TERKINI :

Friday, August 12, 2016

'Jika BERSATU rasis, boleh saya masuk MCA, MIC?'

Syed Saddiq Abdul Rahman membangkitkan sama ada beliau boleh menyertai MCA dan MIC selepas parti-parti itu menuduh Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) sebagai perkauman.

Bekas juara debat Asia itu antara jawatankuasa penaja BERSATU yang didaftarkan di Pendaftar Pertubuhan (ROS) di Putrajaya pada Selasa.

“Umno memperalatkan MCA dan MIC yang tidak berfungsi dan tidak berkuasa untuk mengaitkan parti ini rasis kerana berasaskan kaum.

“Saya hendak tanya MIC dan MCA, bolehkah saya sebagai orang Melayu, masuk parti kamu?” soalnya dalam kenyataan hari ini.

Syed Saddiq mempertahankan pendirian BERSATU bahawa ia tidak sepenuhnya berasaskan kaum kerana parti untuk bumiputera itu juga menerima anggota bersekutu bukan bumiputera.

Beliau membangkitkan cadangan Ketua Pemuda MCA Chong Sin Woon berkaitan mekasnisme sama dua bulan lalu demi menjadikan parti itu lebih rencam kaum, tetapi BERSATU telah mendahuluinya.

“Kami yang buat dulu. Mereka (MCA) cakap tidak serupa bikin. Jangan lupa, perlembagaan (parti) kami berasaskan reformasi dan kita melihat ke arah gabungan dengan parti-parti pembangkang lain.

“Saya secara peribadi cabar MCA dan MIC melakukan tindakan sama jika mereka benar-benar ambil berat berkaitan peralihan perlahan-lahan untuk keluar daripada politik berasaskan kaum.

“MCA sudah cadangkannya. Kotakan kata-kata,” katanya.

Bekas timbalan presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam secara rasmi mendaftarkan BERSATU untuk menyaingi wadah politik lamanya Umno.

ROS akan membuat keputusan sama ada meluluskan pendaftaran itu.

Setakat ini, Umno menentang penggunaan nama BERSATU atas alasan ia sering digunakan dan mendatangkan kekeliruan masyarakat.

Pemimpin-pemimpin BERSATU mungkin mengambil alih parti sedia ada jika pendaftaran mereka ditolak.

SINAR HARIAN

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...