TERKINI :

Sunday, September 4, 2016

Kisah filem Madu Tiga dan Keegoan Parti Pembangkang

Filem-filem P.Ramlee memang penuh dengan pengajaran, tauladan, dan kritikan sinis. Apa yang di tunjukkan dalam filem Madu Tiga ini adalah isteri-isteri Jamil ini bersatu tenaga bergabung memecah tembelang dan sekali gus memberi pengajaran pada Jamil supaya jangan mempermainkan perasaan wanita.

Pada mulanya, isteri-isteri Jamil ini tidak bersatu dan bergaduh sesama sendiri. Keadaan ini membuatkan Jamil terus bebas menipu kiri dan kanan dengan pelbagai cara, strategi & taktik. Sikap isteri-isteri beliau ini yang penuh ego dan pentingkan diri sendiri tanpa menghiraukan kesannya telah menyebabkan kerugian pada diri sendiri dan ia memberi kelebihan kepada Jamil yang licik itu.

Pada babak akhir dalam filem Madu Tiga ini menunjukkan sikap isteri ketiga Jamil, iaitu Rohani lakonan Sarimah yang mengatakan untuk apa kita bergaduh ? Yang salah adalah Jamil, bukan kita.

Maka ketiga-tiga isteri Jamil itu mula bersahabat dan berpakat antara satu sama lain mengetepikan perasaan ego dan perbezaan masing-masing, menyebabkan Jamil akhirnya terperangkap akibat pembohongan yang dilakukannya selama ini.

Berikut apa yang telah ditunjukkan oleh P.Ramlee maka mestilah ia dijadikan contoh kepada parti-parti pembangkang yang mestilah & perlulah bergabung tenaga, bersatu, dan berpakat supaya mudah menumpaskan kezaliman BN yang sifatnya seperti Jamil, kaki temberang !.

Walaupun kamu semua ada perbezaan dan rasa tidak puas hati antara kamu, walaupun betapa peritnya rasa dihati seperti mana isteri-isteri Jamil, lupakanlah kisah lalu, lupakanlah ego masing-masing, abaikanlah perkara-perkara remeh dan carilah titik persamaan demi selamatkan Malaysia.

Kamu semua sudah tahu apa kesannya jika parti-parti pembangkang bersengketa diantara satu sama lain, hanya kerugian dan pengabaian hak-hak rakyat.

Apabila parti pembangkang bergabung tenaga, bersatu, dan berpakat maka kelicikan 'Jamil' dapat ditundukkan seperti mana pengakhiran filem Madu Tiga tersebut. Sama rata, sama rasa.

MOHD AZIM,
seorang marhaen yang memerhati.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...