TERKINI :

Friday, December 9, 2016

KENAPA PAS PERLU DIBUBARKAN?

Katakanlah konon-kononnya Umno yang memerintah sekarang melaksanakan sepenuhnya syariat islam dalam konteks sistem pentadbiran dan pemerintahan. Negara Malaysia bertukar wajah dari sistem Sekular  kepada sistem islam yang menyeluruh(islamic state). Dan Negara Malaysia yang majmuk ini pun sudah jadi Negara islam sistem ala-ala Khalifah di zaman silam.

Apa jadi dengan Pas. Pas akan dibubarkan. Wajarkah Pas dibubarkan? tentu sekali wajar kerana kehendak Pas yang selama ini termaktud dalam diri para jemaah sudah terlaksana.

Kadang-kadang saya lihat Pas berhujah dalam perkara-perkara yang mungkin tidak termanpu dan tercapai untuk dilaksanakan di negara majmuk ini. Kalaupun benar sistem syariat tercapai dan Umno melaksanakannya nanti. Maka pas berjanji akan di bubarkan, kerana perjuangan mereka ketika itu tidak berfungsi apa-apa lagi. Pas hanya berfikir setakat ini. Secara spontan on the stop. Tidak mengapa pas...

Sepatutnya Pas berhujah bagini. Pas akan terus survival dan sesekali tidak perlu di bubarkan. Sekalipun syariat berjalan, Pas hendaklah terus ujud menjadi pengkritik Umno, walaupun Umno sekarang sudah membentuk kenegaraan bersyariat islam di dalamnya. Bukan maknanya apabila syariat berjalan. Pemimpin dan pemerintah itu tidak korap,tidak rusuah, tidak zalim, tidak menyeleweng, tidak menindas, tidak nepotisme/kronisme,

Ketirisan akan berlaku juga,penyelewengan dan kezaliman akan tetap ujud kerana ia bersifat fitrah dari dahulu hingga sekarang.Apa lojiknya Pas tiba-tiba hendak di dbubarkan?

Saya tidak paham dengan politik Pas hari ini. Jangan marah hanya meluahkan pandangan dan pendapat yang berbeza sahaja.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...