TERKINI :

Thursday, October 13, 2016

Pakar undang-undang tegur ahli Parlimen BN jahil syarat bentuk kerajaan

V Anbalagan FMT

PETALING JAYA: Pakar undang-undang menegur ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang menggesa parti pemerintah menggugurkan tumpuan tradisionalnya dalam memperoleh majoriti dua pertiga bagi membentuk kerajaan di peringkat persekutuan dan negeri.

Prof Dr Abdul Aziz Bari berkata, Ahli Parlimen Kepala Batas dan Timbalan Menteri Luar Datuk Seri Reezal Merican ternyata keliru dengan cara kerja sistem demokrasi berparlimen seperti di Malaysia.

“Ia adalah memalukan baginya agar mencadangkan BN menumpukan perhatian kepada mendapatkan majoriti mudah bagi membentuk kerajaan. Ia menunjukkan kejahilan beberapa ahli Parlimen,” kata Aziz.

Beliau berkata majoriti dua pertiga adalah situasi mana-mana pihak politik atau gabungan inginkan bagi mentadbir kerajaan.

“Di Malaysia, BN taksub dengan dua pertiga kerana ia boleh meminda Perlembagaan Persekutuan dan negeri tanpa bantuan daripada pembangkang,” katanya.

Aziz berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Reezal minggu lalu berikutan pembelotan seorang wakil rakyat BN di Johor, yang menyebabkan gabungan itu kehilangan majoriti dua pertiga di Dewan Undangan Negeri.

Ia adalah kali pertama sejak merdeka parti pemerintah tidak memegang apa-apa majoriti di sesebuah negeri.

Minggu lalu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jorak, Shahruddin Salleh meninggalkan Umno untuk menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Beliau kemudiannya dilantik sebagai setiausaha agung PPBM oleh presiden parti, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Aziz berkata, di United Kingdom kerajaan stabil dibentuk walaupun pihak yang menang tidak mendapat majoriti lebih.

“Malah, terdapat beberapa kes 2 pihak bekerjasama untuk membentuk sebuah persekutuan bagi menghormati mandat yang diberikan rakyat,” kata beliau merujuk kepada kerjasama Parti Konservatif dan Liberal Demokrat pada 2010.

Bekas profesor undang-undang itu berkata, terdapat keadaan yang jarang berlaku terhadap kerajaan minoriti dengan tanpa majoriti mudah dibenarkan untuk mentadbir juga.

Bagaimanapun, beliau berkata kerajaan minoriti terpaksa mendapatkan sokongan daripada parti-parti pembangkang untuk meluluskan undang-undang dan bajet tahunan dengan undian majoriti mudah.

Aziz berkata landskap politik berubah selepas PRU 2008, apabila BN kehilangan majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat dan beberapa badan perundangan negeri.

“Pada masa lalu, mereka mendapat dua pertiga hanya kerana Suruhanjaya Pilihan Raya melakukan helah untuk mengekalkan BN berkuasa dengan selesa,” katanya.

Aziz berkata, Parti Perikatan dan BN juga dapat meminda Perlembagaan kira-kira 60 kali sejak merdeka selepas memperoleh majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat.

Parti Perikatan adalah gabungan pemerintah sebelum ia menjadi BN pada 1973.

“Bandingkan ini dengan Amerika Syarikat di mana piagam kebangsaan mereka hanya dipinda 27 kali dalam tempoh 250 tahun,” katanya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...