TERKINI :

Sunday, October 9, 2016

IGP: Baik kuning, baik merah, kita akan siasat


Kedua-dua BERSIH dan gerakan ‘baju merah’ akan disiasat kerana melanggar undang-undang apabila gagal memaklumkan kepada polis mengenai perhimpunan masing-masing, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.

“Kedua-dua pihak telah melanggar undang-undang, baik kuning, baik merah. Adakah mana-mana pihak beri notis utk membuat perhimpuan sebelum mereka jalankan aktiviti itu?

“Dan bila pihak ini tak memberi notis, dia nak perlindungan polis pulak, bila dia buat salah, lepas itu bila orang marahkan dia, dia minta perlindungan polis pulak,” katanya pada sidang akhbar di Bukit Aman, hari ini.

Sementara itu, Khalid berkata polis juga akan menyiasat laporan yang dibuat oleh pemimpin baju merah, Datuk Jamal Md Yunos yang mendakwa BERSIH diresapi kumpulan pengganas IS.

“Bukan sahaja mengenai IS, tetapi segala-galanya. Saya kata sebarang perlakuan jenayah kita akan siasat, itu standard prosedur operasi kita,” katanya.

BERSIH sebelum ini menafikan dakwaan hubungannya dengan IS dan pengerusinya Maria Chin Abdullah hari ini memfailkan saman fitnah terhadap Jamal.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...