TERKINI :

Saturday, August 13, 2016

Tanpa ANWAR politik Malaysia tiada gelombang

TANPA ANWAR POLITIK MALAYSIA TIADA GELOMBANG

UNTUK merubah landskap politik Malaysia. Kita harus sedar ia misti ada kocakan. Kocakan akan mengalumkan gelombang. Tanpa gelombang ombak tidak membedal pantai. Jika pantai tidak dibedal, pasirnya tidak akan berubah. Tanpa apa-apa perubahan ia tidak membawa apa-apa momentum. Tanpa momentum percayalah landskap politik Malaysia akan terus menjadi milik penguasaan UMNO-BN.

Sesatunya ikon politik negara yang boleh mencetuskan momentum sekaligus manpu merubah landskap politik tidak lain dan tidak bukan susuknya bernama Anwar Ibrahim. Ikon politik besar di rantau Asia malah populariti dan karismatiknya merentasi sempadan dunia antarabangsa.

Jika pembangkang benar-benar inginkan satu peralihan kuasa politik baru yang diimpikan, tidak akan terzahir tanpa Anwar sebagai ikon pencetusnya. Anwar insan yang berjiwa kukuh dan teguh, sekaligus memiliki sifat-sifat keberanian yang kental, keunggulan daya tahan yang kuat jika dibandingkan tiada ada satu nama-nama tokoh politik besar yang ada di negara kita dewasa ini. Keberanian Anwar diakui semua, dalam negara dan juga di dunia antarabangsa. Kehebatan beliau sukar ditandingi.

Tokoh-tokoh politik negara seperti Najib Tun Razak, Hj Abdul Awang, Lim Kit Siang, Tun Mahathir sukar ,menandingi dan menepis kelebihan wibawa pengaruh Anwar dalam kancah politik negara.

Tanpa Anwar di persada politik Tanahair. Iklim politik suhunya sentiasa menurun, sejuk dan suram. Ombak tidak mengalum. Tanpa alunan ombak tsunami tidak mungkin akan berlaku. Tanpa tsunami membelasah tebingan pantai. Pepasir tidak berubah ke mana-mana.

Negara tanpa ikon pemimpin politik yang berani,menjadikan rakyat berjiwa penakut. Tanpa pemimpin politik kental tidak berganjak di barisan hadapan, rakyat akan undur melangkah terus ke belakang.

Mengenali Anwar satu dalam sejuta rakyat, pencarian dan penantian kita amatlah sukar. Bersabarlah Anwar ,rakyat tetap menanti tuan. Pintu penjara tidak akan terbuka dan terkopok dengan sendiri. Mendekam rasa hari demi hari. Kami dari luar juga hiba  jiwa kacau tidak pernah merasa erti rahmat makna kemerdekaan.

Dari teratak cabuk, melalui teropong buruk meneropong politik jalanan dari jauh.

J. Jamaluddin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...