TERKINI :

Saturday, September 3, 2016

Amanah tanya Rahman Dahlan: Kamu cuba bohong siapa?

PETALING JAYA: Pengarah Strategi Amanah Dr Dzulkefly Ahmad mengajar Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Abdul Rahman Dahlan, yang bertegas perdana menteri tidak dibabitkan dalam siasatan Amerika Syarikat keatas 1MDB.

"Rahman cuba bohong siapa dan sampai bila mahu pertahan yang tidak dapat dipertahankan?" soal Dzulkefly.

Beliau menjawab hujah Rahman yang mengatakan Datuk Seri Najib Razak tidak dinamakan dalam dokumen berkenaan 1MDB terbitan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) Julai lalu kerana presiden Umno itu bukan dalam kalangan yang disiasat.

Perkara itu susulan kenyataannya kepada BBC yang mengatakan MO1 yang dimaksudkan DoJ adalah Najib dan tidak boleh dinafikan.

Namun Dzulkefly mengetengahkan prinsip yang diguna pakai dalam sistem perundangan AS yang dikenali sebagai "In Rem".

"Mereka yang faham perundangan AS akan mengesahkan 'In Rem' adalah 'prosiding yang tidak mengendahkan pemilik harta (disini merujuk kepada 1MDB) sebaliknya menentukan siapa pemunya hak yang muktamad keatas harta itu.

(a proceeding that takes no notice of the owner of the property but determines rights in the property that are conclusive against all the world)

'In rem sekadar memaklumkan pihak yang mempunyai kepentingan dalam harta atau aset yang dirampas, supaya mereka boleh mengemukakan tuntutan masing-masing ke mahkamah, oleh yang demikian mereka namakan 'Red Granite Pictures, Inc dan defendan lain," katanya, merujuk kepada syarikat yang diterajui anak tiri Najib – Riza Aziz – yang didakwa DoJ terbabit dalam penggelapan wang berbilion ringgit daripada dana milik syarikat milik kerajaan.

Oleh itu, kata Dzulkefly, Najib tidak dinamakan kerana beliau dianggap bukan pemilik aset yang mahu dirampas itu.

"Atau Rahman cuba menyampaikan sesuatu," tambahnya.

Beliau juga mahu menyorot perhatian Rahman kepada satu lagi terma yang digunakan pendakwaraya AS iaitu "18 U.S.C", atau Title 18 of the United States Code, iaitu kanun jenayah dan keseksaan pemerintah persekutuan Amerika Syarikat.

"Ia menangani prosedur jenayah dan jenayah peringkat persekutuan. Rahman tidak perlu diingatkan pertamanya tidak ada asas untuk menyita aset sekiranya tidak ada salahlaku.

"Sebenarnya isu yang perlu Rahman pertimbangkan secara berhemah samada perlu membetulkan kenyataannya sebelum ini iaitu 'PM tidak perlu bertanggungjawab keatas masalah syarikat milik kerajaan'," kata Dzulkefly.

Menurutnya, siasatan jelas menunjukkan asal wang yang disalurkan ke akaun bank peribadi Najib.

"Lupakan semua dongeng penderma RM2.6 bilion dari Arab Saudi itu! Itu semua ilusi. Membiarkan 1MDB terjerumus dalam penjarahan dan pengubahan wang sepanjang lima tahun (2009-2014), ketika Najib menerajuinya dan kononnya mendapat manfaat daripada transaksi itu, memang menyebabkan negara mendapat nama yang buruk," kata Dzulkefly.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...