TERKINI :

Friday, December 16, 2016

Minyak Masak Botol 1L : KPDNKK Tunggu Respon Syarikat Pembungkus 

 Friday, 16 December 2016 13:08

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK)masih belum menerima maklumbalas daripada syarikat-syarikat pembungkus minyak masak berhubung cadangan menghasilkan minyak masak bersubsidi di dalam botol 1 liter.

Menterinya, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, kajian kesanggupan penguna membayar harga minyak masak dalam botol 1 liter dan mekasnisme harga telah dijalankan tetapi hasil kajian tersebut tidak boleh didedahkan.

Menurut Hamzah lagi, minyak masak bersubsidi dalam botol 1 liter boleh terus dibuat pengeluaran apabila syarikat pembungkus setuju dengan cadangan tersebut

Terdahulu, Hamzah berkata kementeriannya akan memperkenalkan minyak masak bersubsidi di dalam botol berisi padu satu liter sebagai usaha memberi pilihan kepada pengguna membeli minyak masak bersubsidi dalam botol atau dalam pek (paket).

Walau bagaimanapun, harga bagi bahan asas dalam botol itu akan lebih mahal daripada dalam pek berikutan kos menyediakan minyak masak dalam botol melebihi 40 sen, berbanding dalam pek yang kurang daripada 10 sen.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...