TERKINI :

Thursday, June 23, 2016

Prof M. Agus - Betulkah Islam versi PAS begitu atau hanya sekadar persepsi sahaja?

SEMENTARA MENUNGGU WAKTU BERBUKA (2)

Rakan fb menghantar kepada saya tulisan bertajuk Islam versi PAS dan meminta saya mengulasnya.  Aduh, saya tidak pandai.  Justeru, saya meringkaskan tulisan tersebut untuk kita membincangkannya.

Antara lain, tulisan tersebut membawa maksud seperti berikut:

i.   Boleh menghina kawan dan lawan sesama Muslim dengan bahasa kesat seperti jebon, munafik, barua dan lainnya, sedangkan al-Quran di dalam surah al Hujurat melarang kita sesama Muslim melemparkan gelaran dan kata-kata kesat.

ii.  Boleh khianat kawan seperti kes Kota Damansara dan beberapa kerusi di Terengganu dalam PRU13 dan beberapa kes lagi, sedangkan Islam melarang perbuatan khianat.

iii.  Maslahat rakyat yang diperjuangkan cuma hudud, sedangkan Islam menuntut kerajaan menjaga kesejahteraan hidup rakyat seperti menyediakan prasarana yang baik, peluang pekerjaan dan lainnya.

iv.  PAS menyampaikan Islam agak jumud dan kasar, sedangkan Islam menggalakkan dakwah dengan pendekatan terbuka, kasih sayang, tinggi diplomasi dan toleransi, mulia bahasa dan akhlaknya.

v.  Angkuh dengan semua pihak, sentiasa mendabik dada parti PAS yang terbaik, jika tidak memilih PAS akidahnya terpesong.

Setelah membaca ringkasan di atas, apa pandangan kawan-kawan semua.  Betulkah Islam versi PAS begitu atau hanya sekadar persepsi sahaja?

Moga posting ini tidak mengundang emosi. Selamat berbuka.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...