TERKINI :

Friday, August 26, 2016

Kenapa Mantan Timbalan Menteri Besar Kelantan dan Mantan Setiausaha Agung PAS boleh memiliki tanah sedemikian banyak di Kelantan?

MINTA PERJELASAN KENAPA BEKAS TIMBALAN MENTERI BESAR KELANTAN DAN BEKAS SU AGUNG PAS BOLEH MEMILIKI TANAH YANG BANYAK DI KELANTAN?

RINGKASAN FAKTA BERKAITAN GALERI TANI SDN BHD - YDP PAS RANTAU PANJANG SAMAN SYARIKAT PAS?

Yang dipersoalkan Dato Husam Musa.

* Aktiviti Syarikat Tanam NENAS

• Baki tanah selepas dijual: 80.0859 Ekar Lot PT 1763 Mukim Apam Jajahan Pasir Mas, selepas dijual kepada PKIN dengan nilai BELASAN JUTA.

• Pemegang Share:

~ Keluarga Wan Othman: 50% - RM500,000

~ Dato Ab Halim: 33% - RM330,000

~ Dato Mustafa @ Hassan Ali: 17% - RM170,000

• Senarai BOD Latest:

~ Dato Ab. Halim Ab. Rahman
~ Mohd Noor Mohd Zin
~ Mohd Izani Che Hassan
~ Muhammad Ashraf Ahmad

• Senarai BOD awal ditubuhkan:

~ Abdul Fatah Haron
~ Dato Mustafa @ Hassan Ali
~ Mohd Noor Mat Zin
~ Wan Othman Wan Yusoff

* Ringkasan daripada persoalan Dato Husam Musa, apabila Ustaz Mokhtar Senik mempertikaikan tapak Bangunan Dun Salor yang bukannya milik Pas.

Minta Ustaz Mokhtar Senik bersuara, kenapa Mantan Timbalan Menteri Besar Kelantan dan Mantan Setiausaha Agung PAS boleh memiliki tanah sedemikian banyak di Kelantan?

Sedangkan beliau orang Terengganu?

Minta jasa baik beliau angkat ke atasan untuk didedahkan, apa isu sebenarnya saman ke tahap saman menyaman ni? Ke akan senyap bila kena batang hidung sendiri?

Terima kasih.

Syam Ghaz

IKUTI PENJELASAN LANJUT DATO HUSAM MUSA

YDP Rantau Panjang saman syarikat Pas?

Pagi ini saya di Mahkamah Tinggi KB - untuk menyambung keterangan sebagai saksi dlm kes saman oleh kontraktor Lebuh Raya Rakyat KB-KK ke atas anak syarikat Kerajaan Kelantan.

Kerana memberi keterangan di mahkamah ini sebelum ini, saya dituduh memberikan keterangan  secara bias, berniat serong dan mensabotaj Kerajaan Negeri - sampai membawa kepada pemecatan saya.

'Mahkamah' parti telah mencampuri Mahkmah keadilan?

Saya bercadang memaklumkan perkara ini kepada YA Hakim.

YA Hakim, atas sesuatu urusan, menangguhkan pendengaran kepada jam 3 petang ini.

Sementara kes ini didengar pagi ini, Mahkamah yang sama mendengar dua kes yang tidak kurang menarik.

Satu, kes YDP Pas Rantau Panjang, Abe Tah memfailkan injunksi ke atas syarikat Galeri Tani yang memilik sekeping tanah di Rantau Panjang.

Seingat saya, antara pemilik Galeri Tani ialah Dato Abdul Halim A Rahman, bekas TMB Kelantan dan Dato Mustafa Ali, bekas SUA Pas.

Saya tidak berapa arif bagaimana dua orang kuat Pas itu boleh memiliki tanah baki dari apa yang telah dijual yg keluasannya masih ratusan ekar.

Katanya, tanah itu milik peribadi dan bukan milik Pas.

Bagaimana orang Terengganu boleh mendapatkan tanah di Kelantan?

Dari mana mereka mendapat wang membeli tanah seluas itu?

Bagaimana sebahagian tanah menjadi milik parti dan sebahagian lagi tanah di tempat yang sama menjadi milik individu yang ada kaitan dengan parti?

Kalau Mokhtar Senik memeningkan diri dengan pejabat Adun Salor yang sememang dari asal lagi milik persendirian bekas Adun Semangat 46, mungkin elok ditanya kedudukan Galeri Tani yang nilainya lebih mahal.

Adakah Pas akan memecat Abe Tah kerana mendakwa orang kuat Pas?

Kedua, kes KPK menyaman kontraktornya sejumlah RM juta. Kontraktor berkenaan menyaman balas KPK atas dakwaan gagal membayar kerja-kerja kontrak berjumlah RM 12 juta.

YA Hakim mengarahkan mediasi dibuat atas tawaran pihak kontraktor untuk menyelesaikan secara rundingan dengan membayar RM 5 juta kepada mereka.

Kes akan didengar pada tarikh yang lain sementara mediasi berjalan.

Andai tuntutan menyebelahi kontraktor, sekali lagi dana Kompleks Perkayuan Kelantan menjadi kempis atas isu-isu pentadbiran yang kurang cermat.

Sekian dulu laporan saya dari Mahkamah Tinggi KB - 11.30 pagi, 13 Julai 2016.

Husam Musa

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...