TERKINI :

Sunday, September 4, 2016

Mahfuz: Kenyataan KPN dalam isu MO1 pelik

Mahfuz Omar

SHAH ALAM – Tindakan Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Khalid Abu Bakar yang menyifatkan dakwaan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Abdul Rahman Dahlan dalam isu Malaysian Official 1 (MO1) sebagai kenyataan politik adalah sesuatu yang sangat menghairankan.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar berkata, Polis DiRaja Malaysia (PDRM) sebaliknya perlu mengambil langkah menyiasat tentang dakwaan tersebut memandangkan nama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kini dikaitkan dengan MO1.

"Sesuatu yang sangat menghairankan 1Malaysia bila menyatakan polis tidak mahu campur tangan berhubung dengan dakwaan Abdul Rahman Menteri yang Najib adalah MO1 dalam saman sivil  Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat berkaitan 1MDB.

"Lebih pelik apabila Khalid menganggap dakwaan tersebut sebagai kenyataan politik," katanya dalam kenyataan hari ini.

Pada 1 September lalu, Abdul Rahman menjelaskan semula kenyataannya kepada BBC News, berhubung isu MO1.

[ARTIKEL BERKAITAN: Rahman Dahlan perjelas kenyataannya dalam BBC]

Katanya, walaupun istilah MO1 yang digunakan oleh DOJ merujuk kepada Perdana Menteri namun itu tidak bermakna Najib bersalah.

Menurutnya, ramai lagi yang dirujuk oleh DOJ, bagaimanapun, tiada seorang pun termasuk MO1 dinamakan sebagai subjek penyiasatan.

Sementara itu, kelmarin Khalid mengeluarkan kenyataan berkata, pihaknya tidak campur tangan berhubung dakwaan seorang menteri kononnya Najib merupakan individu yang dinamakan sebagai Malaysian Official 1 dalam saman sivil yang dikemukakan DOJ Amerika Syarikat (AS) berkaitan penyelewengan dana 1MDB.

[ARTIKEL BERKAITAN: PDRM tidak campur tangan isu Malaysian Official 1]

Khalid berkata, apa juga tindakan mahkamah yang dibuat di AS adalah tindakan sivil dan pihaknya tidak akan campur tangan dalam kenyataan politik tersebut.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...