TERKINI :

Sunday, December 18, 2016

Pemerhati ramal Najib pilih Oktober adakan PRU14

FMT Reporters

PETALING JAYA: Penganalisis percaya Datuk Seri Najib Razak akan mengadakan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) pada Oktober tahun depan, jika bukan pada April atau Mei nanti.

Ini adalah dapatan akhbar Singapura, The Straits Times hasil tinjauan ke atas beberapa pemerhati politik yang menjangkakan PRU14 akan diadakan pada Oktober nanti.

Alasan mereka ialah perdana menteri mahu menggunakan faktor “feel good” temasya Sukan SEA, Hari Kebangsaan pada 31 Ogos dan Bajet 2018 yang biasanya diumumkan pada Oktober.

Penganalisis dari Kumpulan KRA, Amir Fareed Rahim dipetik akhbar itu menjangkakan PRU14 akan diadakan pada akhir Oktober dan mungkin awal November.

“Kejayaan dalam Sukan SEA, sambutan besar-besaran dan gula-gula Bajet; naratifnya ialah jika anda mahu semua ini, undilah kami,” katanya.

Menurut akhbar itu, secara tradisionalnya, April atau Mei adalah masa sesuai untuk mengadakan PRU kerana PRU tidak pernah diadakan pada atau selepas bulan puasa, atau ketika musim tengkujuh pada akhir tahun.

Sehubungan itu, pemerhati politik berpendapat, April dan Mei adalah 2 “slot jelas” yang sesuai untuk mengadakan PRU14.

Felo Institute of Southeast Asian Studies, Dr Mustafa Izzudin berkata, Najib akan mengadakan PRU14 berdasarkan 2 faktor utama.

“Daripada segi sosial, Najib akan terus menekankan perpaduan dan ketuanan Melayu, di samping penguasaan Islam.

“Beliau akan mengadakan pilihan raya apabila beliau percaya 2 penekanan di atas itu berjaya membantu menguatkan sokongan akar umbi Melayu untuk memberi kemenangan kepadanya pada PRU.”

PRU14 perlu diadakan sebelum 24 Ogos 2018.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...