TERKINI :

Wednesday, December 21, 2016

Dengan SYIAH di Iran PAS boleh sepentas, takan dengan AMANAH tidak boleh pula..!!

Zolkharnain Abidin Al-Abyadhi

https://2.bp.blogspot.com/-hYsRlgpV0k0/V2tCDjGJouI/AAAAAAAAU-4/2ssyi48PbcgEYGo93UCBLq33ZrXFM0FxACLcB/s1600/Amanah-vs-PAS.jpg
1. Amanah Perlis sudah menganjurkan dua wacana. Pertama, tentang kebebasan beragama dan kedua, pelaksanaan hudud. Untuk kedua-dua wacana itu, saya telah menjemput pemimpin dan ahli Pas berstatus ustaz sebagai panelis. Jemputan saya tidak mendapat respon positif.

2. Antara alasan mereka ialah, pemimpin dan ahli Pas tidak dibenarkan menyertai sebarang aktiviti anjuran Amanah. Alasan lain ialah pertembungan acara dan sebagainya. Itu alasan piawai.

3. Saya akan anjurkan lagi wacana ilmiah pada bulan Februari ini. Tujuannya ialah menganjak gaya tindakan masyarakat daripada pendekatan emosi dan sentimen dalam menangani sesuatu isu kepada pendekatan rasional dan ilmu.

4. Akan diusahakan wacana kali ini ada wakil daripada Pas. Bukan untuk mencari publisiti murah atau untuk melaga-laga, tetapi untuk menyuburkan budaya rasional dan ilmu. Topik perbincangan dan panelisnya akan ditetapkan sedikit masa lagi.

5. Saya pernah sebutkan kepada seorang pemimpin Pas sebuah negeri, saya dan pemimpin Amanah Perlis bersedia untuk hadir dlm sebarang wacana yang dianjurkan oleh Pas, asalkan tujuannya ialah menyemarakkan budaya rasional dan ilmu.

6. Perbezaan parti sepatutnya tidak menjadi halangan untuk orang Amanah dan Pas berada sepentas dan berwacana secara rasional mengupas isu-isu umat.

7. Jika presiden Pas boleh sepentas dengan syiah di Iran yang menyebelahi Basyar al-Asad membantai sunni di Aleppo, takkanlah pemimpin Pas yang lain tidak bersedia untuk sepentas dengan Amanah?

8. Bukankah kita semuanya sunni?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...