TERKINI :

Saturday, July 9, 2016

‘Agong boleh sekat cubaan tutup laporan audit 1MDB’

Berikutan kebocoran apa yang didakwa sebagai laporan ketua audit negara mengenai 1MDB oleh Sarawak Report, seorang profesor undang-undang berkata, perlembagaan tidak memperuntukan kerajaan kebebasan untuk menyekat dokumen itu daripada tatapan orang ramai.

Pakar perlembagaan, Profesor Abdul Aziz Bari berkata, adalah salah bagi kerajaan untuk menggunakan undang-undang lazim seperti Akta Rahsia Rasmi (OSA) untuk menyekat peruntukan perlembagaan seperti laporan ketua audit negara.

Beliau mengingatkan bahawa perlembagaan adalah lebih tinggi kedudukannya berbanding OSA.

"Lihat artikel 106 (2), yang memperuntukkan bahawa ketua audit negara bertanggungjawab untuk memeriksa akaun kerajaan, dan adalah kewajipan ketua audit negara untuk mengemukakan laporan lengkap kepada Yang di-Pertuan Agong, dan Seri Paduka mempunyai tanggungjawab untuk membawanya ke Parlimen untuk pembentangan," katanya dalam satu kenyataan.

"Saya tidak fikir, memandangkan sifat demokrasi perlembagaan, bahawa Agong atau ketua audit negara mahupun parlimen, mempunyai kuasa untuk menghentikan pembentangan.

"Oleh itu, sekiranya terdapat cubaan untuk menyekatnya, maka Agong mempunyai kewajipan untuk memastikan bahawa sebarang sekatan itu dileraikan.

"Perlembagaan sebagai undang-undang tertinggi tidak boleh diperlekehkan," katanya.

"OSA adalah tertakluk kepada perlembagaan. Bukan sebaliknya," katanya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...