TERKINI :

Saturday, December 24, 2016

Ideas: Mengapa Felda bayar lebih untuk syarikat Indonesia?

 wan-saiful_felda_600
PETALING JAYA: Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) perlu menjelaskan mengapa mereka membayar harga yang tinggi untuk membeli PT Eagle High Plantations.

Ketua Eksekutif Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas) Wan Saiful Wan Jan berkata tumpuan utama ketika ini adalah risiko urus niaga itu kepada pembayar cukai.

“Misteri bagaimana urus niaga itu boleh menaikkan nilai pemegang saham sedangkan Felda nampaknya membayar harga yang tinggi untuk saham Eagle High.

“Felda perlu menjelaskan mengapa mereka bersetuju kepada harga premium itu. Urus niaga itu menimbulkan banyak tanda tanya dan premium itu memburukkan lagi spekulasi yang negatif,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Wan Saiful menambah, oleh kerana Felda adalah syarikat berkaitan kerajaan, pembelian itu tidak boleh diterima sekiranya ia mendedahkan pembayar cukai kepada risiko, atau urus niaga itu ternyata menjadi buruk.

“Sekiranya risiko kepada pembayar cukai boleh dikawal, saya harap urus niaga itu akan menghasilkan sinergi yang Felda mahukan dan menaikkan nilai pemegang saham,” katanya.

Felda semalam mengumumkan pembelian syarikat yang tersenarai di bursa saham Jakarta itu, yang akan memberi akses kepada lebih 320,000 hektar tanah di Indonesia, iaitu 4.4 kali ganda saiz Singapura.

Pembelian 37% kepentingan ekuiti Eagle High itu dibuat pada harga AS$505.4 juta (RM2.26 bilion).

Wan Saiful berkata sekiranya urus niaga itu dibuat pada harga yang tepat, ia akan memberi peluang yang baik kepada Felda untuk mengembangkan perniagaan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...