TERKINI :

Saturday, August 27, 2016

PAS..Era Politik Berputar Angin Terbalik Arus.

Jamaludin Jamalu

PERKEMBANGAN politik pas mutakhir dilihat semacam adanya sesatu keganjilan. Sikap keganjilan yang diperlihatkan pas itu cukup menyeronokan umno-bn. Semenjak tertubuhnya pada tahun 1951 hinggalah ketitik muktamar ke 61 di Kuala Selangor pas mula bertukar angin.

Partai islam itu sebelum ini dilihat agak shadid(keras) dan agresif terhadap lawan politik mereka. Pantang saja bila bertembung dengan musuh tradisi mereka(umno), pas tidak mahu mengalah untuk berlawan. Cuma tidak pernah menang di gelanggang pertandingan.

Muktamar ke 61, pas bertukar wajah. Perjuangan baru pas tidak lagi melawan arus sebaliknya bertukar angin. Pas kini menjadi lunak dengan musuh tradisinya.

Era politik pas bertukar dan terbalik arus. Ia dilihat oleh public oponion satu langkah daripada menifestasi keganjilan yang mengelirukan? Di balik keganjilan semacam zahirnya sesatu rahsia tersembunyi yang perlu diperhalusi.

Dramatik sekali pas dan perubahannya dewasa ini. Putaran hala tuju perjuangan dari sudut mekanisme dan susun atur strategi politik partai islam itu terpusing arus ke 360 darjah kebelakang berlawan putaran alam. Kenapa kepelikan dan keganjilan ini seharusnya boleh terjadi.........? Ia amat sukar untuk diterjemahkan di arena berpolitik terkini.

Pas semakin longlai, kini bertindak memunggah semua kazanah cabaran nan lampau. Pasca baru pas tidak lagi tercabar dan dicabar. Jiwa mesra dengan musuh tradisi diolah mendayu-dayu  dengan alunan bahasa melunakkan sekali. Period sekarang ia mula menghantarkan mesej anjal untuk semua mereka yang setia beristiqamah sepanjang masa:-

1)  Politik itu bukan pemberontakan, bukan juga maknanya menyerang tetapi politik menerang.

2)  Berlawan tiada berhasrat semata-mata untuk tujuan mengejar kejayaan dan mencetak kemenangan, sebaliknya ia sekadar mengharapkan redha Tuhan. Menolak kemenangan jika Tuhan tidak redha. Biar ditimpa kekalahan berpanjangan hingga ke 1000 tahun pas akan tetap terus berjuang.

3)  Menafikan politik berdemonstrasi kerana ia merugikan pas sebaliknya menguntungkan pihak-pihak lain.

4)  Berpilihanraya tidak mengharapkan apa-apa kemenangan memadai sekadar jika dibenarkan menjadi agen penasihat.

5)  Memulakan politik wajar " Bekerjasama itu bukan maknanya bergabung mesra" Jika ditakdirkan kemesraan bergabung itu terjadi realitinya masa sahaja yang menentukan tarikhnya.

Mencukupi deklarasi ringkas ungkapan pendirian sikap pas yang kini terbalik arus berputar angin. Mudah-mudahan masa depan politik mereka tidak terunjur jauh tertinggal kebelakang.

Istiqamahlah dan redhoilah hingga mencapai kejayaan.

Wasalam buat sahabat-sahabat dan rakan taulan seperjuangan.

Dari minda teratak Cabuk meneropong dunia orang berpolitik dari jarak jauh dihujung pendalaman.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...