TERKINI :

Monday, August 29, 2016

Melalui 3 fasa Melayu dalam Politik Pas dari era Tg Nik Aziz, Ust Fadhil Noor dan kini......!!!!

KATA-KATA ORANG POLITIK TIDAK PERNAH DI KOTA

DI ERA tahun-tahun 1980an pas cukup kuat sekali menentang semangat nasionalisme. Kebetulannya umno mendokong perjuangan kebangsaan Melayu. Saya masih ingat lagi diketika sering mengekori penceramah-penceramah pas di merata-rata.

Terutama sekali mengekori Dato Fadzil Noor dan Hj Hadi Awang. Banyak rakaman keset-keset penentangan pas terhadap nasionalisme Melayu yang menjadi agenda perjuangan umno itu masih disimpan hingga hari ini.

Pas menentang semangat kebangsaan Melayu sebaliknya memperkenalkan perjuangan islam internasional. Islam kesawarjagatan. Penentangan pas terhadap semangat kebangsaan melayu waktu itu sehingga sanggup melabelkan umno yang mempertahankan nasionalisme melayu itu sebagai Assabiah.

Maka dicungkillah ayat-ayat power antaranya kata rasullah "Bukan dari kalangan umatku bagi mereka-mereka yang memperjuangkan Assabiah(Nasionalisme bangsa), bukan dari kalangan umatku yang mempertahankan Assabiah(Nasionalisme bangsa) dan bukan dari umatku kerana mati mereka mempertahankan Assabiah (Nasionalisme bangsa).

Namun, bagi Ustaz Fadzil Noor terdapat sedikit kelonggaran dalam hujahan beliau. Kata UFN tidak salah cinta kepada bangsa yang terdekat, kerana Rasullah pun sayang dan cintai bangsanya iaitu bangsa Arab. Sebaliknya yang direject dan ditolok cumalah kefahaman yang berteraskan ideologi bangsa yang akhirnya ia melonjak kepada penentangan terhadap islam itu sendiri.

Justeru itu apabila Ketua Penerangan Pemuda PAS,Ahmad Fadhli Shaari mengutarakan hujah beliau bahawa dasar islam membenarkan pembelaan terhadap bangsa ia apakah menepati pandangan UFN. Dan apakah agenda perjuangan bangsa yang dipelopori umno dikatakan Assabiah pula itu benar waktu dulu dan salah pula dihari ini.

Selepas melalui di tiga dasawarsa dan bertukar arah tuju ke politik bekerjasama. Kita rata-ratanya lupa lontaran kata-kata di zaman lampau. Apatah lagi adik-adik diketika itu baru memasuki disekolah darjah satu dan kini dipilih memimpin pas kurang sekali didedahkan dengan sumber-sumber seperti ini.............

Bagaimana adik-adik ku..........

Jamaludin Jamalu

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...