirancang oleh PAS dan UMNO untuk mempertahankan kuasa Barisan Nasional dan memastikan Anwar terus merengkok dalam penjara...?

PAS tidak akan bergabung dengan UMNO.... PAS tidak akan masuk Barisan Nasional.... PAS tidak akan bekerjasama dengan UMNO dengan meletakkan hanya seorang calon menentang Pakatan Harapan dalam PRU-14 nanti. Bukan itu yang PAS mahu. Bukan itu yang UMNO mahu. Kerjasama begitu hanya akan mempercepatkan kekalahan UMNO dan mengundang malapetaka yang besar kepada PAS.

Seperkara lagi, PAS tidak berani mengumumkan bentuk hubungan sulitnya dengan UMNO kerana masih mahu menumpang dalam kerajaan negeri Selangor. PAS takut juga, kalau-kalau PKR memutuskan hubungan dengan PAS di Selangor, Iskandar Samad dan geng-geng lebai dalam Dun kena jadi pembangkang.... Kedudukan Din Ayam dalam Perangsang pun akan tidak selamat.

'18,675 mahasiswa tidak berduit untuk makan'

'18,675 mahasiswa tidak berduit untuk makan'

SHAH ALAM - Seramai 74 peratus atau 18,675 mahasiswa mengakui tidak berduit untuk makan, demikan tinjuan bebas yang dijalankan Pertubuhan Sukarelawan Muslim Malaysia (MVM) baru-baru ini.

Tinjuan yang dilakukan bagi tempoh 24 Disember hingga 28 Disember 2015 itu, dibuat dengan cara pihak (MVM) menghantar 25,632 borang kaji selidik melalui e-mail ke beberapa universiti terpilih.

"Apa yang mengejutkan, kami mendapat respon yang begitu pantas, enam buah universiti telah memberi respon tertinggi iaitu, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Universiti Malaya (UM), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Utara Malaysia (UUM) dan Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM)," jelas Presiden MVM, Muhammad Jantan kepada Sinar Online.

Mengulas lanjut, Muhammad juga berkata, lebih mengejutkan apabila seramai 44 peratus atau 11,120 mahasiswa didapati hanya memakan nasi bujang kerana masalah kewangan.

"Manakala 41 peratus atau 10,439 mahasiswa hanya makan mee segera dan sebanyak 57 peratus atau 14,458 mahasiswa hanya memperuntukan RM5 setiap hari untuk makan," katanya.

Imej polis sudah tercalar – KPN

IGP-Khalid2
KUALA LUMPUR: Pembabitan tiga anggota polis dalam kejadian culik seorang wanita di Kampung Silam, Lahad Datu baru-baru ini menjejaskan kredibiliti pasukan polis.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, tindakan tiga anggota polis itu mencalar imej polis.

“Iya, sedikit sebanyak. Tetapi bilangan kami ramai, kami dalam pasukan yang besar dan dalam itu, pasti ada ‘epal busuk’.

“Sudah menjadi tanggungjawab Jabatan Integriti untuk hapuskan ‘buah-buah epal yang busuk’ daripada pasukan ini,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Khalid menegaskan pihaknya tidak akan melindungi sesiapa pun termasuk anggotanya sendiri jika melanggar undang-undang.

Adakah PINDAAN AKTA355 boleh merialisasikan Perlaksanaan HUDUD di Kelantan?

ADAKAH PINDAAN AKTA 355 BOLEH MEREALISASIKAN PELAKSANAAN HUDUD DI KELANTAN?


Hampir 2 thn lepas iaitu pd 25 Mei 2014, ambo telah tulis satu status fb menyatakan cadangan pindaan Akta 355 bukanlah laluan sebenar kpd pelaksanaan hukum hudud di Kelantan dan telah membayangkan kesukarannya untuk mendapat kelulusan di Parlimen. Kelmarin seorang sahabat fb ambo Tok Akie telah mencongkeh balik nostalgia ini.

Jika benar spt yg didakwa, Kerajaan Pusat telah memberi laluan kpd Kerajaan Kelantan, dan pemimpin Pas Kelantan pasca TGNA cukup yakin dgn lampu hijau yg telah dinyalakan, ambo tetap masih yakin laluan yg dipilih menggunakan pindaan Akta 355 melalui RUU Persendirian (private members bill) adalah " jalan mati" yg sengaja dibuka oleh UMNO utk "menyesatkan" Pas.

