TERKINI :

Tuesday, October 4, 2016

Menekuni politik 3 penjuru PRU14 nanti....

MENEKUNI POLITIK TIGA PENJURU
Jamaludin Jamalu,

NAMPAKNYA politik paling praktikal satu lawan satu antara kerajaan-pembangkang sukar terjadi di PRU akan datang. Mahu tidak mahu kita terpaksa akur dengan jurang pertikaian sengit di pihak partai oposisi. Kemungkinannya hampir pasti iklim politik Malaysia akan mempertontonkan kita dengan formula tiga penjuru.

Politik tiga penjuru hampir menjadi realiti. Bersatu-PKR-PAS(Gagasan Sejahtera), DAP-Amanah dan UMNO-BN rasa-rasanya tidak terelak lagi akan jadi penomena pertarungan di PRU akan datang.

Jika politik tiga penjuru tidak terelak lagi. Apa kesannya terhadap politik pembangkang itu sendiri?Lebih-lebih lagi Pas, macam mana mahu bersama dengan Pas sedangkan mereka berjuang tidak sangat mengharapkan kemenangan. Kememangan hakiki mereka bukan politik dunia, tetapi politik akhairat. Justeru itu macam mana pula partai-partai seperti PKR dan Bersatu mahu bersama dengan PAS?Di sini maknanya kita sudah menempah makna kekalahan.

DAP-Amanah tidak pilihan terpaksa bertempur kerana penentangan mereka terhadap UMNO-BN konsisten. Amanah perjuangan mereka jelas menentang umno ditakkala bersama PAS, sesudah Pas longgar prinsip dan bersedia bekerjasama dengan Umno, insiden dalam politik Pas berkecemuk. Sesiapa yang bersama Pas terpaksa menempah era kekalahan.

Jika strategik dan mekanisnya tidak tepat dan betul ke sasaranya, alamat dato Najib dan UMNO-BN akan meratah keseluruhan partai-partai politik pembangkang. Jalan penyelesaian tidak juga diketemui sehingga kini......Fikir-fikirlah.......Kekalahan itu juga boleh ditafsirkan tandanya kita tidak mendapat rehdo Tuhan....jangan bermain dengan tafsiran.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...