TERKINI :

Monday, January 4, 2016

Kekeliruan timbul mengenai tanda harga sebenar yang dibayar Sykt China kepada 1MDB

KINIBIZ l Beberapa hari selepas 1MDB mengumumkan bahawa ia telah menjual ekuitinya sebanyak 60 peratus projek pembangunan Bandar Malaysia seluas 486 ekar itu, beberapa kekeliruan kini timbul mengenai tanda harga sebenar yang dibayar.

Dokumen dari China Railway Group Ltd kepada pihak kawal selia, Bursa Saham Hong Kong (HKEx) yang dibuat pada jam 6:23 petang, 3 Januari lalu menyebut bahawa perjanjian penjualan saham pada harga RM5.28 bilion bagi mengambil-alih ekuiti 60 peratus dalam Bandar Malaysia Sdn Bhd.

Ini adalah kira-kira 28 peratus lebih rendah daripada angka RM7.41 bilion yang diumumkan oleh 1MDB pada 31 Disember 2015 semasa pemteraian perjanjian itu.

China Railway Group melalui cabangnya di Malaysia adalah rakan kongsi 40 peratus dalam usaha sama yang memenangi bidaan bagi menguasai 60 peratus Bandar Malaysia.

Ia bekerjasama dengan Iskandar Waterfront Holdings (IWH) yang juga adalah perkongsian awam-swasta antara Credence Resource Sdn Bhd (60 peratus) dan Kumpulan Prasarana Rakyat Johor Sdn Bhd (40 peratus) yang dimiliki oleh kerajaan negeri Johor.

Tidak jelas mengapa jumlah yang dinyatakan kepada HKEx adalah jauh lebih rendah daripada jumlah yang diumumkan oleh 1MDB pada 31 Disember 2015. Perbezaan itu mungkin berpunca daripada kata-kata yang digunakan dalam pengumuman masing-masing.

Menurut kenyataan 1MDB dikeluarkan pada 31 Dis 2015, RM7.41 bilion yang diumumkan adalah untuk usaha sama 60 peratus "saham tanah" dalam projek pembangunan Bandar Malaysia dan tidak jelas meletakkan angka RM7.41 bilion bagi pengambilan ekuiti dalam syarikat induk.

Sebaliknya, dokumen yang difailkan kepada HKEx menyatakan bahawa harga RM5.28 bilion adalah untuk 60 peratus ekuiti dalam syarikat induk bagi projek pembangunan Bandar Malaysia Sdn Bhd.

Bagi sebahagian daripada pembelian itu, China Railway mengumumkan kepada HKEx bahawa ia akan membayar RM2.64 bilion.

Lupakah Nik Mohamad Abduh pada kezaliman Umno?

ARIF ATAN

https://lh3.googleusercontent.com/kKUIZXsDII34mYtfD1RYMFD0vY8lND9q8OQ4UPhBa5eUO_tigh4lR8aVMP_F-FIE3VR6U9Kc-yaIIOsARg
Timbalan Ketua Pemuda Amanah Faiz FadzilTimbalan Ketua Pemuda Amanah Faiz FadzilDakwaan Ketua Pemuda PAS, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz kononnya era parti itu melawan Umno dengan emosi dan amarah telah berakhir mengundang persoalan sejauhmana beliau mungkin lupa pelbagai bentuk penindasan rejim Umno selama ini.

“Lupakah beliau (Nik Abduh) pada kata-kata Almarhum Tuan Guru Nik Aziz bahawa jangan berikan tongkat pada Umno? Lupakah beliau pada kezaliman Umno menafikan hak royalti minyak pada rakyat Kelantan? Lupakah manipulasi Umno pada hudud?” soal Timbalan Ketua Pemuda Amanah, Faiz Fadzil.

Menurutnya, PAS mendapat sokongan rakyat kerana berjaya mendedahkan kezaliman dan penyelewengan Umno-BN seperti dibuktikan melalui pencapaian paling cemerlang PAS dalam pilihan raya umum 1999 dan 2008 dengan masing-masing meraih kemenangan 43 dan 34 peratus kerusi yang ditandingi.

“Sebaliknya, sekarang rakyat sudah muak dengan Umno-BN kerana penyelewengan dan kegagalan mempedulikan rakyat tetapi PAS boleh pula memilih pendekatan nasihat yang ternyata membantu memanjangkan hayat Umno-BN,” tegas Faiz ketika dihubungi Malaysia Dateline, malam tadi.

Najib perlu berundur sebelum ahli UMNO hilang hormat

 Rushdan Mohamed
PETALING JAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak digesa supaya berundur sementara ahli UMNO masih manghormatinya.

