TERKINI :

Saturday, September 10, 2016

Alor Setar - Bekas penjaga gol Harimau Malaya meninggal dunia

‎Bekas penjaga gol Harimau Malaya meninggal dunia

Yusoff ketika menerima kunjungan Setiausaha Agung Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd Amin, Naib Presiden Persatuan Bolasepak Kedah (KFA), Datuk Jeffery Low Hang Chow dan Setiausaha Kehormat KFA, Datuk Aminuddin Omar di kediamannya pada Mac lalu. - Foto Sinar Harian

BEKAS penjaga gol bola sepak kebangsaan, Datuk Yusoff Bakar, 81 menghembuskan nafas terakhirnya di Hospital Sultanah Bahiyah akibat masalah buah pinggang kira-kira jam 6.20 petang semalam.

Menantunya, Badri Mohd Saaid berkata, urusan pengkebumian akan dilakukan di rumahnya di Taman Rakyat, dekat sini dan disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Al Bukahry Alor Setar.

Yusoff Lebih dikenali dengan gelaran 'Iron Gate' pada zaman kegemilangannya sekitar tahun hujung 50-an dan awal 60-an.

Yusof merupakan bekas Pengarah Penjara Alor Setar bersara pada tahun 1990 mewakili negara di Sukan SEAP 1959 di Bangkok, 1961 (Rangoon) dan terpilih sebagai Pemain Terbaik di Kejohanan Hari Kemerdekaan Vietnam 1961 bagi anugerah pemain terbaik di Asia Tenggara.

Bekas pemain seangkatan dengan Allahyarham Tan Sri Ghani Minhat ini berjaya memenangi 10 cap perlawanan antarabangsa bersama Malaysia antaranya menentang Indonesia, Myanmar, Thailand, Hong Kong dan Jepun.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...