TERKINI :

Tuesday, July 12, 2016

Timb Pengerusi PAC: Biar polis siasat kesahihan laporan Sarawak Report

SHAH ALAM – Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), Dr Tan Seng Giaw menyerahkan kepada pihak berkuasa mengenai siasatan kandungan laporan Ketua Audit Negara mengenai 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) yang disiarkan portal berpangkalan di London, Sarawak Report.

Beliau berharap siasatan itu kelak akan membawa keadilan berhubung kesahihan sebahagian kandungan laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB.

“Sekarang Polis Diraja Malaysia (PDRM) sedang menyiasat sumber laporan Sarawak Report. Kita pun tidak tahu sama ada sahih atau tidak laporan itu.

"Justeru, kita berharap wujudnya kedaulatan undang-undang ,” katanya.

Sebelum ini, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata beliau akan berbincang dengan Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang bagi memastikan sama ada benar atau tidak dokumen itu yang terdapat dalam laporan Audit Negara dan diklasifikasikan sebagai Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Menurut Seng Giaw, laporan Ketua Audit Negara kebiasaannya akan diumumkan.

Bagaimanapun, beliau percaya, ada pihak yang berusaha untuk mendapatkan laporan terbabit, meskipun belum disiarkan oleh Ketua Audit Negara.

Sementara itu, Pengerusi PAC, Datuk Hasan Arifin ketika dihubungi,  enggan mengulas lanjut mengenai pendedahan tersebut.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...