TERKINI :

Sunday, November 6, 2016

Selidiki kelemahan ukur kekuatan, jangan khayal berpanjangan

Jamaludin Jamalu

SATU ketika dahulu saya sering dengari jeritan pengikut-pengikut Pas agar menamakan Hj Hadi Selaku PM bukannya Anwar Ibrahim.

Ketika menjawab isu tersebut, kalau tidak silap ingatan saya Hj Hadi pernah dalam satu ucapannya di Kedah, Katanya "Sewaktu saya berceramah di Kedah, pernah satu hari ana di ajak oleh bekas Menteri Besar yang kini telah pulang ke rahmatullah pergi memancing di pulau bunting di Yan kedah. Bila para pengawal mendengari ana akan pergi memancing, ada yang terus membeli rempah, nyoir dan macam-macam perkakasan untuk membuat gulai kerana mereka memikirkan ana akan mendapat ikan besar. Sebaliknya bila pulang bukan ikan besar yang diperolihi, cuma ikan belukang sebesar anak jadi telunjuk."

Maknanya macam mana pas nak jadi PM sedangkan Pas tidak punyai apa-apa kekuatan. Macam mana pas hendak melantik diri mereka menjadi terajui kepimpinan politik pembangkang sedangkan Pas cuma ada sejumlah kerusi yang kecil, itu pun kerana bersama dengan PR. Kalau tidak kekuatan Pas hanya sekitar 6-7 kerusi sahaja. Sekadar itu macam mana Pas berkahyal hendak perintah Malaysia, macam mana Pas nak cadangkan Hj Hadi jadi PM. Pun bagitu juga macam mana Pas hendak melantik diri mereka sendiri untuk menjadi ketua dalam Pakatan Pembangkang. SELIDIKILAH KELEMAHAN DAN UKURILAH KEKUATAN- Jangan selama-lamanya Pas berkahyal berpanjangan.

Wahai jemaah Pas jadikanlah ini sebagai tanda peringatan buat kita mengukur diri sendiri. Kalau tidak Pas akan menjadi partai kepimpinan yang sentiasa angkuh, sombong, degil, kesemuannya ini akan menjadikan Pas partai yang kian akan ditinggali orang.

Selamat berjuang Pas.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...