TERKINI :

Thursday, January 7, 2016

Dulu dengan DAP dikatakan "Bertahaluf Siyasi", kini dengan UMNO pula dinamakan "Berta'awun"

Berta'awun: Kenapa Pas mahu jadi penolak kereta mogok sahaja?

ULAS ISU

Parti agama, Pas telah membuat penegasan dan pendekatan baharu dengan Umno di mana pendekatan ini adalah pendirian politik terkini mereka untuk tahun 2016. Pendekatan dimaksudkan itu ialah Pas akan berta'awun dengan Umno. Ta'awun bermaksud membantu dan bergotong royong dengan Umno, untuk kebaikan bersama, dalam aspek agama dan maslahat ummah. Bukan politik?

Perkara ini ditegaskan oleh Setiausaha Majlis Syura Ulama (MSU) Nik Zawawi Nik Salleh. Serentak itu beliau menegaskan Pas tidak sama sekali bertahaluf syiasi, yakni bekerjasama politik dengan Umno. Ertinya arahan dan kebenaran MSU sebelum ini sudah termansuh?

Mungkin ramai yang tidak berapa faham perbezaan antara ta'awun dengan tahaluf syiasi? Dalam pemahaman dan definasi diberikan Naib Presiden Pas, Mohd Amar Nik Abdullah, ta'awun itu seperti membantu menolak kereta mogok dijalanan bagi meringan dan menyelesaikan masalah dihadapi tuan kereta itu. Bantuan itu bukan bermaksud yang menolak itu bersetuju dengan tuan kereta. Mudah.

Analogi simplistik ini (mungkin) boleh dimaksudkan begini, Pas boleh "tolak kereta" Umno yang mogok tetapi tidak semestinya bersetuju  dengan Umno, apa lagi akan ikut sertai menaiki kereta berkenaan bersama Umno walaupun kebetulan perjalanan orang Umno itu ke masjid? Ertinya Pas setakat membantu Umno dari konteks kemanusiaan sahaja dan tidak mengharap keuntungan spiritual.

Kenapa sikap sebegitu diambil. Apakah Pas tetap juga tidak akan menaiki kereta Umno yang ditolak itu hidup sedangkan ia menuju ke destinasi sama untuk ke masjid? Pegangan Nik Amar ini atau falsafah ta'awun Pas ini boleh diperbetulkan.

Ta'awun demikian adalah berdasarkan kepada maksud untuk membantu demi kebaikan bersama. Ianya diambil setelah mengkaji pelbagai sudut dan keadaan terdesak. Kesedaran dan langkah ini sesuatu yang patut dipuji kerana telah lama ummah di negara ini berkecamukan dan mengalami pelbagai kerugian kerana ketiadaan ta'awun seperti ini.

Bahkan ta'awun seperti ini sudah lama dipraktikan oleh kaum-kaum minoriti lain di negara ini khasnya Cina. Mereka bukan sahaja berta'awun tetapi melakukan lebih daripada itu termasuk tahaluf syiasi yang boleh diistilahkan mereka sangat understanding dalam berpolitik. Dengan understanding demikianlah menjadikan kaum itu kukuh dan megah di negara ini sehingga pula kita kadang-kadang mencemburui mereka.

Nah makanya apabila Pas membuka gapura baharu politik ini ia perlu diberi perhatian. Boleh jadi pendekatan baharu ini ia merupakan aspirasi pimpinan Pas yang baharu yang telah insaf dan kasyaf mengenai masa depan ummah di mana kesannya terabai selama ini?

Secara peribadi saya tidak setuju dengan langkah Pas menggunapakai istilah ta'awun bagi menggantikan tahaluf syiasi yang skopnya lebih luas. Jika Pas ikhlas untuk membangun ummah, Pas tidak hanya perlu setakat membantu, dalam konteks tertentu sahaja tetapi harus sama bekerjasama, berada dalam kerangka yang lebih besar dan global.

Dalam hal ini Pas harus jelaskan sikap dan pendirian mereka. Pas harus meletakkan matlamatnya dan bukan berhelah dengan istilah disebabkan takut kepada ahlinya. Kalau Pas yakin dengan bekerjasama dengan Umno itu baik untuk kepentingan semua, Pas harus berusaha ke arah itu dengan sesungguhnya.

Apa yang penting, apa yang ada dalam jiwa Pas kini, khasnya pimpinan tertingginya. Mereka tidak perlu berjibuh dengan istilah-istilah itu. Seorang yang dikatakan pemimpin, ialah orang yang berani membuat keputusan dan berani pula menanggung segala risikonya. Keberetian sebagai seorang pemimpin ialah melakukan perubahan, reform.