Jika pindaan Akta 355 ini diluluskan oleh Parlimen sekalipun, Kerajaan Kelantan masih perlu melepasi banyak halangan lagi, bahkan halangan yg menunggu, lebih sukar dan lebih mencabar drp usaha mendapat kelulusan meminda Akta 355, antaranya ialah;

I. Meminda Senarai II, Jadual 9, Perlembagaan Persekutuan bagi memberi kuasa kpd Kerajaan Negeri dlm perkara2 berkaitan jenayah hudud dan qisas kerana buat masa ini semua perkara berkaitan jenayah diletakkan dlm Senarai I, Perlembagaan Persekutuan yg menjadi kuasa Kerajaan Pusat. Pindaan ini perlu bagi membolehkan DUN Kelantan mempunyai kuasa yg sah di segi Perlembagaan untuk menggubal dan meluluskan enakmen KJS II ( 1993) 2015.

Polis siasat kemungkinan individu lain terlibat IS di Kedah

pdrm

ALOR SETAR - Polis Kedah akan menjalankan siasatan lanjut bagi membongkar kemungkinan terdapat individu lain yang terlibat dengan suspek remaja 16 tahun yang ditahan dipercayai terlibat dengan kumpulan militan Islamic State (IS) semalam.

Ketua Polis Kedah Datuk Zamri Yahya berkata mengikut siasatan awal, remaja tersebut dipercayai bertindak sendirian dan ingin menonjolkan diri sebagai penyokong perjuangan IS di Kedah.

Dalam kenyataan di sini beliau berkata siasatan lanjut akan dijalankan dari setiap sudut bagi mengesan kemungkinan terdapat orang lain yang terlibat dengan suspek menjadi penyokong fahaman dan perjuangan IS di Kedah.

Jelas Zamri antara barang yang turut dirampas ketika remaja berasal dari Sungai Layar, Sungai Petani itu ditahan ialah sebilah pisau sayur, sepucuk pistol mainan berwarna hitam, kain penutup muka dengan logo IS serta dokumen IS.

Pagi tadi, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata remaja tersebut ditahan di sebuah pasar raya di Sungai Petani, Kedah kerana disyaki terlibat dalam kumpulan militan IS.

Sedih Bila Tengok 2 Anggota Tentera Di Perlakukan Seperti Penjenayah....


Berikutan insiden 2 anggota tentera (rajimen sempadan) menembak mati seorang penyeludup yang cuba merempuh sekatan jalan raya yang di buat oleh anggota tentera di sempadan malaysia-thai...

Fahamnya aku semalam, 2 anggota tentera itu hanya di panggil untuk beri keterangan...

Tak sangka pulak sampai jadi macam nie...

Kenapa perlu sampai nak masuk lokap bagai...?

Tentera menjalankan tugas mereka seperti yang berikan...

Kalau nak buat siasatan pon cukup la dengan memanggil kedua anggota itu pergi kebalai polis...

Kenapa perlu nak di tahan reman dan pakaikan mereka dengan baju lokap...

Atau pun cara terbaik ialah kedua-dua anggota itu di kenakan CB (Confined Barrack) tahanan dalam berek, yang mana pihak polis boleh bila-bila masa pergi ke kem tentera untuk membuat siasatan...

Dikala Pas-DAP Selangor berpecah, inilah masanya Umno boleh mengambil kesempatan

Pas-DAP Selangor berpecah, Umno kesempatan?

Nik Ahmad Kamal Nik Mahmod
SHAH ALAM - Susulan krisis runcing antara Pas dan DAP Selangor, penganalisis politik menjangkakan permuafakatan mereka dalam kerajaan negeri tidak akan bertahan hingga PRU14.

Dekan Kolej Undang-undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Madya Dr Ahmad Marthada Mohamed berkata, pengisytiharan 'perang' antara Pas dan DAP serta persengketaan Pas-Parti Amanah Negara (Amanah) kian menyukarkan keadaan.

Menurut beliau, bukanlah sesuatu yang menghairankan jika kerjasama antara parti-pemerintah kerajaan negeri itu tidak akan bertahan lama.

“PKR sebagai orang tengah juga dilihat tidak lagi mampu meleraikan pertikaian di antara rakan politiknya itu.

