TERKINI :

Friday, December 30, 2016

Amanah kepada PAS: Usah Menyibuk, Kamu urus Sejahtera, kami urus Harapan

Izham-Hashim
PETALING JAYA: Amanah mengingatkan PAS supaya fokus kepada sekutunya dalam gabungan 2 parti bernama Gagasan Sejahtera, bukannya mencampuri urusan Pakatan Harapan (PH).

Pengerusi Amanah Selangor, Izham Hashim berkata soal pembahagian kerusi terutama milik PKR adalah urusan dalaman PH.

“Tetapi itu semua akan diputuskan bersama di mesyuarat kami dalam PH-PPBM,” katanya sambil merujuk Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang turut menjalinkan kesefahaman dengan PH.

Sebelum ini, pengumuman Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Samad yang parti itu mahu bertanding 40 kerusi Parlimen termasuk yang kini dipegang PAS dan PKR pada pilihan raya umum akan datang, dikritik Naib Presiden PAS, Datuk Iskandar Abdul Samad.

Iskandar berkata Amanah bersikap tidak amanah apabila mengganggu kerusi milik rakan sekutunya dalam PH.

Izham bagaimanapun berkata kenyataan Amanah itu merujuk kepada perubahan lanskap politik semasa yang memerlukan PPBM dan PH menyusun semula calon mereka.

“Iskandar tidak perlu risau perkara ini dan dia boleh beri tumpuan kepada pembahagian kerusi sesama rakan-rakan PAS dalam Gagasan Sejahtera,” katanya, merujuk kerjasama PAS dengan Parti Ikatan Bangsa Malaysia dipimpin bekas menteri, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir.

Izham turut mempersoalkan tuduhan PAS yang Amanah cuba mencuri kerusi rakan sekutu.

Sebaliknya, beliau berkata mencuri kerusi sesuatu yang dilakukan oleh PAS pada pilihan raya umum 2013.

“Isu curi kerusi ini bukan kerja Amanah tetapi PAS, apabila bertanding di 7 kerusi PKR dalam PRU yang lepas walaupun selepas perjanjian bersama,” tambah Izham.

PAS memenangi 15 kerusi negeri, DAP 15 dan PKR 13 di Selangor, bagaimanapun selepas terkuburnya Pakatan Rakyat, 2 Adun PAS menyertai Amanah, parti yang ditubuhkan bekas pemimpin PAS yang tidak sealiran dengan haluan baharu parti itu.

PAS sebelum ini bertegas tidak menyertai PH kerana tidak mahu kerjasama dengan Amanah dan DAP.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...