Gesaan itu dibuat Ketua UMNO Cawangan Rista Villa Perdana, Rushdan Mohamed, bagi membolehkan kepimpinan UMNO yang ada membaiki kerosakan di dalam parti.

“Jadilah insan yang berjiwa besar dalam erti kata yang sebenar wahai Datuk Seri Najib. Berundurlah sementara kami (ahli UMNO) semua masih ada sedikit rasa hormat pada Datuk Seri Najib. Jangan sampai semua ini hilang.

“Berundurlah segera, kami perlukan masa untuk membaiki segala kerosakan yang telah dilakukan (Najib) sebelum PRU 14,” Katanya kepada FMT pada Ahad.

Mengulas lanjut Rushdan berkata, selagi Najib memegang jawatan sebagai Perdana Menteri, lebih banyak kegagalan yang beliau akan lakukan, ditambah pula dengan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan derma RM2.6 bilion yang gagal diselesaikan sehingga sekarang.

Putus segera isu hijab, hidangan arak dalam MAB

nufam
PETALING JAYA: Kerajaan digesa supaya membuat keputusan terhadap isu pemakaian hijab dan larangan anak-anak kapal beragama Islam menyediakan arak kepada para penumpang Malaysia Airlines Berhad (MAB).

Dalam satu kenyataan, Kesatuan Anak-anak Kapal Kebangsaan (NUFAM) menjelaskan, isu berkenaan sememangnya telah lama diperjuangkan namun, jawapan yang diterima sangat mengecewakan.

“Isu ini telah dibincangkan banyak kali kerana ia dibangkitkan sendiri oleh anak-anak kapal. Tetapi jawapan yang diterima sukar untuk berbuat demikian,” kata kenyataan berkenaan.

Kenyataan tersebut turut tidak menolak pendirian MAB bahawa syarikat penerbangan berkenaan mempunyai tanda dagangan antarabangsa yang menawarkan perkhidmatan kepada pelbagai penumpang bukan Islam di seluruh dunia.

Menurut kenyataan itu lagi, Kementerian Pengangkutan pernah mengadakan perbincangan mengenai perkara tersebut dengan pegawai-pegawai kesatuan serta membuat keputusan bagi meletak pendirian mengenai isu berkenaan.

“Isu ini dibangkitkan lagi oleh sesetengah pihak dan telah dibincangkan di Parlimen tetapi tidak ada apa-apa yang berlaku.

Selesai segera isu kos sara hidup rakyat

Mohd Shafie Apdal
SHAH ALAM – Naib Presiden Umno, Datuk Seri Shafie Apdal menggesa agar isu melibatkan kos sara hidup rakyat di negara ini dipandang serius dan diselesaikan segera.

Beliau turut menyarankan agar barisan pemimpin di negara ini menangani segala isu melibatkan rakyat dengan matang.

“Sebagai pemimpin, peringkat kampung mahupun barisan pentadbiran, kita perlu tangani segala permasalahan ini dengan matang.

“Apa yang penting, isu-isu rakyat seperti kos sara hidup, pelbagai perbelanjaan yang semakin meningkat, perlu diambil perhatian serius dan penyelesaian segera perlu dilaksanakan,” katanya melalui kemas kini status di Facebook, hari ini.

Dalam kenyataan sama, beliau menjangkakan tahun 2016 bakal dilalui begitu mencabar dengan pelbagai isu dan masalah yang perlu diperjelaskan, diselesaikan serta ditangani melibatkan rakyat di seluruh negara.

Kedah hasrat miliki Geopark kedua - MukhrizALOR SETAR - Produk pelancongan negeri, Gunung Jerai dilihat memiliki keunikan tersendiri dan berpotensi dijadikan sebagai Geopark Unesco kedua Kedah.

Antara tarikan Gunung Jerai ialah peninggalan sejarah Tuan Sheikh Abdullah Yamani atau lebih dikenali sebagai Tok Syeikh, Makam Tok Sheikh, Padang Tok Sheikh dan Telaga Tok Sheikh.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, kerajaan negeri akan berusaha untuk memohon Gunung Jerai diberikan status Geopark.

“Kawasan Gunung Jerai berkenaan dilihat memiliki aspek unik dan ciri tersendiri untuk memohon pengisytiharan status sebagai Geopark.

“Ciri dimiliki Gunung Jerai tidak sama dengan Langkawi, namun ia didapati memiliki persamaan dengan Gunung Mat Chinchang dari segi umur batu,” katanya.

Mukhriz berkata, pihaknya berharap permohonan pengisytiharan status Gunung Jerai sebagai Geopark kedua diperoleh dalam masa terdekat antara satu hingga dua tahun.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...