TERKINI :

Wednesday, October 12, 2016

Apabila dua parti berbeza fahaman antara PAS & PSM bertemu muka dalam 2 isu yang berbeza RUU355 & ISU HUTANAda dua parti. Satu parti Islam yang membawa kebenaran dan keadilan...satu lagi parti sosialis yang dituduh sesat dan menyeleweng dari ajaran Islam.

Bila parti sesat ni cuba berjumpa dan berbincang tentang masalah alam dan OA... Parti Islam buat tak tau.

Bila nak minta sokongan RUU355, parti Islam ni sanggup minta parti sesat supaya menyokong walaupun tak tau hujung pangkalnya lagi.

Kalau ikut akal aku, parti yang sesat itu lebih berwibawa dan dipercayai. Manakala parti yang membawa kebenaran nampak macam tak boleh diharap.

Boleh ka aku pakai akai? Atau percaya membabi buta?

Mat Saman Kati 

Ini Kisah Pertemuan Tersebut :

Dibawah adalah rentetan peristiwa sebelum berlakunya blockade di Pos Tohoi.

"3. Pada 19/01/14, satu pertemuan diantara Dr. Jeyakumar PSM, wakil Biro Orang Asli PSM , JKOASM dengan Ustaz Abdullah (Penyelaras DUN Galas), Ustaz Azman Ahmad (Penyeleras Parlimen Gua Musang), Ustaz Zulkefli (Pengerusi Lajna Alam Sekitar PAS Pusat) Ustaz Abdullah dan Ustaz Azman telah berjanji untuk mendapatkan temujanji dengan EXCO Kerajaan Kelantan tetapi TIADA JAWAPAN.

4. Pada 24/02/16, Parti Sosialis Malaysia bersama kira-kira 50 (berkemampuan hadir) penduduk Orang Asli Kampung Sendrod, Lojing Kelantan, telah membuat 6 laporan polis terhadap 2 syarikat yang dikatakan akan memulakan kerja-kerja di kampung mereka. Salah satu syarikat tersebut juga telah memasang papan tanda memberi peringatan kepada penduduk, supaya mengalihkan paip-paip air mereka.

5. Pada 30/03/16 - Orang asli bersama PSM menghantar memorandum dengan tangan di Kota Darul Naim (SUK) kepada MB Kelantan meminta temujanji berjumpa dengan penduduk OA Lojing. Memorandum diterima oleh Ahmad Syazwan Bin Muhammad Hasan (SU Sulit MB). Jawapan diterima pada hujung April 2016 mengatakan MB tidak sihat bertemu.

6. Pada 10/07/16, orang asli Lojing nekad menyekat jentera pembalak, mengambil kunci kenderaan itu, menyerahkan kepada polis, dan membuat laporan polis di IPD Cameron Highland.

7. Pada 25/07/16, 'occupy' dan memorandum kepada Pegawai Daerah Gua Musang meminta temujanji berjumpa dan moratorium untuk hentikan segala penolakan tanah di Lojing. Jawapan diberi bahawa isu ini akan dibawa ke Majlis Mesyuarat Tanah Kerajaan Negeri di Krabi. Tetapi selepas itu tiada jawapan.

8. Sehubungan dengan itu, dakwaan orang asli tidak berusaha bertemu pihak kerajaan negeri adalah dusta. Janji terbaru kerajaan negeri melalui sidang media ini kami akan rekodkan untuk tindakan susulan.

Suresh
Biro Orang Asli
Parti Sosialis Malaysia"

RUJUKAN 1 - Klik Sini
RUJUKAN 2 - Klik Sini

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...