TERKINI :

Thursday, September 29, 2016

Kenapa penculikan masih berlalu di Sabah w/pun berbuih mulut sudah bercakapnya

BERBUIH MULUT SUDAH

" BERBUIH mulutku sudah bercakap di parlimen tapi kes culik tetap juga berlaku tidak henti2 dan asyik minta wang tebusan saja. Sampai bila Sabahan terutama yang tinggal di Pantai Timur hidup tidak aman dan  tidak ketakutan?" Katanya DS Shafie Apdal ketika menghubungi saya sebentar.

Perkara yang dinyatakan sudah berulang kali diperkatakan di sana sini tetapi yang berkenaan seolah tidak peduli dan kelihatan masuk telinga kanan dan keluar telinga kiria atau barangkali sang menterinya tuli atau buta mata.

" Di Kota Kinabalu ada kem tentera sedang di Kota Kinabalu tidaklah seteruk di Pantai Timur dan sepatut tempatkan sedikit tentera di Sandakan, Lahad Datu atau Tawau yang fungsinya menjaga perairan di sana " Katanya lagi.

Soal di Labuan juga disentuh dan di Labuan tiada musuh2 dan tidak ada kes penculikan dan sepatut lagi diutamakan kawasan pantai timur dan hantarlah sebanyak mungkin helikopter menjaga keamanan di sekitar perairan pantai timur.

Musa Aman selaku pengerusi keselamatan Sabah jelas gagal menjalankan tugasnya dan perlu diadakan satu cara lain agar rakyat Sabah di Pantai Timur tidaklah hidup dalam ketakutan.

" nelayan2 di Lahad Datu, Sandakan dan Tawau serta Semporna dalam keadaan ketakutan untuk turun ke laut menangkap ikan buat rezeki mereka dan sampai bila ketakutan semacam ini terus berlarutan?" Tanya DS Shafie lagi.

Yang kita tahu bila saja ada penculikan, maka jawatankuasa khas di Sabah terus bermesyuarat dan menteri yang bertanggungjawab mengeluarkan kenyataan konon Sabah terkawal dan aman.

" Siapa saja yang aman? tentunya Datuk Musa Aman lagi tahu hal ini dan sejauh mana tindakan itu semuanya kuasa Sabah dan Ketua menteri secara tak langsung bertanggungjawabnya " Kata DS Shafie lagi.

DS Shafie menjelaskan kasus yang dimaksudkan menyebabkan mulutnya berbuih2 mengatakan di kabinet dulu termasuk di parlimen tetapi hingga sekarang tidak ada penyelesaian yang boleh meyakinan orang Sabah.

Rakyat Sabah fikirlah!
Sabah Ubah
Sabahans for Sabah

ISMAILY BUNGSU
28 September, 2016
3:00pm

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...