TERKINI :

Monday, December 5, 2016

Mahathir mahu pembangkang bergerak tumbangkan BN sekalipun tanpa Pas

Tun Mahathir Mahathir hari ini memberi jaminan tidak akan menunggu Pas lebih lama lagi untuk bersetuju bergabung dalam pakatan pembangkang melawan dan menumbangkan UmnoBN.

Beliau yang juga Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) berkata, partinya benar-benar mahu mengumpulkan semua pihak yang menentang Dato’ Sri Najib Razak berkumpul dibawah satu payung.

Bagaimanapun, tegasnya, jika ia mengambil masa terlalu lama, pihak pembangkang juga mesti bergerak mengikut rancangan untuk mengalahkan BN sekalipun tanpa Pas.

Mahathir berkata demikian dalam sidang media pada Persidangan Kebangsaan DAP di Shah Alam hari ini. Beliau membuat kejutan pada persidangan ini dengan berkongsi pentas bersama Setiauaha Agung DAP, Lim Guan Eng; Presiden PKR, Dato’ Seri Wan Azizah Wan Ismail dan Presiden Amanah, Hj Mohamad Sabu.

Mengulas lanjut, beliau berkata, pihaknya cuba mendapatkan semua orang yang mendakwa mereka menentang kerajaan Najib untuk menyertai pakatan pembangkang kerana jika semua bersatu, peluang untuk menang akan lebih baik.

Baaimanapun tegasnya, jika tidak boleh mencapai matlamat ini kerana terdapat mereka yang mempunyai agenda tersembunyi untuk membantu Najib kekal berkuasa, maka pembangkang akan bergerak tanpa mereka.

“Oleh kerana ini adalah politik dan dalam sebuah negara demokrasi, kita tidak boleh mengatur segala-galanya,” katanya lagi.

Mengenai tarikh akhir bagi PAS memberi keputusan sama ada ia akan bersama Pakatan Harapan ataupun tidak, Mahathir berkata ia belum diputuskan lagi.

Beliau bersama dengan pemimpin lain di PPBM dan PKR, menekankan kepentingan penyertaan PAS dengan berkata, tanpanya, pertembungan tiga penjuru pada PRU14 akan datang tidak dapat dielakkan, dan mungkin akan membantu BN.

Dalam keadaan ini, mereka menjelaskan, BN pasti akan menang kerana undi pembangkang akan berpecah.

PAS bagaimanapun, menegaskan ia tidak akan melakukan kesilapan sama dengan bekerjasama dengan DAP lagi. DAP adalah salah satu daripada parti utama dalam gabungan Pakatan Harapan, dua lagi ialah PKR dan Amanah.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...