TERKINI :

Thursday, December 8, 2016

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja mesti jelaskan kenapa jemputan keatas YABHG Tun Mahathir dibatalkan.

SYED DANIAL SELAKU PENYIMPAN MOHOR BESAR RAJA-RAJA MESTI JELASKAN SECARA JELAS KEPADA RAKYAT KENAPA JEMPUTAN KEATAS YABHG TUN DR MAHATHIR MOHAMAD DIBATALKAN!!

32 juta rakyat Malaysia ingin tahu dan Syed Danial selaku penyimpan mohor besar raja-raja melayu kena maklumkan kepada keseluruhan warganegara Malaysia mengapa jemputan keatas YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad dibatalkan untuk menghadiri upacara melafaz dan menandatangani surat sumpah Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agung xv?!

Kenapa jemputan keatas YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad dibatalkan oleh pihak istana?! Siapa yang arahkan pembatalan tersebut?! Adakah arahan pembatalan dari kerajaan atau istana negara?!

YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad adalah tokoh negarawan yang banyak berjasa pada bangsa, agama serta tanahair.

Dalam apa kapasiti, walaupun YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad bukan lagi penyokong kerajaan tetapi beliau adalah warganegara Malaysia yang sah!!  YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad juga adalah mantan Perdana Menteri paling lama di negara kita!! Menjawat jawatan Perdana Menteri selama 22 tahun!!

Pihak istana harus berkecuali dari politik!! Kita mengamalkan konsep raja berperlembagaan dan institusi raja-raja juga tidak terbabit dengan hal-ehwal politik.

Saya sebagai rakyat negara Malaysia yang sah ingin menanya Syed Danial kenapa perkara ini berlaku?! Sepatutnya semua tokoh-tokoh pemimpin tak kira yang pro kerajaan atau pun tidak tetapi sebagai rakyat Malaysia yang pernah menabur bakti kepada negara mesti dijemput hadir!! Baru nampak sikap berkecuali istana dari politik serta kelihatan amat professional!!

Syed Danial selaku orang yang bertanggungjawab menandatangani surat tersebut harus memberi pencerahan segera kepada rakyat jelata di negara ini.

Ikhlas dari:
KHAIRUDDIN ABU HASSAN
7 November 2016

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...