TERKINI :

Sunday, September 4, 2016

Zika: Kedah lipat ganda basmi pembiakan Aedes

Zika

ALOR SETAR - Kerajaan Kedah akan melipatgandakan aktiviti menghapus pembiakan nyamuk Aedes di Negeri Jelapang Padi itu bagi mencegah virus Zika.

Pengerusi Jawatankuasa Alam Sekitar, Hal Ehwal Masyarakat Cina, India dan Siam, Kesihatan dan Perpaduan, Datuk Dr Leong Yong Kong berkata, kempen kesedaran anti-Aedes juga akan dipertingkatkan dalam kalangan rakyat untuk membasmi nyamuk Aedes.

Beliau bagaimanapun berkata, pihaknya akan mengadakan mesyuarat dalam masa terdekat bagi membincangkan langkah berkesan dalam mencegah virus Zika di negeri itu.

"Saya telah berbincang dengan Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri, Datuk Dr Norhizan Ismail untuk mengadakan mesyuarat peringkat negeri secepat mungkin bagi membincangkan langkah-langkah perlu untuk mencegah virus ini," katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Buat masa ini katanya, kerajaan negeri mengambil langkah berjaga-jaga sebagaimana yang disarankan Kementerian Kesihatan.

Katanya, tiada kes Zika dikesan di Kedah, setakat ini.

Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah mengesahkan seorang lelaki berusia 61 tahun di Sabah merupakan kes jangkitan virus Zika tempatan pertama dikesan di negara ini. - Bernama


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...