TERKINI :

Saturday, November 5, 2016

Usaha berbincang dengan PAS - Sekadar peringatan untuk pimpinan PH & BERSATU

Merujuk kepada usaha mahu berbincang dengan PAS oleh parti2 seperti Bersatu dan PKR, saya perlu beri beri pendapat saya:

1) Perlu selesai pembahagian kerusi sesama PH dan Bersatu dahulu. Kita tidak mahu ambil risiko PAS memecahbelahkan pakatan Pembangkang.

2) Kalau pun berlaku satu lawan satu yg melibatkan PAS, PAS akan kalah hampir semua kerusi mereka tandingi kerana PAS telah hilang hampir semua sokongan dari kaum bukan Melayu

3) Sokongan kaum Melayu juga menurun kepada PAS berdasarkan keputusan PRK Sb dan Kuala Kangsar yg melihatkan mereka cuma mampu mendapat tidak lebih 30% Melayu sahaja.

4) Timbalan Presiden PAS sendiri pernah berkata dalam satu ucapan beliau yg diviralkan dlm internet bahwa selepas keputusan PRU PAS boleh pergi dengan sesiapa sahaja. Tiada jaminan mereka akan kekal dgn pembangkang.

5) PaS juga terbukti mampu melanggar janji mereka seperti dlm PRu 13 yg lepas. Mereka boleh meletak calon di mana sahaja mereka suka dan mereka boleh melanggar janji mereka pada bila bila masa.

6) Kajian IDER yg terbaru membuktikan PH jauh lebih popular dari PAS. Begitu juga kajian badan2 lain yg menunjukkan Pakatan Harapan jauh lebih berpotensi menarik sokongan Melayu berbanding PAS.

7) Maklumat yg saya dapati PAS Kelantan telah membuat kajian mereka sendiri dan mendapati mereka bakal hilang Kelantan walaupun tanpa wujudnya Amanah.

8) Strategi menguatkan Pakatan Pembangkang lebih baik berbanding cuba memujuk PAS yg jelas akan hilang 90% dari kerusi2 yg mereka menangi pada 2013 lepas..

sekadar pandangan peribadi

Mohd Fakhrulrazi Mokhtar

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...