TERKINI :

Thursday, December 15, 2016

Duhai PAS.. kawan mana yang makan kawan..??

Tazkirah utk Ketua Pemuda Pas Batu.

1. Saya membaca BH Online hari Selasa 13 Disember 2016 dan terpandang berita yang bertajuk " Parti Amanah Negara" makan kawan" di mana antara lain memuatkan berita Ketua Dewan Pemuda Pas Kawasan Batu yang mengkritik kenyataan Ketua Pemuda Amanah Negara.

2. Kata Ketua Pemuda Pas Batu kenyataan Ketua Pemuda Amanah yg ingin letak calon di Parlimen Batu ibarat " kawan makan kawan".

3. Saya tidak kenal Ketua Pemuda Pas itu dan bila baca kenyataannya itu saya hanya mampu senyum dan ketawa shj .

4. Macam mana saya tidak senyum dan ketawa kerana kenyataanya itu semacam menyindir Pas dan Presiden Pas. Bila cakap soal "kawan makan kawan" mungkin Ketua Pemuda Pas Batu kena tanya Presiden dia sendiri soalan soalan berikut:-

a.  Bila Presiden Pas sendiri keluarkan watikah dan benarkan calon Pas bertanding di Dun Kota Damansara- kerusi PKR dan pernah dimenangi oleh PKR- yg menyebabkan pertandingan 3 penjuru di Dun itu dan akhirnya memenangkan calon BN, itu bukan " kawan makan kawan" ke sdr ?

b.  Pas tak dikira " kawan makan kawan" ke di Dun Sg Aceh di Pulau Pinang sdr ?

c. Bila Presiden Pas tak mahu sokong dan berkempen untuk  Dr Wan Azizah, calon PKR dlm pilihan raya kecil di Parlimen Permatamg Pauh, adakah itu x dinamakan " kawan makan kawan" ke sdr? Tahukah Ketua Pemuda Pas Batu bhw para pemimpin Pas yg turun bantu Yb Dr Wan Azizah pada masa itu majoritinya skrg dlm kepimpinan utama Amanah ?

d. Bila Presiden Pas tak setuju Yb Dr Wan Azizah jadi ketua pembangkang dan kritik pula kononnya Yb Dr Wan Azizah tidak layak ,adakah itu bukan " kawan makan kawan" ke sdr?

e. Bila Pas sanggup hantar hanya nama nama calon drp Pas sahaja kepada Y.M Sultan utk ditabal jadi MB Selangor dlm krisis MB Selangor, tidakkah itu juga tergolong dlm " kawan makan kawan"?

5. Apa yang Ketua Pemuda Amanah sebut masih belum berlaku sdr sedangkan segala peristiwa di perenggan ( a ) hingga ( e ) di atas semua sudah berlaku.

6.Mungkin elok juga saya kongsi sedikit di sin kaedah fiqhiyyah ( legal maxim ) yg berbunyi " al yaqin la yadzulu bi al- shakk" ( certainty does not remove the doubt). Ulama guna kaedah ini contohnya ketika solat. Jika anda solat dzohor tiba tiba anda tak pasti dah buat 3 atau 4 rakaat, maka anda kena anggap telah buat 3 rakaat sebab yg 3 rakaat tu suatu yg pasti ( yakin) sedangkan yg 4 rakaat tu ada keraguan ( shakk ) maka yg shakk tak boleh ketepikan yg yaqin.

7.Dlm konteks isu kita skrg yg yakin adalah Pas tlh "makan kawan" sptmana dlm perenggan (a) hingga ( e ) di atas sedangkan sama ada Amanah akan letak calon di Batu masih lagi shakk kerana blm berlaku.

Hanipa Maidin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...