Bagi saya Pas bukan perlu membaiki dan menukar istilah, tetapi yang lebih penting memberi kefahaman kepada ahli tentang kepentingan berkerjasama dengan Umno. Pas kena jelaskan asas-asas yang konkrit. Pas perlu berterus terang dengan apa yang hendak dilakukan. Hari ini orang semua celik dan sudah ada minda sendiri. Apa yang disukai ialah berterus terang, jujur, tegas dan berprinsip.

Penipuan dan kezaliman Umno terhadap Pas selama ini perlu dijustifikasikan oleh pemimpin Pas kini. Ahli dan penyokong mahukan jaminan bahawa Umno tidak jahat seperti dahulu lagi. Untuk memastikan ini mungkin Pas perlu mengadakan perjanjian ala Hudaibiyah dengan Umno. Mengenakan syarat-syarat yang dapat ditanggung kedua belah pihak. Dengan perjanjian itu juga baharu Pas dapat menguji sejauh mana Umno ikhlas seperti mana diucapkan oleh pemimpinnya.

Iya, dalam politik tidak ada perjanjian dan perjanjian dalam politik bukan untuk ditaati, tetapi setidak-tidaknya bila ada perjanjian Pas ada tali untuk pegang dan buat menambat Umno.

Kesimpulan daripada Pas mengambil masa untuk menjelaskan definasi ta'awun kepada ahli diseluruh negara dan dalam masa sama menafikan yang Pas ingin berkerjsama dengan Umno, elok Pas memberi penerangan dan tarbiyah kepada ahli kenapa dan sebab apa Pas perlu berkerjasama dengan parti itu kini. Perlu  rajin memberi kefahaman ini. Usaha Pas untuk menafikan ia tidak akan berkerjsama dengan Umno ia umpama kerja menjirus air ke daun keladi sahaja.

Suka atau tidak suka, Pas berhelah atau tidak, suatu hari nanti Pas tetap perlu menerima hakikat yang parti itu perlu bekerjasama dengan Umno demi masa depan ummah. Dan jika ia dirancang dan disusun dengan teliti dan berhemah ummah akan dapat menerimanya. [wm.kl.1:41 pm 07/01/16]
 
http://msomelayu.blogspot.my/2016/01/bertawun-pas-mahu-jadi-penolak-kereta.html

Asri tegur agamawan ‘berat sebelah’ isu bauksit sepertimana rancak mengulas dalam isu 'vape'

Aedi Asri| January 7, 2016

Sikap 'berat sebelah' yang ditunjukkan agamawan boleh menimbulkan salah faham terhadap Islam

maza-bauksit

PETALING JAYA: Mufti Perlis mempersoalkan golongan agamawan termasuk mufti yang ghairah memberi pandangan dalam isu vape namun membisu berhubung masalah bauksit di Pahang.

Datuk Dr Asri Zainul Abidin menerusi status Facebooknya, berkata betapa bersungguhnya Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) membincangkan isu vape sehingga menjemput semua mufti ke sidang khas bagi membincangkan isu tersebut.

“Di media massa pula, tokoh-tokoh agama berbual ‘sakan’ tentang bahaya vape. Alangkah baiknya jika mereka lebih memberi perhatian terhadap isu bauksit, yang jauh lebih bahaya daripada vape?

“Apakah munasabah Islam hanya mengharamkan vape, tapi mendiamkan diri dalam isu yang jauh lebih besar dan bahaya?” soalnya lagi.

Selain fatwa daripada Majlis Fatwa Kebangsaan, antara negeri yang telah mengharamkan vape ialah Pulau Pinang, Melaka, Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu,

PAS terpaksa menerima hakikat AMANAH sebahagian daripada pentadbiran negeri Selangor

pas,amanah
Seperti ada yang tidak kena dengan pembahagian kerusi ahli majlis pihak berkuasa tempatan (PBT) di Selangor yang menjadi tumpuan media dua tiga hari ini.

Sejak zaman pentadbiran Tan Sri Khalid Ibrahim, isu pembahagian dan pemilihan ahli majlis PBT menjadi masalah terutama daripada pihak PKR apabila wujud elemen cantas-mencantas.

Kali ini, di bawah pentadbiran Menteri Besar terkacak di Malaysia, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, isu pembahagian ahli majlis kembali hangat dan menjadi kontroversi.

Parti Amanah Negara (AMANAH) yang bukan sebahagian daripada pentadbiran negeri seperi ‘berhalunasi’ apabila ‘menuntut hak’ mereka dengan alasan dua ADUN mereka berada dalam kerajaan Selangor – Ulu Klang dan Morib.

Akhirnya, selepas berunding, yang sebenarnya dilihat lebih kepada ‘menagih simpati’, lapan kerusi diberikan oleh PKR kepada AMANAH. Itupun hanya majlis daerah, bukan majlis perbandaran malah jauh sekali majlis bandaraya.

Tweet Najib arah kabinet berjimat undang 'bala'


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dihujani kritikan daripada pengguna Twitter hari ini selepas menulis tweet bahawa kabinet yang dipilihya diberi ingatan supaya membelanjakan peruntukan kerajaan secara berhemah.

