TERKINI :

Saturday, July 23, 2016

Kenapa dengan SELENA GOMEZ begitu keras tapi dengan NAJIB RAZAK sebegitu lembut..!!!??

Zolkharnain Abidin Al-Abyadhi


1. Apabila aku mengkritik pemuda Pas dlm isu Minah Selena, bukan bermakna aku merestui mungkar. Isu konsert bukan isu spt buang sampah merata-rata, isu pesta arak terbuka atau beromen di khalayak umum yg secara jelas adalah merosakkan. Isu konsert adalah isu hiburan yg menjadi sebahagian drpd rutin kehidupan manusia normal.
2. Hukum asal hiburan adalah harus. Ia tidak boleh diharamkan sepenuhnya. Apa yang boleh ialah, membuat peraturan seketat yg patut utk mengelak berlaku kerosakan (mafsadah) misalnya penyalahgunaan dadah, zina, minum arak dan sebagainya. Manusia boleh berhibur bahkan berkonsert selagi tidak merosakkan agama, nyawa, maruah, harta, akal dan keturunan.

3. Dalam negara pelbagai selera spt Malaysia, untuk membina negara yg selesa dan harmoni, kepelbagaian selera itu tidak boleh disekat sepenuhnya. Raikan keperluan selera itu asalkan tidak merosakkan. Nabi membenarkan nyanyian dan hiburan sempena perkahwinan, hariraya bahkan orang Madinah menyanyi ketika menyambut ketibaan baginda ke Madinah.

4. Benarkan Minah Selena menyanyi dgn pakaian sesuai, lagu yg sesuai dan gaya persembahan yg sesuai. Kalimah sesuai itu merujuk kpd sesuai dgn situasi, keperluan manusia, akhlak, kewarasan akal, tempat dan kepelbagaian. Kalau nak kira Minah Selena tak pakai tudung, dedah aurat, dlm parlimen pun ada orang dedah aurat, takkan nak minta sidang parlimen dibatalkan. Itu maksud kewarasan akal.

5. Apa yg penting ialah penguatkuasaan peraturan dan garispanduan yg ditetapkan. Kita boleh kawal pertandingan bola dan konsert Jom Heboh yg bermotifkan hiburan, kawal juga konsert Minah Selena ini. Suatu masa, Minah Selena dan ramai lagi minah seperti Minah Selena akan hadam budaya konsert di tempat kita dan mematuhinya. Sekurang-kurangnya, kita sudah berjaya mendidik masyarakat dgn budaya hiburan sihat dan positif.

6. Berbanding jika kita ambil sikap larang, haram dan sekat yg semua itu boleh disalahtafsir sbg gambaran kpd Islam apabila dilakukan oleh pemuda parti Islam. Sedangkan tindakan pemuda parti Islam itu hanyalah manifestasi penyempitan terhadap bidang kemaafan (mantiqah al-afw), bukan wajah Islam yg sebenar yg sederhana, toleransi dan adil.

7. Bantahan melulu atas nama mungkar, sehingga menimbulkan mungkar yg lebih besar iaitu salah faham terhadap kemurniaan ajaran Islam juga adalah mungkar. Bukan semua mungkar boleh ditangani dgn keras, kasar bahkan ada mungkar yg haram ditangani begitu. Mendidik, membelai, menyantuni adalah pendekatan cegah mungkar yg diabaikan.

8. Cuma aku hairan, pemuda Pas begitu keras dgn Minah Selena, tapi nampaknya begitu lembut dgn Awang Najib. Setahu aku Minah Selena hanya penyanyi seksi, bukan perasuah dan penyonglap seperti Awang Najib, apa pasal marahkan Minah Selena lebih teruk daripada marahkan Awang Najib? Ade ape-ape ke?

SUMBER

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...