TERKINI :

Thursday, October 6, 2016

PAS gagal tuntutan RM20k keatas harta PASTI SRI GADING, mahkamah cuma arah pulangkan semula 20 barang.

Kes tuntutan barang pasti dan rm20k oleh Pas Sri Gading (plaintif) terhadap saya (defendan1) & isteri saya Nazirah - (defendan2) dan rundingan penyelesaian

Setelah saya menyertai Parti Amanah Negara, PASTI Al-Ghazali yang saya uruskan telah ditutup oleh pihak PASTI Kawasan Sri Gading. Untuk meneruskan perkhidmatan saya kepada masyarakat terutama dalam sektor pendidikan, saya telah membuka Tadika Al-Fateh. Namun, Pas Kawasan menyaman saya dan isteri saya (seorang guru tadika) untuk dikembalikan barang pasti dan gantirugi RM20,000.00.

Setelah 2 hari bicara di mahkamah majestrit Batu Pahat, 2 saksi dan plaintif Ust Hashim memberi keterangan daripada 6 org saksi dan setelah disoal balas, tuntutan plaintif untuk gantirugi gagal dibuktikan, manakala tuntutan barang memang telah dari awal saya setuju kembalikan. 

Justeru, Majistret memanggil kedua-dua peguam defandan dan plaintif untuk perbincangan.

Pada hari ini, dalam kamar mahkamah bahawa satu persetujuan hasil rundingan bersama telah direkodkan sebagai penyelesaian penuh dan muktamad.

Penyelesaiannya, saya perlu kembalikan  semua barang seperti yang di tuntut seperti dulang,cawan, bola sepak, bola jaring,pembaris kaju dan yang lain. Barang yg rosak saya perlu ganti. Saya tidak perlu bayar gantirugi RM20,000.00 kepada PAS kawasan, dan tiada kos tindakan.

Walaupun rase terkilan melibatkan istera saya dalam pertikaian ini, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak Pas kawasan yang sebenarnya boleh berunding dgn saya Ketua Pemuda Amanah Johor dan sudi menarik balik  perkataan saya menyeleweng menguruskan harta parti dan PASTI semasa keterangan di berikan.

Teramat istimewa pengerak dan penyokong amanah di semua peringkat, i love you all. Saya amat terharu ahli amanah di semua peringkat dan pelbagai bangsa, mereka semua terus bersolidarita untuk saya , bersama mengharungi 3 hari bersama semasa perbicaraan.

Terima kasih penguam muda Amanah Sdr Faiz Fadzil yang membawa kes ini dengan baik dan berkesan.

Penyelesaian kes ini menandakan pelaksanaan sifat integriti yang Parti Amanah Negara mahu perjuangkan dengan kembalikan barang yang dituntut serta gantikan barang yang sudah lupus seperti yang dijanjikan.

Penghijrahan saya dan isteri ke Parti Amanah serentak dengan penubuhan Tadika Al-Fateh diharapkan akan terus diterima baik masyarakat dalam perjuangan saya memberikan pendidikan dan bimbingan kepada masyarakat.

Sekian, terima kasih.

Mahadzir Bin Mat Zili
Ketua Pemuda Amanah
Negeri Johor

Awalnya saya tak berminat nak menulis tentang kes sahabat saya Sdr Mahadzir Mat Zili dan isteri beliau Nazirah Bt Abd Rahim yang menerima tuntutan dari Hashim Jusoh YDP Sri Gading.

Namun bila ramai sahabat2 yang menyebarkan cerita berbau fitnah dan adu domba, saya kira saya perlu perbetulkan tanggapan sahabat2 baik saya yang saya yakin mendapat gambaran yang tidak benar tentang cerita sebenar.

Apa yang sebenarnya berlaku? Kronologi cerita...

PASTI Kawasan Sri Gading mengarahkan Mahadzir Mat Zili tidak menggunakan nama PASTI bermula 2016. (Surat bertarikh 6 Sept 2015)

Sesuai dengan arahan tersebut, Mahadzir meminta PASTI Kawasan Sri Gading mengambil semua barangan milik PASTI dalam tempoh 14 hari berakhir 28 Nov 2015. Disertakan senarai barangan yang perlu diambil termasuk wang tunai.

PASTI Sri Gading tidak mengambil sebarang aset dari Premis yang disewa Mahadzir sebaliknya YDP Sri Gading mengemukakan tuntutan wang tunai RM20 ribu dan semua aset PASTI.

Di hari ketiga perbicaraan, setelah 3 saksi plaintif memberi keterangan, tanpa Sdr Mahadzir dan Nazirah selaku defenden dipanggil memberi keterangan, Perbincangan diantara kedua-dua pihak bersetuju agar PAS Kawasan Sri Gading mengambil balik sebahagian aset yang ditawarkan oleh Mahadzir November lalu.

Namun YDP Sri Gading GAGAL memperolehi wang tunai seperti yang di tuntut.

Harapnya sahabat2 berhentilah dari bercerita perkara yang tidak benar. Saya sayangkan anda semua. Semoga Allah selamatkan kita semua di dunia dan akhirat.

Faizul Salleh

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...