Najib menulis tweet itu pada jam 4:40 petang tadi melalui akaun twitter rasminya, @NajibRazak.

“Dalam Mesy Jemaah Menteri pertama 2016 yg sy pengerusikan semalam, sy ingatkan Kabinet utk belanja peruntukan yg diberikan secara berhemah,” tulisnya.

Bernama melaporkan bahawa pada mesyuarat itu semalam, Najib memberitahu menteri kabinet supaya memastikan program yang dijalankan memberi kesan positif kepada rakyat keseluruhannya.

Pengguna twitter, bagaimanapun kurang kagum dengan keprihatinan secara tiba-tiba Najib untuk berjimat cermat, terutamanya apabila beliau sendiri dikaitkan dengan berbelanja mewah.

Ini termasuk mempunyai beberapa jet peribadi dan dakwaan beliau menggunakan dana awam untuk bercuti mengelilingi dunia.

Kerusi ahli majlis: PKR & DAP berkorban untuk AMANAH

JANATUL FIRDAUS YAACOB6 Januari 2016

http://assets.bharian.com.my/images/articles/06suhaimi.transformed.jpg
SHAH ALAM – Dalam pembahagian kuota kerusi ahli majlis pihak berkuasa tempatan (PBT) di Selangor, PKR dan DAP telah bertolak ansur untuk menempatkan kerusi mereka kepada Parti Amanah Negara (Amanah).

Namun, Pas pula tidak tunduk kepada tuntutan Amanah dalam kuota pembahagian kerusi ahli majlis, sebaliknya menambahkan bilangan daripada 67 kepada lebih 70 ahli majlis.

Pertambahan ini susulan formula Pakatan Rakyat (PR) yang sepatutnya Pas mendapat satu per tiga daripada keseluruhan kerusi-kerusi ahli majlis, ketua kampung dan jawatan lain kerana parti Islam itu telah dikurangkan satu kerusi untuk posisi Exco.

Setiausaha Politik Menteri Besar, Shuhaimi Shafiei menjelaskan dalam pembahagian kuota ini, PKR dan DAP telah berkorban untuk Amanah.

Pas Kedah tak jalani hubungan politik

Muzakarah

ALOR SETAR - Pas Kedah konsisten dengan pendirian untuk tidak menjalinkan sebarang hubungan politik dengan Umno.

Pesuruhjayanya, Dr Ahmad Fakhruddin Sheikh Fakhrurazi berkata, keutamaan Pas adalah memperjuangkan dan mengetengahkan isu rakyat.

“Pas sekarang seperti mesin padi baharu di tengah bendang. Semua orang sedang memerhatikannya termasuk Institut Darul Ehsan (IDE). Segala gerak lenggok Pas jadi perhatian. Malah, Timbalan Pengerusi IDE, Prof Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman pun buat kajian pasal kerjasama Umno dengan Pas," katanya.

Menurutnya, kajian IDE lebih menjurus kepada hal dalaman Pas, bukan berkaitan kerjasama Pas dengan Umno.

“Saya berpandangan, pengkaji tidak perlu runsing dan gusar berkaitan hal dalaman Pas, biarlah kepimpinan Pas yang uruskan," katanya sinis ketika diminta mengulas kenyataan Mohammad Redzuan yang menyatakan kajian IDE mendapati Pas mungkin akan berpecah lagi jika idea kerjasama dengan Umno diteruskan.

Kes Altantuya: Mahkamah hubungi Wisma Putra

http://cdn.asamboi.my/wp-content/uploads/2015/01/kes-altantuya.jpg
SHAH ALAM - Mahkamah akan menghubungi Wisma Putra untuk mengetahui status dokumen pindaan pernyataan tuntutan yang diserahkan kepada bekas anggota Unit Tindakan Khas polis, Sirul Azhar Umar berhubung saman RM100 juta yang difailkan oleh keluarga model Monggolia, Altantuya Shariibuu, lapan tahun lalu.

Peguam, Ram Karpal yang mewakili Shariibu Steve berkata, ia berikutan tiada sebarang perkembangan mengenainya sejak ia diserahkan pada Ogos lalu.

"Kita akan hubungi Wisma Putra untuk mengetahuinya," katanya selepas prosiding pengurusan kes di hadapan Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi Shah Alam, Azlinda Mohd Sharif sebentar tadi.

Sirul kini berada dalam tahanan di Australia selepas melarikan diri sebelum Mahkamah Persekutuan menjatuhkan hukuman mati terhadapnya kerana bersalah membunuh model Monggolia tersebut.

Selain Sirul, bekas Ketua Inspektor Azilah Hadri, bekas penganalisis politik, Razak Baginda dan Kerajaan turut dinamakan dalam saman tersebut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...