"Ini berlaku kerana kepimpinan PKR tidak mempunyai kredibiliti untuk membuatkan Pas atau DAP akur dengan semangat kerjasama yang terbentuk sebelum ini.

“Dalam keadaan ini, Umno mungkin boleh mengambil kesempatan terhadap konflik ini terutama dengan menawarkan kerjasama dengan Pas,” katanya kepada Sinar Harian.

Pembangkang perlu bersatu lawan BN

http://www.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2015/10/parti-pembangkang1.jpg

KANGAR - Semua parti pembangkang perlu ada satu persefahaman untuk berhadapan dengan BN khususnya di Perlis pada PRU14 nanti.

Timbalan Pengerusi PKR Perlis, Chan Ming Kai berkata, jika perkara itu tidak diperoleh, maka ia akan menyukarkan pembangkang untuk merampas kerusi Dun dari BN.

“Kalau pembangkang dan Pakatan Harapan mempunyai satu persetujuan untuk melakukan pertandingan satu lawan satu pada pilihan raya, ia mudah untuk kita tambah kerusi Dun.

“Tapi kalau berlaku pertandingan tiga penjuru, memang susah untuk pembangkang menambah mana-mana kerusi Dun atau parlimen di negeri ini,” katanya kepada Sinar Harian, hari ini.

Menurutnya, pembangkang perlu mempunyai satu gabungan dan persefahaman untuk menentang parti lawan.

“Kita perlu ada satu komunikasi yang jelas dan mencapai bersetujuan bersama dalam apa-apa isu semasa.

Haram kerja di kedai fotostat

XIFU NASER


HARAM tetap haram. Hukumnya jelas. Tetapi mindset haram kita tidak semudah itu. Ia adalah lebih tertakluk kepada satu wacana perdana agama (Mainstream Religious Discourse) yang mengawal cara seseorang berfikir tentang perkara haram yang perlu diketengahkan dan perkara haram yang perlu didiamkan.

Dr Maza telah menyindir mengapa pihak agamawan begitu taksub mengharamkan vape tetapi diam dalam isu bauksit yang lebih memudaratkan. Ini adalah kerana isu bauksit tidak termasuk dalam Mainstream Religious Discourse. Adalah religious berbincang mengenai hukum vape tetapi tidak religious untuk berbincang tentang hukum bauksit.

Soalan yang popular ialah haramkah saya kerja di tempat yang jual arak seperti 7-Eleven, Tesco dan sebagainya. Saya suka memberi respons yang membuka lebih persoalan supaya kita nampak masalah bukan secara zahir tetapi dari akarnya.

Saya tanya balik, “Adakah haram bekerja di kedai fotostat buku? Undang-undang memang membenarkan fotostat sebahagian daripada buku untuk tujuan akademik tetapi bukan seluruh buku.”

Respons yang biasa ialah, “Mengapa haram pula? Bukankah Islam galakkan kita menuntut ilmu! Bukankah membaca buku itu satu cara untuk menuntut ilmu? Takkanlah penulis begitu berkira. Pahala diberi kepadanya nanti!”

Liga M : Kedah Mohon Tajaan Daripada Syed Mokhtar Al-Bukhary

PENDATANG baru Liga Super, Kedah dilapor memohon tajaan daripada jutawan kelahiran negeri itu, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary bagi menghadapi saingan Liga Malaysia musim ini.

Pengurus skuad Helang Merah, Datuk Jeeffry Low Han Chow berkata, Persatuan bolasepak Kedah (KFA) telah membuat permohonan menerusi surat yang dihantar kepada tokoh korporat itu sebelum ini.

"Tetapi setakat ini kita belum mendapat sebarang jawapan daripada pihak Syed Mokhtar, cuma KFA berharap mungkin beliau dapat membantu mengisi kantung pasukan Kedah untuk musim ini.

" Selain itu kita turut mengalu-alukan pihak lain untuk menaja pasukan Kedah kerana pasukan lawan dalam Liga Super ketika ini mempunyai dana yang mencukupi untuk memberi saingan terbaik," jelas beliau kepada mStar Online.

Jeffery selain itu turut kecewa dengan khabar angin yang mendakwa Syed Mokhtar bakal menaja pasukan Kedah sebanyak RM35 juta seperti yang tersebar di laman sosial.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...