TERKINI :

Friday, October 14, 2016

'Adakah kita nak jadi Taliban dengan robohkan KLCC?'

Memusnahkan legasi dan warisan masa lalu kerana seorang bekas pemimpin akan meletakkan Malaysia sama seperti Taliban, kata seorang bekas menteri.

'Dalam keadaan sukar dipercayai seseorang berkata kerajaan boleh meruntuhkan menara berkembar jika ia mahu memadamkan legas bekas pemimpin itu.

"Adakah betul apa yang saya dengar?," soal bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tan Sri Rafidah Aziz dalam Facebook.

Beliau merujuk tulisan blog oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Salleh Said Keruak hari ini, yang membayangkan jika kerajaan benar-benar mahu memadamkan legasi bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, ia boleh meruntuhkan KLCC.

Beliau membidas bahawa langkah itu akan menjadikan Malaysia setaraf dengan Al-Qaeda dan Taliban.

"Adakah kita menerima pakai pendekatan Osama Bin Laden (pemimpin Al-Qaeda mendiang) dan Taliban?

"Adakah warisan bermakna kepada sesiapa yang berkuasa. Kolektif masa lalu, sejarah kita. Apa pendirian kita?" soalnya lagi.

Rafidah menjelaskan bahawa menara berkembar itu bukan legasi peribadi Mahathir, tetapi warisan kolektif kerajaan dan Malaysia pada masa itu, yang menunjukkan sejauh mana negara pesat membangun dan diakui di mata dunia.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...