TERKINI :

Thursday, September 8, 2016

Maaf Pengkritik... Tiada Tempat untuk mu dalam Pas

Sesiapa sahaja yang mengkritik pimpinan Pas akan dicop sebagai pengkhianat, munafiq, barua, broker dan sebagainya dalam Pas. Pimpinan atasan dikira sebagai sempurna. Keputusan dibuat oleh pimpinan tidak layak dipertikaikan oleh sesiapa walaupun ianya langsung tidak boleh diterima oleh logik akal.

Pandangan Presiden dikira keputusan syura Pas walaupun tidak dibawa kedalam mana-mana mesyuarat. Pembentangan RUU 355 oleh TG Presiden adalah contoh bagaimana keputusan individu Presiden yang menghantar usul RUU 355 terlebih dahulu tanpa mendapat mandat keputusan mesyuarat parti.

Akibatnya seluruh jentera parti terpaksa digerakkan untuk membetulkan tindakan seorang pemimpin yang tidak ikut kaedah dan amalan syura jemaah. Pengkritik dilabel dengan gelaran yang amat tidak pernah difikirkan sanggup dilontar oleh sebuah gerakan Islam. Kafir, munafiq, pengkhianat adalah panggilan biasa yang diratib dalam setiap ceramah kepada pengkritik Presiden atau parti.

Ketiadaan alMarhum TGNA menjadikan pimpinan Pas bermaharaja lela untuk mengadakan pertemuan demi pertemuan dengan pimpinan Umno-BN.

Pimpinan atasan tidak lagi memperdulikan sensitiviti pimpinan bawahan yang setiap masa bertarung dengan Umno. Imej mesra Umno-Bn lebih menonjol apabila tiada serangan Pas dalam isu 1mdb yang riuh rendah dibincangkan oleh rakyat marhaian dan media massa.

Suasana 'manggok' dan ego ini berjangkit kepada kepimpinan kerajaan Kelantan. MB dan Exco pun tidak boleh ditegur walaupun jawatan mereka adalah wakil rakyat yang dipilih untuk mentadbir dan mengurus kepentingan rakyat keseluruhannya.

Apa sahaja isu berbangkit dianggap hendak menjatuhkan kerajaan Islam yang diasaskan TGNA. Sedangkan pentadbiran sekarang jauh sangat berbeza.

MB telah tersasar jauh dari garis panduan pemerintahan yang ditinggalkan oleh alMarhum TGNA. Pembangunan Kampung Laut Satu sebagai contohnya bukti jelas kelemahan perancangan dan pentadbiran Dato Mad.

Sesuatu yang tidak boleh diterima, pengambilan tanah asal penduduk yang akan dirobohkan bagi tujuan dibangunkan Masjid Kampung  Laut yang asal yang juga terpaksa diroboh di lokasinya di Nilam Puri sekarang. Menyedihkan pandangan ketua cawangan Pas setempat yang veteren tidak diambil kira bahkan dicop pula sebagai penyokong parti Amanah.

Tidak hairanlah apa yang telah terjadi kepada Dato Husam Musa yang menjadi mangsa kepada sikap ego pimpinan Pas sekarang yang telah dipecat kerana kelantangannya mengkritik kepimpinan dan kelemahan pentadbiran kerajaan negeri sekarang termasuk sikap bermewah-mewahan pimpinan kerajaan negeri sekarang.

Apa lagi yang hendak diharapkan kepada pimpinan parti dan  kerajaan negeri sekarang. Kalau pimpinan dan ahli parti sendiri tidak dibenarkan mengkritik, akan tiba masanya rakyat sendiri yang akan buat teguran dalam kertas undi. Pada masa tersebut tiada guna penyesalan...nasi sudah jadi bubur.

Hj Wan Azlan
Kota Bharu

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...