TERKINI :

Friday, November 25, 2016

RUU 355: Akhirnya “Cek Kosong” Akan Terisi

23 NOVEMBER · PUBLIC

Semalam (22 November 2016), Datuk Seri Dr Zahid Hamidi, Timbalan Perdana Menteri bersama-sama dengan Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri iaitu menteri yang bertanggungjawab berkaitan hal ehwal Islam telah memanggil kesemua Ahli Parlimen Islam untuk menghadiri satu taklimat khas berkaitan pindaan terhadap Akta 355.

Sebelum itu, YB Ahli Parlimen Marang telah mengusulkan pindaan kepada Akta 355 yang lebih popular dengan istilah RUU 355 pada 26 Mei 2016. Usul YB Ahli Parlimen Marang itu telah menimbulkan polemik dan kontroversi yang besar kepada umat Islam di negara ini.

Sebaik sahaja usul tersebut dibaca, YB Ahli Parlimen Marang menyatakan akan menghuraikan usul tersebut pada sesi Parlimen yang akan datang yang bermula pada 17 Oktober 2016 sehingga 24 November 2016. Berduyun-duyun penyokong YB Ahli Parlimen Marang turun ke Parlimen pada tarikh tersebut untuk memberikan sokongan dan akhirnya kesemuanya balik dalam kehampaan kerana usul tersebut tidak dapat dibaca pada tarikh itu.

Penyokong YB Ahli Parlimen Marang menyatakan bahawa usul itu sengaja ditangguhkan pada 26 Mei 2016 tanpa huraian dan perbahasan bagi memberikan peluang kepada ahli-ahli Parlimen yang lain bersedia untuk perbahasan.

Tindakan penangguhan itu akhirnya tidak mencapai matlamat yang dihasratkan oleh penyokong YB Ahli Parlimen Marang, sebaliknya menjadi polemik yang besar sehingga ada pemimpin parti YB Ahli Parlimen Marang yang telah mengatakan kegagalan menyokong usul itu boleh membawa kepada isu akidah.

Tindakan itu juga telah menarik minat pelbagai ilmuan dan cendikiawan agama Islam untuk turut menulis dan berbahas berkaitan dengan RUU 355. Sahibus Samahah Datuk Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Al-Bakri misalnya telah mengeluarkan pendapat sepanjang 52 mukasurat mengenai hal itu.

Saya sendiri telah mengulas panjang mengenai usul itu dalam beberapa siri tulisan dan akhirnya tulisan itu telah dibukukan di dalam buku “Hududisme: Antara Realiti Dan Retorik” terbitan bersama ABIM dan Ilham Books.

Ahli Parlimen Marang dalam usul persendirian berkaitan RUU 355 ini, antara lain telah mengusulkan seperti berikut:

“2A. Dalam menjalankan undang-undang jenayah di bawah Seksyen 2 Mahkamah Syariah berhak menjatuhkan hukuman yang dibenarkan oleh undang-undang syariah berkaitan hal-hal kesalahan yang disenaraikan di bawah seksyen yang disebutkan diatas, selain dari hukuman mati.”

Semenjak dari awal saya menyatakan bahawa YB Ahli Parlimen Marang perlu meletakkan had hukuman supaya ianya tidak menimbulkan kekeliruan. Saranan itu bukan sahaja tidak diterima malah diejek dan dicemuh oleh penyokong beliau. Antara isu yang saya bangkitkan adalah bahawa usul YB Ahli Parlimen Marang itu adalah ibaratnya seperti memberikan “cek kosong” yang angkanya boleh ditulis sesuka hati. Ini akan membuka ruang kepada ketidakseragaman hukuman undang-undang jenayah Syariah di negeri-negeri. Ianya juga akan membuka ruang kepada pelbagai pentafsiran yang akan membawa masalah dalam perlaksanaannya di Mahkamah Syariah kelak. Begitu juga dengan perkataan “... hukuman yang dibenarkan oleh undang-undang syariah” juga akan membawa kepada pelbagai maksud yang luas dan infiniti.

