TERKINI :

Saturday, September 3, 2016

Muhyiddin: Pastikan satu lawan satu dalam PRU14

Muhyiddin: Pastikan satu lawan satu dalam PRU14

SABAK BERNAM – Parti pembangkang di negara ini perlu membulatkan tekad dan mengetepikan segala perselisihan faham sesama mereka bagi mewujudkan satu kesatuan dan perpaduan dalam usaha menumbangkan BN.

Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, penyatuan yang paling mustahak yang perlu dicapai parti pembangkang adalah dalam memuktamadkan pertandingan satu lawan satu bagi kerusi Parlimen dan Dun  dalam PRU-14.

"Apa yang penting rakan-rakan dalam pembangkang dapat mewujudkan satu persefahaman bahawa untuk menyelamatkan Malaysia kita harus bersatu-padu dan mempunyai tekad dan azam yang sama.

"Kita juga perlu bangkitkan kesedaran kepada rakyat bahawa BN mesti ditumbangkan dan digantikan dengan sebuah kerajaan baru yang boleh membela dan memperjuangkan rakyat," katanya ketika berucap pada Siri Jelajah Penerangan 1MDB di Stadium Mini Sabak Bernam, di sini, malam tadi.

Bekas timbalan perdana menteri itu berkata, sudah tiba masanya parti pembangkang mewujudkan satu barisan baharu yang bukan saja menggantikan BN, tetapi berusaha meneruskan perjuangan supaya Malaysia menjadi sebuah negara maju dan berjaya serta rakyat mendapat pembelaan dengan adil dan saksama.

"Mungkin ada pihak yang menyebutkan ia Barisan Bersatu atau pun Barisan Rakyat…tidak kira apa nama sekalipun, tetapi muafakat yang hendak kita jalin ini, mestilah muafakat yang kekal supaya kerjasama dapat kita teruskan untuk sepanjang masa," katanya.

Muhyiddin turut mendedahkan sebelum beliau memutuskan untuk menubuhkan Bersatu beliau telah berbincang dengan ramai rakan-rakannya dalam Pakatan Harapan, Pas dan lain-lain parti.

"Mereka menyambut baik tentang penubuhan Bersatu. Saya melihat waktu saya ke Kelantan baru-baru ini, sambutan yang agak luar biasa…ini bermakna, mereka sedang menunggu–nunggu dengan penubuhan Bersatu ini," katanya.

Muhyiddin berkata, dalam kajian beliau, terdapat 67 kerusi terumbang-ambing yang sekarang ini di bawah BN.

"Dalam simulasi yang telah pun dibuat pakar-pakar yang saya lantik, mereka mengatakan kalau ada empat peratus sahaja kerusi ini pusing, maka 45 kerusi ini akan jatuh dan sebahagian besarnya kerusi yang dimiliki BN," katanya.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...