TERKINI :

Saturday, August 27, 2016

Saman 1MDB: Amanah sokong surat perkenan sokongan AgongKUALA LUMPUR - ‎Ahli-ahli Parlimen Parti Amanah bakal menandatangani satu surat bertujuan meminta perkenan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah bagi menyokong tindakan Datuk Husam Musa dan Matthias Cheng meminta aset 1MDB di kembalikan.

Pengarah Komunikasi Amanah, Khalid Abdul Samad‎ berkata, dengan cara itu mereka berharap tindakan tersebut akan memberi lebih legitemasi ke atas usaha mereka berdua.

‎"Husam dan Matthias Cheng meletakan mereka sebagai mewakili rakyat Malaysia untuk menuntuk hak di mahkamah.‎

"Jadi dalam hal ini surat sudah kita siapkan, dengan meminta YDPA memperkukuhkan kedudukan dan tindakan yang diambil oleh mereka berdua," katanya dalam satu sidang medianya di Ibu Pejabat Amanah, di sini hari ini.

Ahli Parlimen Amanah terdiri daripada enam orang iaitu dari Shah Alam, Khalid Samad; Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa Parit Buntar; Dr Mariah Mahmud Kota Raja; Dr Hatta Ramli Kuala Krai; Hanipa Maidin Sepang, dan Raja Kamarul Bahrin Kuala Terengganu.

Matthias, seorang peguam yang juga bekas setiausaha politik kepada Tun Dr Mahathir Mohamad dan Husam Musa, bekas naib presiden Pas menfailkan saman di mahkamah Daerah Amerika Syarikat (AS) di New York pada selasa, menurut The Hollywood Reporter.

Pihak yang dinamakan sebagai defendan dalam saman itu ialah Red Granite Pictures yang menerbitkan filem Wolf of Wall Street, syarikat yang diasaskan bersama Christopher Joey McFarland, dikatakan kawan kepada Riza Aziz.

Bank pelaburan Goldman Sach turut dinamakan bersama bekas pengurus banknya Timothy Leissner, yang mengatur bon dengan nilai berbilion dolar kepada 1MDB, Timothy didakwa mengambil sogokan dalam bentuk komisen.

Turut dinamakan ialah pengurus perniagaan Riza, Debra Whelan Johnson dan syarikatnya. Mereka dituduh menguruskan wang Riza dengan pengetahuan ia diselewengkan.

Menurut dokumen mahkamah, Matthias dan Husam mendakwa semua defenden sedar menggunakan wang yang dicuri daripada 1MDB untuk kepentingan peribadi masing-masing, termasuk menganjurkan parti untuk bintang Hollywood Leonardo DiCaprio.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...