Hari ini kebenaran muncul jua. Nampaknya apa yang ditulis sebelum ini benar dan akhirnya YB Ahli Parlimen Marang akur adalah tidak munasabah untuk memberikan “Cek Kosong” kepada Dewan Undangan Negeri dan Parlimen. Setelah mendapat “wahyu” daripada taklimat yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri, dikhabarkan bahawa YB Ahli Parlimen Marang akan mengemukakan notis pindaan bagi menghadkan hukuman yang akan dinaikkan dalam RUU 355 kepada sebatan tidak lebih daripada 100 rotan, denda tidak lebih daripada RM100 ribu dan penjara tidak lebih daripada 30 tahun. Jika benar khabar ini, “Cek Kosong” yang dijaja beberapa bulan yang lalu akhirnya terisi. Ini juga menunjukkan bahawa YB Ahli Parlimen Marang mengakui bahawa sesuatu “Cek” tidak harus dibiarkan kosong. Saya berharap penyokong YB Ahli Parlimen Marang yang sebelum ini bermati-matian mempertahankan RUU 355 versi asal dapat memahami bahana dan malapetaka “Cek Kosong”.

Polemik yang dibuat oleh YB Ahli Parlimen Marang itu harus dijadikan teladan. Bukan sedikit wang yang habis dibelanjakan untuk berkempen bagi RUU 355 tajaan YB Ahli Parlimen Marang ini. Ada wang yang dibelanjakan itu adalah wang kerajaan. Misalnya, Jabatan Kehakiman Syariah di beberapa negeri telah membelanjakan wang untuk menganjurkan penjelasan mengenai RUU 355 ini. Ini tidak termasuk lagi wang parti yang dibelanjakan sedangkan wang tersebut lebih mustahak untuk dibelanjakan bagi tujuan yang lebih murni dan produktif.

Sebenarnya RUU 355 ini tidak wajar dipolemikkan langsung. Ianya adalah pindaan biasa bagi meningkatkan hukuman. Banyak undang-undang yang telah dipinda berkali-kali bagi menaikkan jumlah hukuman dan ianya langsung tidak menimbulkan kekecohan.

Meskipun begitu, saya masih berharap supaya suatu jawatankuasa khas dapat dibentuk sama ada di peringkat parlimen atau teknikal untuk mengkaji bentuk hukuman yang akan ditetapkan dalam RUU 355. Kini, hukuman 3 serangkai [sebat, penjara dan denda] sudah makin lapuk. Banyak negara sudah berubah kepada hukuman yang berbentuk mendidik seperti khidmat masyarakat. Begitu juga, hukuman penjara maksima 30 tahun itu apakah wajar bagi kesalahan berbentuk pentadbiran seperti bernikah atau berpoligami tanpa izin. Begitu juga hukuman mengajar agama Islam tanpa tauliah. Malah, hukuman bagi menyebarkan ajaran sesat pun perlu dikaji dengan lebih teliti kerana sekiranya orang itu sudah menjalani modul tertentu di penjara dan sudah insaf maka tiada sebab untuk orang itu dipenjarakannya sehingga 30 tahun.

Kesimpulannya, kita seharusnya tidak begitu taasub dengan satu-satu pandangan semata-mata kerana ianya dikemukakan oleh pemimpin kita. Kita harus rasional dalam mempertimbangkan idea pemimpin atas neraca baik dan buruk, bukan atas neraca taasub. Kita bertanggungjawab atas perbuatan kita sendiri. Pemimpin tidak akan menanggung dosa yang kita buat bahkan pemimpin akan berlepas diri daripada kesilapan kita itu. Kita dibekalkan dengan akal untuk berfikir dan agama sebagai panduan. Maka, gunakanlah kedua-duanya dengan sebaik mungkin. Kepada Allah SWT jua kita berharap dan semoga kita tidak terus dipolemikkan dengan perkara-perkara yang tidak produktif dan tidak mendatangkan faedah kepada umat.

Tulisan asal: http://peguam.blogspot.my/2016/11/r...

Dr Zulqarnain Lukman

23 November 2016 / 23 Safar 1438H

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...